Ma 2021 június 13. Antal, Anett napja van. Holnap Vazul napja lesz.
Ronyecz Mária tragikus élete

Ronyecz Mária tragikus élete

Flag

Szöveg méret

2
Átlag: 2 (1 szavazat)

A gátlástalan ügynök, Molnár Gál Péter utolsó áldozata.

Molnár Gál Péter Coming out című kötete óriási visszhangot váltott ki. Ezt a kötetet Molnár Gál, a rettegett tollú színikritikus akkor írta, amikor nyilvánosságra került, hogy „Luzsnyánszky Róbert” néven hírhedtté vált besúgó volt. Nem csupán homoszexualitása miatt zsarolta őt az állambiztonság, hanem azért, mert egy kisfiúval fajtalankodott. Így szervezték be. MGP-nek szüksége volt egy látszatházasságra, erre a szerepre a tehetséges színésznőt, Ronyecz Máriát választotta. Utóbbi hamar elégett, ivott, cigarettázott és boldogtalan volt, majd alig 55 évesen meghalt. Ő volt az ügynök legnagyobb áldozata?

Az ügynökként és kritikusként sem „közkedvelt” Molnár Gál Péter önéletrajzi ihletésű kötete 2011-ben bekövetkezett halála után 9 évvel jelent meg. Nem teljes mű, sok vonatkozásban töredékes, de a lényeg benne van: nyíltan vall homoszexualitásáról és feleségéhez fűződő kapcsolatáról is. Így Molnár Gál Péter nézőpontját alaposan megismerhetjük.

Felesége, Ronyecz Mária színésznő viszont már 1989-ben meghalt, így már nem tud és tudott arról nyilatkozni, ő maga hogyan látta ezt az igen furcsa házasságot. Főként úgy, hogy elváltak, majd a színésznő halála előtt újra összeházasodtak. E cikkben annak jártam utána, mit tudhatunk meg kettejük kapcsolatáról.

Lábatlankodás és házasság

„Ha elkönyveltek homoszexuálisnak, mit lábatlankodom nők körül?”

– ezt maga Molnár Gál Péter írta önmagáról. Mégis, nemcsak „lábatlankodott” nők körül, hanem Ronyecz Máriát feleségül is vette. A színésznőre leginkább a Megáll az idő tanárnőjeként és a Linda bűnügyi sorozat Lindát segítő szereplőjeként emlékezhetünk.

„Arcán, szemén semmi festék, kurtára vágott sima haj, semmi-frizura, értelemtől sugárzó szabálytalan szép vonások, egy kissé — kacéran — kiálló fogsor”

– így nézett ki a pályakezdő színésznő a Film Színház Muzsika 1970. augusztus 15-i száma szerint.

Feltételezhető, hogy Ronyecz Mária házassága előtt nem tudta, hogy a színikritikus homoszexuális.

Maga Molnár Gál kérkedik olyan epizódokkal közös életükből, amelyekben egyértelművé teszi, hogy volt köztük férfi-nő kapcsolat, amit az érintett színésznő sem cáfolni, sem megerősíteni nem tud már): „Kifogytak tiszta ingeim. Ronyecz ajánlkozott mosásra. Kimentünk a fürdőszobába. Az ingek mosatlanul maradtak.”

Erre a házasságkötés után jöhetett rá, ezért is válhattak el.

Ronyecz Mária Kozák Andrással. a Magyar Rádió 20-as stúdiója Leszkov: Kisvárosi Lady Machbeth című hangjátékának felvétele / Fortepan, ad. Szalay Zoltán

Ronyecz Mária így beszélt házasságukról

A Kádár-diktatúra alatt óriási tabu volt, hogy házasságuk ezért fulladt kudarcba, így maga Ronyecz Mária sem fedte fel ezt. Egy vele készült rádióinterjúban így nyilatkozott kapcsolatukról 1986-ban: Az egy kicsit faramucibb dolog. Talán pontosan attól, utálatos dolog azt mondani, hogy a volt férjem, íróember, aki ugyancsak alaposan benne van abban, hogy színház, mert darabokat is ír, meg kritikákat is ír, meg rendezőkről könyveket, ott meg az nem fért össze, hogy mindketten túlságosan intenzíven csináljuk a dolgunkat. Nincsen harag, nincs veszekedés.

Azt hiszem, hogy normális ember módjára abbamaradt egy kapcsolat, ami már úgy tűnik, hogy barátok tudunk maradni akkor, ha már nem vagyunk férj és feleség, mintha egymást tépő házaspár maradnánk. Nincs értelme húzni valamit fölöslegesen sokáig, amikor már nem eléggé érzi a két ember úgy, hogy az kitölti őt is meg a másikat is.”

Ronyecz tehát megvédte volt férjét. A nyilvánosság számára előadott történet egy teljesen normál párkapcsolati krízisbe került házaspárról szólt, akik sok munkájuk, intenzív életük miatt döntöttek úgy, hogy nem együtt folytatják az életet.

Ki tudja, lehet, hogy e hazugságban élés, majd a történtek elhallgatása szintén hozzájárult ahhoz hogy Ronyecz Mária nagyon fiatalon rákos lett, majd meghalt alig 55 évesen. Molnár Gál Péter Coming out kötetében olyan hős lovagként ábrázolja önmagát, aki nemcsak kiállt a beteg asszony mellett, hanem újra feleségül is vette.

Hogyan ment tönkre Ronyecz Mária e házasságban?

2018-ban Kornis Mihály külön írást szentelt Ronyecz Máriának, amelyben fiatalkori képéhez beszél: „az 1967-es színész diplomaosztó napján készült osztálytabló képetek, rajta a jobb szélső sarokban, ott lenn, szerényen odakucorodtál, még a kislány-arcoddal, magad alá húzni lehetetlen lábad-térded tömkelege fölött. Az elég sajátos beszédhelyzet és a gondolatok össze-vissza áramlása közben mégis, ha nem is teljesen kimondva, de utalt több olyan momentumra Ronyecz Mária életéből, hogy a színésznőt e látszatházasság tönkretette. „Mari, minek ittál?” – hangzik Korniss kérdése.

„MGP feleségét játszottad”.

Bővebben itt: ]]>Kornis Mihály: Lenni az a színház – 4. rész | Litera – az irodalmi portál]]>.

Áldozata lett a látszatházasságnak

És nagyon úgy tűnik, hogy az asszonynak előnye nem nagyon származott a pályáján abból, hogy a vitriolos tollú színikritikus felesége lett, inkább elpusztította őt e méltatlan látszatházasság. Házasságukból gyermek sem született.

Az 1986-os rádióinterjúban beszélt az ivásról és a dohányzásról is. „Voltak mindenféle vörösborozgatások…”. A dohányzásról nem volt hajlandó lemondani. „Ez egy pótcselekvés, így vezeti le valaki, hogy fáradtabb vagy idegesebb” – mondta.

Magánéleti kríziseiért pedig senki mást nem okolt, csak önmagát. Önostorozó személyiség, áldozat volt.

Olyan, aki nem mondta ki a benne tomboló érzéseket: „Itt vannak feneketlen egyedüllétek. (…) Én a rosszabb fajtához tartozom, én ilyen hallgatós vagyok, mint egy kuka megnémulok. Van, aki hisztériázik, van, aki berúg. (…) Én alaposakat tudok hallgatni. Mindenki frászt kap a környezemben (…) Mondjuk ki, állandó és permanens félelemérzete az embernek, hogy meg tudjon felelni.”

Ronyecz Mária és Gobbi Hilda kapcsolata

Ronyecz a rádióinterjúban beszélt arról is, hogy jó barátságban volt Gobbi Hildával. „Amikor egy srófra jár az ember agya valakivel, azok a barátaim. Amikor nem kell kimondani, de ugyanazon kezdünk el mind a ketten röhögni. Ez elég ritka. Mindenki szeret hivalkodni, aki két mondatot váltott a Gobbival, hogy jóban vele, de ez nem igaz, mert a Hilda is nagyon kevés embert enged közel magához. Szerencsés embernek mondhatom magam, hogy a barátjának tart.”

Gobbi, aki több ember életét tette tönkre, Ronyeczet is megmérette, elbeszélése szerint. A Színészmúzeumban gyakorlatilag ingyen dolgoztatta, amikor a színészek kiállítandó anyagát kellett összeállítani, ez egy barátságpróba volt a számukra.

Gobbi ]]>leszbikus szerelméről és az ÁVH-s Péter Gábor iránt rajongásukról itt írtunk]]>.

Ronyecz Mária utolsó évei

„A nyolcvanas évekre megkeményedett, ráncokat gyűrt a lelkére, színészi csalódásait megszenvedve keserű életű emberekről rajzolt jobbnál jobb portrékat” – írta a Kritika 1990 januári nekrológja róla. Kiemelve azt is, hogy utolsó szerepe az volt, hogy feküdt a színpadon Canetti Esküvő című darabjában.

„Hosszú, fehér hálóingében lesoványodva feküdt az ágyon, le-lecsúszott róla, időnként derékszögben fölült, miközben lábánál fogva húzkodták.”

A 168 Óra még 2020. május 22-i számában is azt írja, hogy Molnár Gál Péter „valódi szerelemből vette feleségül Ronyecz Máriát”. 

Elég nehéz ezt elhinni mindazok után, hogy a férfit úgy szervezte be az állambiztonság, hogy kiskorú fiúval fajtalankodott.

Inkább az lehet közel az igazsághoz, hogy Molnár Gálnak e kirakatházasság pont megfelelt céljai eléréséhez a kádári diktatúra nyilvánosságában. Engedtessen meg annyi az utókornak, hogy ne csak Molnár Gál Péter szemüvegén keresztül lássa ezt a szerencsétlen női sorsot, és kimondhatóvá váljon az, hogy feltételezhető, hogy egy ilyen látszatházasságnak esett korán áldozatául a színésznő.

Tóth Eszter Zsófia

]]>www.pestisracok.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Gazdaság (657) Irodalmi kávéház (504) Flag gondolja (33) Autómánia (61) Belföld (6) Emberi kapcsolatok (36) Nagyvilág (1456) Politika (1578) Szépségápolás (15) Gasztronómia (539) Mozi világ (440) Tv fotel (65) Titkok és talányok (12) Életmód (1) Alámerült atlantiszom (142) Heti lámpás (255) Kultúra (6) Mozaik (83) Jobbegyenes (2046) Vetítő (30) Rejtőzködő magyarország (168) Történelem (14) Tereb (138) Mondom a magamét (5361) Egészség (50) Sport (729)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>