Ma 2024 július 13. Jenő napja van. Holnap Örs, Stella napja lesz.
Úszó erődítmény a Vörös-tengeren

Úszó erődítmény a Vörös-tengeren

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Egyre gyakrabban szerepel a hírekben a Vörös-tengeren tevékenykedő USS Carney.

Az Arleigh Burke osztály tagjait jelenleg a világ legmodernebb hadihajóiként tartják számon. A tervezett hetvenötből eddig több mint hatvan darab készült el. Ha minden jól megy, 2060-ig biztos szolgálatban maradnak. Az egység valójában egy úszó erődítmény, így mindenképpen érdemes a figyelemre.

Nem sebezhetetlen, de mégis piszok erős és jól bírja a gyűrődést - egy mondatban és tömören talán így lehetne a legjobban jellemezni és összegezni az Egyesült Államok Arleigh Burke osztályú hajóinak a tulajdonságait. Mivel az egység egyik tagja, a USS Carney egyre gyakrabban szerepel Vörös-tenger tájáról érkező hírekben, talán nem érdektelen föltekinteni, mire képes egy-egy efféle úszó erődítmény.

Az Arleigh Burke osztály az Amerikai Haditengerészet (US Navy) egyik legkorszerűbb, irányított rakétákkal felszerelt egysége. E hajókból a legutóbbi hírek szerint hetvenöt darabot terveznek gyártani, s eleddig több mint hatvanat bocsátottak belőlük a vízre. A DDG előtagból a DD a destroyer, azaz romboló míg a G a guide, azaz „irányított”, manőverező robotrepülőgépek bevetésére alkalmas kivitelre utal. Magát az osztályt Arleigh Burke tengernagyról kapta a nevét, aki a második világháború egyik leghíresebb amerikai tengerésztisztje volt. Érdekesség, hogy a veterán katonának még megadatott, hogy 1991-ben jelen legyen a róla elnevezett acélbordájú szolgálatba állításánál.

Természetesen a ma a világtengerek habjait szelő hadijárművek szolgáltatásait folyamatosan modernizálták, így korunkra egészen félelmetes fegyverarzenálra tettek szert. Ennek köszönhető, hogy e rombolókat a világ legmodernebb hadihajói közé sorolják. Jelen tervek szerint egyébként a 2060-as években érik el a nyugdíjkorhatárt.

Technikai adatait tekintve egy-egy Arleigh Burke százötvenöt méter hosszú, húsz széles míg a merülése utóbbi adat fele. A vízkiszorítása (jelenleg) tízezer tonna, de ez változhat annak függvényében, hogy éppen milyen felszerelést hordoz a hátán. Legfőbb fegyverzete kilencven (modernebb kivitel esetén kilencvenhat), függőlegesen indítható rakéta. Egy hajó összeállítása (2011-es áron számolva) 1,834 milliárd dollárba került - s bár friss és teljesen szabatos információ érthető okokból nem nagyon lelhető föl, de a szakértők szerint ma olyan 2,5 milliárd körül járhat az az összeg, amit a tengerészetnek ki kell perkálnia érte.

A test meghajtásáról négy darab, egyenként huszonhétezer lóerős gázturbina gondoskodik melyek két, ötlapátos és változtatható állásszögű hajócsavart forgatnak. Maximális sebessége óránként ötvenhat kilométer - ez egy úrvezetőnek látszólag smafu, hiszen - szabály ide vagy oda - általában a lakott területen is ennyivel haladunk, de a rombolók világában eléggé jó adatnak számít. Hatótávolsága egy feltöltéssel nyolcezer-egyszáz kilométer (azaz négyezernégyszáz tengeri mérföld), de csak abban az esetben, ha takarékosan halad. Ez óránként harminchét kilométert takar.

Impozáns a rakétaarzenál, melyet a pocakjában hordoz. Van itt pár Tomahawk robotrepülőgép, Harpoon felszíni és közepes hatótávra lévő célpontok elleni légvédelmi- és a ballisztikus eszközök ellen is bevethető rakéta. De a tengeralattjárókkal is képes elbánni, ha úgy hozza a sor. A seregnyi ágyú és gépágyú, valamint torpedó csak amolyan hab a tortán - akár csak a két darab MH–60R Seahawk LAMPS III típusú helikopter.

Erősségeit még hosszan lehetne sorolni, de a kelléktárból még egy elemet mindenképpen ki kell emelni. Ez pedig korunk egyik legkorszerűbb felderítő és fegyverrendszere, az AEGIS. Ez a komplexum a célpontok időben történő észlelését, aktív követését és (jó eséllyel történő) megsemmisítését egyszerre képes végrehajtani a levegőben, a felszínen és a víz alatt. Eredendően a repülőgép-hordozókat kísérő csoportok védelmére fejlesztették ki, de időközben átesett pár ráncfelvarráson, minek „hála” képes lett a támadásra is. Alapvetően automatikusan dolgozik, s így küld adatokat fedélzeti tűzvezető lokátorok számára. Akkor sem jön zavarba, ha a hajó felé közeledő ellenséges eszköz állandóan módosítja a pályáját: ilyenkor ugyanis a hajóról kilőtt ellen-rakéta megkapja azokat az információkat melyek a leküzdéshez szükségesek. Ugyancsak együtt tud működni a környezetében lévő rombolókkal, így még nagyobb tűzerőt képesek kifejteni.

Bár párszor már érte őket támadás, eddig „csak” az USS Cole (DDG 67) szenvedett súlyos veszteségeket. E hajó 2000. október 12-én a jemeni Áden kikötőjében horgonyzott, amikor öngyilkos merénylők egy robbanóanyaggal megrakott csónakot vezettek az oldalának. A detonációban tizenhét matróz hunyt el és harminckilenc szenvedett kisebb-nagyobb sérülést. Az USS Cole oldalán egy tizenkét méteres lék keletkezett. A károkat a következő évre kijavították, így a romboló azóta is szolgálatban van.

]]>www.magyarhirlap.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Flag gondolja (36) Titkok és talányok (12) Heti lámpás (322) Nézőpont (1) Emberi kapcsolatok (36) Nagyvilág (1310) Gazdaság (713) Életmód (1) Alámerült atlantiszom (142) Szépségápolás (15) Rejtőzködő magyarország (168) Irodalmi kávéház (537) Tereb (146) Gasztronómia (539) Autómánia (61) Történelem (18) Vetítő (30) Egészség (50) Tv fotel (65) Kultúra (9) Politika (1582) Jobbegyenes (2823) Sport (729) Belföld (11) Mondom a magamét (7708) Mozaik (83) Mozi világ (440)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>