Ma 2024 június 16. Jusztin napja van. Holnap Laura, Alida napja lesz.
a0bcd6063c7a983874d26dc4b5f9bb6f.png

Mesebeli Afrika - FPLC: egy új mozaikszó a palettán

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

A Kongói Demokratikus Köztársaság keleti részén tevékenykedő több mint egy tucat lázadó szervezetből még a témát behatóbban tanulmányozók is csak néhányat ismernek igazán, ezért az ottani helyzet jobb megértéséhez ezzel a poszttal elkezdek egy sorozatot, amely a többnyire pár száz fős milíciák történetét, jelenlegi helyzetét, céljait és erőforrásait igyekszik bemutatni.

Elsőként kezdjük egy olyan szerveződéssel, amely ugyan csak alig pár hónapja jelent meg a hatalmi színtéren, de hátterét és támogatóit figyelembe véve még zavaró tényező lehet a békefolyamatban. A Hazafias Erők Kongó Felszabadításáért (FPLC) nevű milíciáról van szó, amely egy egykori kongói tuszi katona, Gadi Ngabo irányítása alatt igyekszik valamiféle hatalmi pozícióba kerülni Észak-Kivuban, aki néhány tucat emberével még 2009-ben érkezett az országba Ugandából, majd egyből megkezdte toborzó és bomlasztó tevékenységét. Első (állítólagosan hozzájuk köthető) akcióikat tavaly szeptemberben hajtották végre Rutshuru környékén, bár azokat a rablásokat és fosztogatásokat egyszerű köztörvényes bűncselekményeknek nevezték a hatóságok.

A szervezet tényleges és hivatalos megjelenése egy 2010. januári interjúhoz köthető, amelyet Ngabo adott a Voice of America-nak, amelyben a milícia céljairól és létrejöttének okairól is beszélt. Ebből kiderült, hogy Ngabo azokat az embereket igyekszik képviselni, akik elégedetlenek a kongói elnök, Joseph Kabila tevékenységével és példaképének, Laurent Nkundának (a CNDP – Nemzeti Mozgalom a Nép Védelméért egykori vezetője) a harcát szeretné folytatni a tuszik védelme érdekében. Ehhez óriási segítséget kapott Nkunda egyik egykori segítőjétől, Emmanuel Nsengyumvától, aki, miután a CNDP harcosait nagyrészt integrálták a kongói reguláris hadseregbe, egész magas pozícióhoz jutott, de nem volt elégedett a dologgal, mert hónapok után dezertált pár száz társával együtt, akik közül ugyan sokan később visszatértek a hadsereg kötelékébe, de 2010. márciusában Nsengyumva több tucat társával együtt már Gad oldalán, az FPLC soraiban tűnt fel. Gad egyébként komoly lázadó pályafutásra tekinthet vissza, “karrierjét” elég egyszerű talpasként még a Kongói Demokráciáért Mozgalomban (RCD) kezdte, majd annak különböző frakcióiban folytatta a kilencvenes években, hogy végül a háborús bűnökkel vádolt, gyermekkatonák alkalmazásáról elhíresült Thomas Lubanga Kongói Hazafiak Szervezetében kössön ki (UPC), amely erős ugandai támogatással, főként hemákkal a soraiban küzdött változatos célokért.

]]>congoi had]]>

A UPC összeomlásáig Ngabo itt is maradt, de aztán menekülnie kellett a hatóságok elől (különböző bűncselekmények miatt akarták bíróság elé állítani) és – mily meglepő – Ugandába távozott, ahol Kampalában kezdett el csapatot szervezni a jövőbeni visszatérésre. Aztán jött a CNDP összeomlása (Nkunda elfogásával) és két részre szakadása, ami értékelhető lehetőségeket hozott a ruandai Kigaliban elkövetett gránátos támadásokkal is összefüggésbe hozott Ngabo számára, ugyanis az Ugandába menekült Nkunda-párti CNDP harcosok között követőkre lelt. A hírhedt FDLR lázadó szervezettel szorosan együttműködő FPLC számára 2009-ben érkezett el az idő, hogy megkezdje valódi tevékenységét “Kongó felszabadításáért”, de a szép eszmék és hangzatos kiáltványok mögé bújó Ngabo csak egy egyszerű hatalomittas hadúr-jelölt, szervezete pedig egy újabb bűnözői csoport a szinte már kiismerhetetlen kivui hatalmi palettán.

Akárhogy is, eddigi akcióik nagy része piti bűncselekmény volt, amelyekben sehol nem volt felfedezhető Ngabo azon célja, hogy “megvédje a kongói polgárokat a kormány elnyomásától”. Ráadásul pedig az a szervezet, amely baráti viszonyt ápol a borzalmas FDLR mészárosaival, sőt, néhány száz harcosa között egykori FDLR tagokat, népirtó gyilkosokat is tudhat, nos, az kizárt, hogy “Kongó fejlődéséért és békéjéért” küzdene. Ami tény, hogy erejét tekintve nem sok vizet zavar az FPLC jelenleg, de tagjainak és Ngabonak a múltját, kapcsolatait ismerve, újabb zavaró tényezőt jelenthet a hamarosan már ENSZ békefenntartók nélküli Kelet-Kongóban. A kormány is tisztában van az FPLC létezésével és Ngabo terveivel, ahogy Lambert Mende kongói tájékoztatási miniszter fogalmazott az év elején (a hírhedt interjú után), a hadsereg mindent meg fog tenni az Uganda és Ruanda külpolitikai céljait kiszolgáló bűnöző elfogására.

]]>www.mindennapiafrika.info]]> - A Flag Polgári Műhely partnere

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Belföld (11) Politika (1582) Egészség (50) Autómánia (61) Jobbegyenes (2813) Kultúra (9) Nagyvilág (1310) Mozaik (83) Emberi kapcsolatok (36) Tv fotel (65) Életmód (1) Flag gondolja (36) Nézőpont (1) Gasztronómia (539) Mozi világ (440) Mondom a magamét (7652) Gazdaság (711) Rejtőzködő magyarország (168) Vetítő (30) Irodalmi kávéház (537) Szépségápolás (15) Történelem (18) Heti lámpás (319) Titkok és talányok (12) Sport (729) Alámerült atlantiszom (142) Tereb (146)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>