Ma 2024 június 24. Iván napja van. Holnap Vilmos napja lesz.
e4c74606b2ee809b8b7709527130a258.jpg

Török Gábor elemez - Kell ez nekik?

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

A Sólyom László tevékenységével kapcsolatos kritikák közül egy már biztosan tarthatatlan: aki eddig azt állította, hogy az államfő újraválasztása érdekében hajlandó engedményeket tenni, elveit feladva alkalmazkodni, az a köztársasági elnök mai döntése után kénytelen lesz felülvizsgálni az álláspontját.

Sólyom László ]]>már most pontosan ugyannyi alkalommal]]> (kétszer) jelezte erős ellenvéleményét - politikai vétó formájában - a pár hete létrejött új kormánytöbbség döntéseivel kapcsolatban, mint tette ezt a megválasztását követő egy évben az első Gyurcsány-kormány idején.

(Fotó: ]]>KEH]]>)

Az alkotmánybírók jelölési rendjét megváltoztató alkotmány- és törvénymódosítást ráadásul úgy küldte vissza a parlamentnek az államfő, hogy ]]>levelében]]> és ]]>közleményében]]> a lehető legvilágosabban fogalmazott. Sólyom szerint a „most elfogadott változtatás (…) alkalmas a helyzet további romlását előidézni (…) sem a jelenlegi, sem az újonnan elfogadott szabályozás nem felel meg az irányadó nemzetközi gyakorlatnak”. Az államfőnek nemzetközi példák áttekintése után konkrét javaslat is van: „a leginkább megfelelő megoldás az lenne, ha bírák megválasztásának, illetve kinevezésének joga megoszlana az Országgyűlés, valamint a Legfelsőbb Bíróság elnöke és a köztársasági elnök között”.

Többen állítják: a mandátumának lejárta előtt álló köztársasági elnök öngyilkos politikát folytat a vétókkal, ugyanis utolsó (amúgy csekélynek látszó) esélyét is eljátssza ezekkel a lépésekkel. A megválasztása ellen kardoskodó kormánypárti politikusok éppen tőle kapnak egyértelmű érveket: ilyen önálló és önjáró elnök miért kellene a kétharmados többséggel rendelkező Fidesznek?

Az érvelés kétségtelenül logikus és lefegyverző, van azonban két ellenérv, egy erős és egy gyenge. Előbbi szerint az államfő mostani vétói feltehetően már nem befolyásolják a Fidesz döntését, nem most derült ki ugyanis Sólyomról, hogy nem lehet távirányítani. Ha megpróbálta volna az alkalmazkodást, csak saját hitelességét ásta volna alá, de eredményt ettől nem remélhetett. Utóbbi, a kétségtelenül gyenge lábakon álló érv szerint még akár pozitív hatása is lehet ezeknek az államfői döntéseknek Sólyom újraválasztására. Ha a Fidesz esetleg úgy ítélné meg, hogy az erőpolitika mellett időnként érdemes lenne meglepően nagyvonalúnak és önkorlátozónak látszania, jobb alkalma nem is lehetne erre, mint éppen most. Sólyom két vétója után mégis őt jelölni, maga lenne a címlapokat elárasztó és a kritikus publicistákat elnémító meglepetés, ráadásul olyan erővel, amely a választók egy jelentős részénél egy csapásra hiteltelenítené a diktatúrát építő, ]]>narancsuralmi]]> Fidesz egyre gondosabban festett képét. Legfeljebb majd párszor újratárgyalják és ismét elfogadják Sólyom visszaküldött törvényeit, az a néhány óra többletmunka akár meg is érhetne egy ilyen politikai nyereséget.

Nem mondom, hogy így lesz, de akár így is lehetne.
 

Török Gábor

]]>http://torokgaborelemez.blog.hu/]]> - A Flag Polgári Műhely partnere

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Tereb (146) Titkok és talányok (12) Nézőpont (1) Belföld (11) Mondom a magamét (7668) Vetítő (30) Egészség (50) Politika (1582) Mozaik (83) Történelem (18) Flag gondolja (36) Heti lámpás (320) Irodalmi kávéház (537) Jobbegyenes (2819) Gasztronómia (539) Kultúra (9) Emberi kapcsolatok (36) Életmód (1) Autómánia (61) Szépségápolás (15) Tv fotel (65) Sport (729) Alámerült atlantiszom (142) Gazdaság (711) Mozi világ (440) Nagyvilág (1310) Rejtőzködő magyarország (168)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>