Ma 2024 június 22. Paulina napja van. Holnap Zoltán napja lesz.
84d9de9d0b33e64cd0ab71dfe1ec39ef.jpg

Kritika - Die Hard – Drágább, mint az életed

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Bruce Willis újra a  legendás – és őt sztárrá emelő – szerepét játssza. A Die Hard – Drágább, mint az életed című filmben John McClane rendőr detektív jelmezében tér vissza, hogy leszámoljon Oroszországban a mindent átható korrupcióval és a politikai megtorlásokkal.

A történet röviden, spoilermentesen -

McClane megérkezik Oroszországba, hogy megkeresse tőle elhidegült fiát, Jacket (Jai Courtney) és megdöbbenve szembesül azzal, hogy a fia beépített ügynökként azon dolgozik, hogy megvédje a kormány informátorát, Komarovot. Miközben a saját bőrüket viszik a vásárra, a két McClane kénytelen rendezni családi nézeteltéréseit is, másképpen nem tudnák kimenekíteni Komarovot és nem lennének képesek megakadályozni azt a bűntényt, amely katasztrófával fenyegeti az egész világot… hiszen a helyszíne a nukleáris átokföldje: Csernobil.

A sztorira nem is kell több időt fecsérelnünk, hiszen az akciófilmeknél nem igazán az a fontos, hogy minél körmönfontabb, rafináltabb módon leplezze le a pengeelméjű nyomozó a gonosz, minden hájjal megkent rosszfiúkat. Sőt apokaliptikus, mindent megváltoztató, mindennek új értelmet adó gondolatokat sem kell feltétlenül ébresztenie egy ilyen műfajú filmnek. Csupán szórakoztatnia kell, mintegy két órás szórakoztatás a feladata.

Willis kissé megöregedve, (..Ja a sztárok is emberek...), de még mindig parádésan hozza a rá tökéletesen passzoló McClane figuráját. Hanyag, gúnyos eleganciával intézi az ügyeit, osztja a rosszfiúkat, ugyanolyan elánnal, mint tette azt az első Die Hard epizódban, még a Nakatomi toronyház egyik felső emeletén.

A Die Hard huszonöt évvel ezelőtt robbant be a mozikba és indította el egy teljesen új mozihős, John McClane karrierjét. A karakter paradigmaváltást jelentett az akciófilmek világában. Az átlagember, akinek a körülmények hatására átlagon felüli feladattal kell megbirkóznia. Ez különbözteti meg McClane-t a képregényhősöktől, és emiatt válhatott a filmtörténet egyik legnépszerűbb figurájává.

Bár a kor követelményeinek eleget téve, szinte "kiherélték" a figurát, hiszen McClane már nem iszik, nem dohányzik, így a káromkodás maradt meg csupán, mint "alapérték" , de ebből kapunk bőségesen ebben az epizódban is. Azonban nem csak ebből, hanem nagyszerűen filmezett akciójelenetekből is jutott az új Die Hardba, szinte megszámlálhatatlanul. Elképesztő mennyiségű és minőségű autót robbantanak, gyújtanak, lőnek szét, s mindezt Budapest utcáin. Bár a díszletesek mindent elkövettek annak érdekébben, hogy ne legyen felismerhető hazánk fővárosa, de meg kell, hogy mondjam, szinte minden jelenetben fel lehetett ismerni az aktuális helyszínt. A magyar szereplőgárdának mindössze epizódszerepek jutottak, így csak rövid ideig élvezhetjük Kamarás Iván, Ganxta Zoli és Árpa Attila egyébként többre hivatott játékát.

 

Említést érdemel még egy új elem, amivel kibővült a film: John McClane szentimentális lett, bár ez is megmagyarázható talán a kor előrehaladtával.

Mindent összevetve az Új Die Hard nézhető film, kikapcsolódásnak elsőrangú, meg kell, hogy mondjam én rosszabbra számítottam. De nálam a sorozat epizódjainak kedvelési sorrendje nem változott: még mindig a harmadik epizód vezet, az első előtt. Az Új részek (4., 5.) mindössze csak nagyon lemaradva kullognak a régiek után!

Értékelés: 6/10

Die Hard – Drágább, mint az életed (16)
(A Good Day to Die Hard)
Magyarországi bemutató: 2013. február 14.

Csépányi Balázs

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Emberi kapcsolatok (36) Gasztronómia (539) Tereb (146) Mozaik (83) Mozi világ (440) Belföld (11) Tv fotel (65) Alámerült atlantiszom (142) Szépségápolás (15) Flag gondolja (36) Autómánia (61) Nagyvilág (1310) Heti lámpás (319) Életmód (1) Kultúra (9) Vetítő (30) Rejtőzködő magyarország (168) Irodalmi kávéház (537) Politika (1582) Jobbegyenes (2817) Gazdaság (711) Sport (729) Egészség (50) Titkok és talányok (12) Nézőpont (1) Mondom a magamét (7664) Történelem (18)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>