Ma 2024 április 15. Anasztázia, Tas napja van. Holnap Csongor napja lesz.
5d4fd59604899028f6836a43d5d1c6f3.jpg

Török Gábor elemez - Miért vezet a Fidesz?

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

A kutatások ugyanazt mutatják, igaz, jelentős eltérésekkel: a teljes népességben az Ipsosnál 3, a Tárkinál 6, a Századvégnél 8, a Mediánnál pedig 11 százalékponttal vezet a Fidesz az MSZP előtt.

A képet árnyalja, a választási kilátásokat módosíthatja, hogy a szocialisták potenciális szövetségesét, az Együtt 2014-et mérik-e, és ha igen, mekkorának mérik a kutatók, de ettől függetlenül is nyugodt szívvel kijelenthető: a Fidesz ma sokkal jobban áll a felmérésekben annál, mint amit a párt számára mélypontot jelentő időszakban, 2012 közepén – a trendvonalakat meghosszabbítva - erről gondolni lehetett. Vajon miért?

485ov.jpg

(Fotó: ]]>facebook]]>)

A 19-27 százalékos támogatottság persze messze elmarad attól, amit 2010 tavaszán mutattak a kormánypártnak a felmérések (akkor 42-50 százalék között voltak ugyanezekben a ]]>kutatásokban]]>), de a tavalyi adatokhoz képest – a Századvéget leszámítva – még egy enyhe emelkedés, erősödés is látható. A Fideszt nem teheti nyugodttá, hogy a bizonytalanok még mindig jelentős táborában magas a kormánnyal és az ország sorsával elégedetlenek aránya, ami komoly növekedési korlátot jelenthet számukra. Ha a baloldali ellenzék szavazatai összeadhatóak lennének, már partiban lennének a Fidesszel, ugyanakkor ez a két feladat még nincs elvégezve: ehhez előbb ezeknek az erőknek választási szövetséget kellene kötniük, amit aztán szavazói szinten is érvényesíteniük kellene.  Sok még tehát a kérdőjel, a választási küzdelem nyitott, de a Fidesz stabil vezető helye így is magyarázatért kiált.

Ilyen esetekben az elemzők gyakran egy-egy eseményt ragadnak ki, vagy valamilyen változással próbálják értelmezni a történteket. Meggyőződésem, hogy előbbi csak kivételes esetekben működhet: ciklusonként legfeljebb egy-egy olyan ügy képzelhető el, amely alkalmas arra, hogy trendeket fordítson meg, hogy szemmel látható méretű választói csoportok pártválasztásán változtasson. A mögöttünk hagyott hónapokra figyelve szerintem nem nagyon akadt ilyen esemény, amik talán esélyesek lehettek arra, hogy egyáltalán eljussanak a választókhoz, mint például a Safarov-ügy, az őszi megszorító csomagok és decemberi diáktüntetések, azok pedig nem indokolnák a növekedést (a rezsicsökkentés még ide sorolható, ráadásul választói megítélése egyértelműen pozitív is, de ez csak a januári adatokra lehetett hatással, ha egyáltalán).

A másik lehetőség, hogy a javuló (illetve nem romló) adatok valamilyen stratégiai váltás visszatükröződését jelentik. A sokat emlegetett ]]>konszolidációnak]]> például lehetne is értelme, csak éppen meglehetősen kevés jel utalt eddig arra, hogy a Fidesz nagyon másképp politizálna, mint tette azt az első két évben. Meglepő lenne, ha az új szavazók valamilyen tartalmi- vagy stílusváltás okán érkeztek volna, ezzel érvelni nehezen lenne védhető.

De ha nem egy-egy esemény vagy politikai változás fordította meg a trendet, akkor micsoda? Szoktam emlegetni, magamat is figyelmeztetve: a tendenciák azért vannak, hogy megváltozzanak. Konkrétabban fogalmazva: az a folyamat, amely közel a felére erodálta a Fidesz bázisát, minden bizonnyal tavaly elérte a végpontját. A további csökkenéshez nem arra lett volna szükség, hogy minden ugyanúgy menjen tovább, hanem arra, hogy valami megint változzon: akár az ellenzéki, akár a kormányzati oldalon, akár az ország helyzetét vagy a kilátásokat illetően. A kormány eddigi politikája valóban sok szavazót eltántorított, de arra alkalmas volt, hogy az elkötelezett szavazóinak többségét megtartsa. Ebben az értelemben kulcskérdés a következetesség: azzal, hogy a Fidesz kommunikációs narratívájában, valóságmagyarázataiban egy tapodtat sem engedett, megadta az esélyt ezeknek a szavazóknak arra, hogy legyen egy sziklaszilárd kapaszkodójuk. A „nincs megszorítás – nincs tandíj – gazdasági siker van – szabadságharc van - újjászervezés van” típusú kommunikáció kétségtelenül nem bontja ki az igazság minden részletét, de azok számára, akik elfogadják, hisznek benne, stabil és barátságos otthont ad. A Fidesz 1,5-2 milliós tábora láthatóan azonosul ezzel a képpel, vagy ha nem is érzi minden elemében valósnak, a célokat támogatja, s legfeljebb a kivitelezést bírálja.

Mindez azzal a fontos tanulsággal jár, hogy a Fidesznek 2014-re kétségtelenül van, lehet győzelmi stratégiája – azaz a helyzet gyökeresen más, mint az előző ciklusban, amikor az MSZP-nek egy idő után már csak ]]>túlélési stratégiája]]> volt. A mostani kormányzó párt következetesen építette fel ezt a konstrukciót, s ha az ellenzék nem tud legalább 2-2,5 millió szavazót egyetlen (közös) erő mögé állítani, akkor az új választási rendszerben a Fidesznek esélye is lesz a folytatásra. Van bázisuk, van magyarázatuk, van stratégiájuk, van esélyük – a kérdés most már csak az, hogy az a párt, amely 2002-ben és 2006-ban közel 2,3 millió szavazóval sem tudott választást nyerni, a mostani támogatottságával győzhet-e.

]]>http://torokgaborelemez.blog.hu/]]>  - A Flag Polgári Magazin Partnere

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Tereb (146) Rejtőzködő magyarország (168) Egészség (50) Életmód (1) Jobbegyenes (2786) Szépségápolás (15) Mozi világ (440) Autómánia (61) Nézőpont (1) Mozaik (83) Emberi kapcsolatok (36) Nagyvilág (1310) Sport (729) Irodalmi kávéház (537) Kultúra (7) Gazdaság (704) Vetítő (30) Gasztronómia (539) Alámerült atlantiszom (142) Flag gondolja (36) Heti lámpás (312) Titkok és talányok (12) Belföld (10) Történelem (18) Tv fotel (65) Politika (1582) Mondom a magamét (7536)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>