Ma 2024 június 13. Antal, Anett napja van. Holnap Vazul napja lesz.
a07cafa61dda5e428b73987bd27e272f.jpg

Kritika - Hopp a húsvéti nyuszi

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Könnyed tavaszi szórakozást ígért a Hopp c. film. Avagy hogyan is látja Amerika a Húsvéti nyuszi kérdéskörét. Igen, így nagy betűvel: Húsvéti Nyuszi!

Ő, aki hozza a csokoládényuszikat, a drazsékat, a húsvéti kosarakat…Minden gyermek álma, hogy találkozzon vele… Filmünk (egyik) főhőse, Fred találkozik is vele. A Húsvéti Nyuszi (azaz HNY) éppen a nagy haldoklást adja elő a kocsija előtt….

Nem mesélem el a történetet. A lányom nagyon élvezte, s én is jól szórakoztam. A filmek (felnőtt) készítői mindig gondoskodnak róla, hogy a gyerekfilmekbe (ja, családi filmeknek hívják őket) belehelyezzenek pár felnőtt poént is. Csakhogy az apukák, anyukák is jól érezzék magukat.
 
 
Mégis maradt egy ici-pici rossz szájíz…
 
Pedig kifejezetten poénos volt, hogy HNY a Húsvét-szigeteken él. Hol másutt? Ha Télapó az Északi Sarkon, akkor HNY a Húsvét-szigeteken. Amely micsoda paradoxon, csak egyetlen magányos sziget az óceán közepén. S ha még nem tudná, kedves olvasó a húsvét-szigetekei hatalmas kőfejek némelyike nem más, mint bejárata a Nyuszi csodagyárába. Hiszen hol is készülnének a mennyei csokoládék, drazsék, pralinék?
 
Az amerikai filmipar sokat tett azért, hogy a Karácsonyt megfossza szakralitásától és a kéményen magát áttuszkoló kövér Télapóval sikerült teljesen eltüntetni az úr Jézust, akinek azért mégis a születésnapját ünnepelnénk…
 
S következik a Húsvét. Ha valaki nem tudná, rangsorba állítva a Húsvét „nagyobb” ünnep, mint a Karácsony. Mert Szenteste megszületett a Megváltó, de Húsvétkor halottaiból feltámadt…
 
 Hogy jön ide a nyuszi, meg a tojása?
 
 
Tudjuk persze, hogy a tojás és a nyúl a termékenységet szimbolizálja, s a tavasz (amikor a Húsvétot is ünnepeljük) a megújulás időszaka. Ám a filmben elhangzott egy mondat: Amikor a kisnyuszi nem akart Nagy Húsvéti Nyúl lenni, az apukája így fedte: nem lehet megszakítani egy négyezer éves hagyományt!
 
Hopp – mondhatnánk stílszerűen – így tüntetjük el a Húsvét szakralitását. Hiszen azt a sok kisnyuszi is tudja, hogy ma 2011-et írunk, még azt is sok nyuszi tudja, hogy az időszámítás kezdete Valakinek a születéséhez köthető (talán Buddha? Vagy Ronny bohóc?) , no de ha a Nyuszi azt mondja, hogy négyezer éve, akkor a Húsvét szent ünnepe valóban nem szól másról, csak a csokitojásról és a csibék húzta tojásszánnal egy éjszaka alatt a Földet beutazó HNY-ről…
 
Bár Kínát még nem vették be…
 
Nawesh
Szerző a Flag Polgári Műhely tagja

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Mozaik (83) Vetítő (30) Egészség (50) Rejtőzködő magyarország (168) Gasztronómia (539) Sport (729) Alámerült atlantiszom (142) Belföld (11) Történelem (18) Kultúra (9) Tv fotel (65) Heti lámpás (319) Életmód (1) Tereb (146) Jobbegyenes (2811) Irodalmi kávéház (537) Mozi világ (440) Flag gondolja (36) Emberi kapcsolatok (36) Autómánia (61) Nagyvilág (1310) Szépségápolás (15) Gazdaság (711) Mondom a magamét (7649) Politika (1582) Titkok és talányok (12) Nézőpont (1)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>