Ma 2024 június 18. Arnold, Levente napja van. Holnap Gyárfás napja lesz.
c86ddd7a36bd995b9987ecfb290fc5ed.jpg

Török Gábor elemez - Nyughatatlan erő

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Jól mondja Kövér László, valóban, száz éve, 1912 óta nem történt olyan esemény a magyar parlamentben, mint az elmúlt héten. Miközben az egykori és mostani LMP-sek az elmúlt időszakban rendre különböző molinókat és plakátokat cipeltek az ülésterembe, a Jobbik tényleg nem aprózta el:{...}

]]>{...} elfoglalták]]> az elnöki pulpitust, és elég valószínű, hogy akciójukkal közjogi érvénytelenséghez vezető szabálytalansághoz (a bejelentett név szerinti szavazás helyett gépi szavazás) segítették a láthatóan megzavarodott és helyéről is elüldözött alelnököt.

hazaarulas.jpg

Fotó: Soós Lajos/MTI

Sok mindenről lehetne beszélni a Jobbik akciója kapcsán, én most csak egy, talán kevésbé egyértelmű szempontra hívnám fel a figyelmet. Minden ilyen esemény, legyen az akár kordonbontás a parlament körül, akár az ülés megzavarása a parlamenten belül, rettentően ingoványos talaj azok számára, akik ezt az utat választják. Nehezen kontrollálható, hogy mi fog történni, és szinte teljesen kiszámíthatatlan, hogy miképpen reagál majd a közvélemény. Gondoljuk csak el: szemben a hagyományos (és teszem hozzá: legális) politizálási formákkal, egy ilyen akció könnyen nem várt, nem kívánt következményekkel járhat: elég egy rossz reakció, egy meglepő fordulat, s a kezdeményezőn túlnőnek az események. S miközben a Jobbik bizonyára örömmel fogadta volna, ha a vágóképeken a parlamenti őrség vezeti ki képviselőiket, egy lökdösődés, pofozkodás a „nemzet templomában" talán még a párt hívei körében is megütközést keltett volna.

A mai események – bár a parlament szabályain jócskán túlléptek – botránynak jók voltak, de a száz évvel ezelőttihez hasonló felfordulást szerencsére nem eredményeztek. A Jobbik az akcióval elérte, hogy bizonytalanságot keltsen a törvény körül, s talán arra is van esélye, hogy a döntően a jobboldal hagyományos táborához tartozó vidéki gazdálkodók számára világossá tegye, mit gondol az új földtörvényről. Természetesen nem lehetünk abban a helyzetben, hogy megmondjuk, a közvélemény miként reagál majd az eseményre, de annyit azért megkockáztathatunk, hogy - éppen a viszonylag konszolidált normasértés miatt – a Jobbiknak nagy veszteségre nem kell felkészülnie. Éppen ezért (is) arra számítok, hogy nem a mai volt az utolsó ilyen akció: miután a fegyelmezetten működő kétharmados többség mellett az ellenzéknek szinte semmilyen „hagyományos" lehetősége nincs arra, hogy botokat dugjon a küllők közé, bármennyire furcsa ezt mondani, de teljesen racionális, ha unortodox lehetőségeket keres a véleményének elmondására. A parlamenti kivonulások és plakátozások – minként ezt ma is láthattuk – ehhez már nem elegendőek, ha valaki a pulpitust is elfoglalja, a hírek róla szólnak majd. A választások előtti évben a szereplés, a megjelenés, az elérés kényszere a korábbiaknál lényegesen nagyobb lesz, ami szintén ebbe az irányba, a kockázatos akciózások felé terelheti az ellenzéket.

Miközben tehát a kormány – a saját szempontjából hasznosan – nyugodt erőről beszél, az ellenzék – s különösen a radikalizmustól nem idegenkedő politikusok - számára nem nagyon van más út, mint a nyughatatlanság. Nem tudom, hogy hol lehet a határ, s azt sem, hogy egyáltalán elindulnak-e ezen az úton, de azt hiszem, hogy a minta semmiképpen sem 1912, sokkal inkább ]]>1904]]> lehet. Azaz nem lőnek, hanem – inkább metaforaként használva, mint konkrétan - ]]>bontanak]]>.

]]>http://torokgaborelemez.blog.hu]]> - A Flag Polgári Magazin partnere

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Rejtőzködő magyarország (168) Flag gondolja (36) Mozi világ (440) Emberi kapcsolatok (36) Sport (729) Alámerült atlantiszom (142) Gasztronómia (539) Irodalmi kávéház (537) Szépségápolás (15) Gazdaság (711) Kultúra (9) Mozaik (83) Heti lámpás (319) Belföld (11) Vetítő (30) Történelem (18) Autómánia (61) Egészség (50) Mondom a magamét (7657) Nagyvilág (1310) Jobbegyenes (2815) Életmód (1) Titkok és talányok (12) Nézőpont (1) Tv fotel (65) Tereb (146) Politika (1582)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>