Ma 2021 június 18. Arnold, Levente napja van. Holnap Gyárfás napja lesz.
f85e55cb5ac790711bd3699a13128b05.jpg

Indián Amerika_5 _A viking Tollaskígyó?

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Kétségtelenül Kolombusz Kristófnak volt a legnagyobb „sajtója”, miután felfedezte Amerikát. Az őt néhány évtizeddel megelőző skót (templomos) lovagról a legutóbbi időkig semmit sem tudtunk. A vikingek fél ezer esztendővel korábbi letelepedési kísérlete pedig az emlékezet homályában veszett el...

Sorozatunk korábbi részeiben bemutattuk Kolumbusz utazását, a templomosok feltételezett útját és a vikingek utazását. Vajon „ellenkező” irányban történt-e utazás? Avagy megjelentek-e a budapesti aluljárók indián zenészeit megelőzően Amerika népei Európában?

Amikor Kolumbusz hazatért első amerikai útjáról, hozott magával néhány indiánt, „vadat”, hogy bemutathassa a spanyol királyi párnak és az ámuló lakosságnak.

Néhány éve azonban tudósok Izlandon találtak arra bizonyítékot, hogy már 500 évvel korábban eljutott legalább egy indián asszony Európába.

Ám Izland lakosait tanulmányozva felfedeztek egy olyan ázsiai gént, mely nyomait kutatva arra a következtetésre jutottak, hogy nyolcvan ma élő izlandinak 1000 körül élhetett egy indián származású közös őse a szigeten.

Egy indián asszony azonban nem volt olyan nagy hatással az európai (viking) kultúrára...

Ahogy a vikingek is, bár évtizedekig, vagy tovább jelen voltak Észak-Amerikában, tartósan nem tudtak megmaradni. Nagy volt a távolság az anyaországtól, illetve a XI-XII. Században bekövetkezett egy eljegesedés, mely néptelenné tette e Zöld Földet, azaz Grönlandot is.

Lyndon B. Johnson amerikai elnök 1964-ben a Kongresszus teljes támogatásával jelenthette be, hogy október 9-ét Leif Eiriksson Napjának nyílvánítják, az első európai hajós partraszállásának emlékére.

Tudjuk, hogy a vikingek három helyre is eljutottak az Észak-Amerikai kontinensen, így jártak Hellulandon ("lapos kövek földje") Marklandon, ("erdőföld") Vinlandon, ("szőlőföld"),.

Vajon a viking harcosok eljuthattak Vinlandnál délebbre is?

A viking feljegyzések szerint 1010 körül a mai Washington DC közelében lezajlott csata alkalmával elraboltak hat asszonyt, akik később a viking harcosok feleségei lettek. A viking hajók a partok mentén egyre délebbre merészkedhettek. Talán elérhették Floridát és eljuthattak a Karib-tengerre is.

Mire alapozzák ezt?

Félezer évvel később az aztékok hatalmas birodalmát egy kis csapatnyi spanyol konkvisztádor legyőzte. Az aztékok, amikor meglátták a fehér, szakállas férfiakat, Quetzalcoatl-t emlegették. Quetzalcoatl (spanyol átiratban), vagy Ketzalkóatl, magyarul Tollaskígyó. Talán maradjunk ennél az elnevezésnél. Szimbolizálja a természet erejét, de ő volt a tudás istene is. Eredetileg tolték (az aztékokat megelőző nép) istene, majd tiszteletét átvették az aztékok is. Szerintük Tollaskígyó teremtette az emberiséget. Kivételes isten volt, mert jóságos és nem követelt emberáldozatokat.

A legenda szerint Tollaskígyó tetteit nem tűrte a többi isten, ezért kelet felé kellett menekülnie. Ám tisztelete fennmaradt és várták vissza.

Kutatások szerint a toltékok (ahol Tollaskígyó volt a főisten) egyik királya felvette a Tollaskígyó nevet, ám e jóságos uralkodót a papjai elűzték. Tollaskígyó király a híveivel keletre hajózott, de megígérte, hogy visszatér.

S amikor a vad és gátlástalan spanyol hódítók Cortes vezetésével megjelentek az aztékok földjén, az emberáldozatokban oly virtuóz nép rettegve hitték, hogy Tollaskígyó visszaköveteli a trónját...

De hogy jönnek ide a vikingek?

A legenda szerint Tollaskígyó vörös hajú, fehér bőrű és szakállas ember volt...Nem a a tipikus ázsiai jegyeket magán hordozó ember... (Vagy Isten?) Ráadásul a legenda arról tudósít, hogy Tollaskígyó nyugat felől érkezett szárnyas hajókon és később keletre távozott.

A toltékok a Krisztus utáni IX. században alapították meg birodalmukat. A vikingek nagyjából egy évszázaddal később jutottak el Amerikába. Tényleg eljuthattak a mai Mexikó területére? Az egyik elmélet szerint Grönlandról elérve az amerikai kontinenst egyre délebbre merészkedtek, így juthattak el Közép-Amerikába. Tollaskígyó, a fehér bőrű, szakállas „isten” alakja feltűnik több közép-amerikai ország őslakóinak mondáiban is.

Mások úgy vélik, Krisztus után 967-ben (tehát jóval korábban, mintsem Vörös Erik elindult volna Izlandról) egy Ullemann nevű viking vezette hajó tűnt el az óceánon. Talán ő juthatott el Kolumbuszt 525 esztendővel megelőzve Amerika földjére...

Lehet, hogy Ullmann elérte a Yucatán félszigetet, lehet, afféle jámbor viking lehetett (nem az a vad fajta, amelynek a vikingeket leírják), hiszen Tollaskígyó „jóságos” Isten volt, majd amikor hazaindult, odaveszett az óceánon...

Ki tudja, igaz-e a vikingek délre tett utazásának és istenné válásának története. „Valami” igazságmagva vikingekkel, vagy más, szakállas, vörös hajú idegenekkel lehetett, s ez tragikus módon félezer évvel később egy korántsem békés kultúra, az aztékok hanyatlását idézte elő...

Tehát feltehetjük a kérdést: A vikingek lehettek az első európaiak, jóval Kolombusz előtt, akik eljutottak Amerikába?

Korántsem... De erről majd legközelebb...

De mit kezdjünk a vikingek és az inkák kapcsolatával? Sok a kérdés...

Nawesh

Szerző a Flag Polgári Műhely tagja

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Titkok és talányok (12) Jobbegyenes (2048) Alámerült atlantiszom (142) Flag gondolja (33) Nagyvilág (1456) Történelem (14) Kultúra (6) Irodalmi kávéház (504) Tereb (138) Egészség (50) Vetítő (30) Életmód (1) Szépségápolás (15) Belföld (6) Tv fotel (65) Politika (1578) Gazdaság (657) Mozi világ (440) Gasztronómia (539) Mondom a magamét (5373) Autómánia (61) Heti lámpás (255) Rejtőzködő magyarország (168) Emberi kapcsolatok (36) Mozaik (83) Sport (729)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>