Ma 2020 augusztus 12. Klára napja van. Holnap Ipoly napja lesz.
Hatmillió koponya Párizs alatt

Hatmillió koponya Párizs alatt

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Több mint 300 kilométeres alagút- és barlangrendszer fekszik a francia főváros alatt, a katakombákban pedig 6 millió ember földi maradványai.

 

cím_3.jpg

Legendásan hosszú és bonyolult (mintegy 300 kilométeres) alagút-, barlang-, és katakombarendszer található Párizs alatt, melynek egy részében hatmillió emberi koponya és csontváz van felhalmozva.

A ]]>CNN dokumentumműsora]]> bejutott a nyilvánosság elől elzárt helyekre is (noha a turisták is látogathatják a rendszer egy részét, a lejárat a Montparnasse-tól nem messze, a Place Denfert-Rochereau-nél van). A francia hatóságok érthető okokból meglehetősen komolyan veszik a lezárt területek érinthetetlenségét, aki kalandvágyból mégis letérne a kijelölt útról, 60 eurós pénzbüntetésre számíthat.

1_3.jpg

Mégis vannak, akik illegálisan akár napokra is beveszik magukat a rendszerbe, lámpákkal és házi készítésű térképekkel. A falakra sok helyen felírták a földfelszín feletti utcaneveket, így segítve a tájékozódást. Az igazán elszántak néha bulikat is rendeznek itt, vagy éppen borozgatnak egy kicsit.

„Azt hiszem, ez a kollektív tudat része. Mindenki tudja, hogy van valami Párizs alatt, valami titokatos. De nem hiszem, hogy túl sok embernek lenne akár csak elképzelése is arról, milyen valójában a föld alatt" - nyilatkozta az amerikai hírtelevíziónak egy helytörténész, Loic Antoine-Gambeaud.

koponyák.jpg

A katakombák egyébként a 18. században alakultak ki (noha az alagútrendszer már jóval korábban megvolt, sőt, komoly gondokat is okozott Párizsnak, hiszen előfordult, hogy utcák szakadtak be, nem bírván a terhelést), amikor a francia főváros temetői olyannyira megteltek, hogy sürgős megoldást kellett találni az egészségügyi katasztrófával fenyegető helyzetre.

Az emberi maradványokat az 1870-es években kezdték átszállítani a katakombákba. Az egyik probléma így megoldódott, cserébe adódott helyette másik: a hatalmas föld alatti üregrendszernek köszönhetően Párizsban rendkívül nehéz nagy alapot igénylő épületeket (például felhőkarcolókat) felhúzni, hiszen a katakombák közvetlenül a földfelszín alatt helyezkednek el.

koponyák messzebb.jpg

]]>http://kivultagasabb.blog.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Kultúra (6) Egészség (50) Irodalmi kávéház (489) Szépségápolás (15) Politika (1571) Nagyvilág (1451) Sport (729) Mozi világ (440) Emberi kapcsolatok (36) Életmód (1) Rejtőzködő magyarország (171) Tereb (140) Vetítő (37) Autómánia (61) Történelem (14) Belföld (5) Gasztronómia (539) Mondom a magamét (4718) Gazdaság (652) Tv fotel (65) Mozaik (83) Jobbegyenes (1817) Heti lámpás (243) Flag gondolja (33) Alámerült atlantiszom (142) Titkok és talányok (12)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>