Ma 2022 augusztus 13. Ipoly napja van. Holnap Marcell napja lesz.
Totálisan megbukott az Orbánt rendszeresen gyalázó politikus

Totálisan megbukott az Orbánt rendszeresen gyalázó politikus

Flag

Szöveg méret

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
Háromból három nagy vereség Schulz mérlege az idei választásokon. Már az is kétséges, hogy kancellárjelölt maradhat-e pártja mai történelmi veresége után!

Történelmi vereséget szenvedett a Martin Schulz vezette Német Szociáldemokrata Párt, az SPD a legnépesebb német tartományban, Észak-Rajna-Vesztfáliában vasárnap rendezett helyi törvényhozási választáson az urnazárás után közzétett első részeredmények szerint.

Az SPD a szavazatok 30,6 százalékát érte el, ami történetének legrosszabb eredménye és 8,5 százalékos gyengülés a legutóbbi, 2012-es választáson szerzett 39,1 százalékhoz képest.

Az SPD koalíciós társa, a Zöldek pártja is kudarcot vallott, támogatottsága csaknem megfeleződött, a 2012-es 11,3 százalékról 6 százalékra süllyedt. 

A szociáldemokraták és a baloldali ökopárt koalíciója így elveszítette többségét a düsseldorfi Landtagban.

Hannelore Kraft tartományi miniszterelnök, az SPD alelnöke és tartományi szervezetének vezetője bejelentette, hogy vállalja a felelősséget a vereségért, ezért minden tisztségéről lemond.

A választás egyértelmű győztese az Angela Merkel kancellár vezette Kereszténydemokrata Unió, azaz a CDU, és a természetes szövetségeseként számon tartott liberális FDP. 

A CDU az az első részeredmények szerint a szavazatok 34,4 százalékával végzett az első helyen, 8,1 százalékponttal erősödve a 2012-es 26,3 százalékhoz képest.

Az FDP története legjobb eredményével, 12 százalékkal a tartományi gyűlés harmadik számú erejévé lépett elő. A liberálisok 2012-ben 8,6 százalékkal a negyedik helyen végeztek.

A CDU, az SPD, az FDP és a Zöldek után, ötödikként a CDU-tól jobbra álló Alternatíva Németországnak (AfD) végzett, a 2013-ban alapított párt újoncként a szavazatok 7,5 százalékával jutott be a tartományi gyűlésbe.

Ezek alapján CDU-FDP koalíciója válthatja a SPD-Zöldek kormányt a választás esti részeredményei alapján.

Az urnazárás utáni első részeredményekkel szemben az SPD-től balra álló Baloldal (Die Linke) valószínűleg mégsem nyeri vissza képviseletét a düsseldorfi Landtagban, a bejutási küszöböt jelentő 5 százalék helyett csak 4,9 százalékot szerez. Ez a fejlemény úgy formálja az erőviszonyokat, hogy a győztes CDU és harmadik helyezett FDP többséget szerez.

A 181 tagú tartományi gyűlésben a CDU 33 százalékos eredménnyel 66 mandátumhoz, az FDP 12,5 százalékos eredménnyel 25 mandátumhoz jut a 20 órai részeredmények szerint.

A tartományt legutóbb a 2005-2010-es ciklusban irányította a CDU és az FDP. Ezt a ciklust leszámítva az utóbbi 50 évben mindig az SPD volt kormányon.

A választási részvételi arány nem végleges adat szerint 65,5 százalékra emelkedett a 2012-ben regisztrált 59,6 százalékról.

Az észak-rajna-vesztfáliai választás az utolsó erőpróba a szeptember 24-i szövetségi parlamenti választás előtt.

Az SPD helyi szervezetének veresége révén Martin Schulz pártelnöki és kancellárjelölti tevékenysége a Saar-vidéken és Schleswig-Holsteinban elveszített Landtag-választás után sorban a harmadik kudarccal folytatódik. A legtöbb szakértő szerint ezzel minimálisra csökkent az esélye annak, hogy az Európai Parlament volt elnöke leválthatja Angela Merkelt a Bundestag-választáson. 

A szociáldemokraták így súlyosan meggyengülve vágnak neki az országos választás kampányának, a CDU pozícióját pedig három tartományi választási győzelem alapozza meg.

]]>http://almafroccs.blogstar.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Vetítő (30) Gazdaság (667) Életmód (1) Autómánia (61) Mozaik (83) Alámerült atlantiszom (142) Jobbegyenes (2383) Nagyvilág (1464) Mondom a magamét (6241) Szépségápolás (15) Titkok és talányok (12) Sport (729) Heti lámpás (260) Rejtőzködő magyarország (168) Egészség (50) Emberi kapcsolatok (36) Kultúra (6) Tereb (141) Gasztronómia (539) Történelem (15) Flag gondolja (33) Mozi világ (440) Politika (1581) Irodalmi kávéház (513) Tv fotel (65) Belföld (8)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>