Ma 2021 október 20. Vendel napja van. Holnap Orsolya napja lesz.
horn4.jpg

Neohornista szoci agybaj

Flag

Szöveg méret

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
Bezzeg Horn Gyula idején még minden rendben volt!

Újabb lendületet vett az MSZP identitáskutatása: legújabb ötletük szerint a neohornizmust tűznék zászlóra. Nehéz elképzelni, hogy ez mit jelent: megint eladnak mindent, ami mozog? Keresnek egy újabb liberális pártot, és nekik is lefekszenek? Esetleg a horni „egyszerűséghez” térnek vissza, amely oly jól fedezte a Gyurcsányok meggazdagodását? S mindezt összekevernék a mostani szoci pillanatemberkékkel? 

„Bezzeg Horn Gyula idején még minden rendben volt!” – ez a mondat az MSZP és a Demokrata Koalíció köreiben legalább olyan bevett mantra, mint a „baloldali értékek következetes képviselete”. Mindkettő ordenáré nagy hazugság, de imádják ezzel ámítani magukat a még kitartó pártveteránok.

Persze tény: Horn Gyula nevének van egyfajta ál-patinája, mint sok mindennek a múltból. A menetrendszerű szoci elnökök és Gyurcsány Ferenc is mindig imádtak rá hivatkozni, képe, szobra előtt fényképezkedni.

Most erre a listára feliratkozott Molnár Zsolt, az MSZP frissen választott budapesti elnöke is. Annyira megtetszett neki, hogy gyorsan egymás után a Népszavának és a Figyelőnek is lenyilatkozta: „A Fidesz a neohorthysta utat választotta, erre az MSZP helyes válasza a neohornista út”.

A mondat sokadik olvasatra is meglehetősen nagy ostobaságnak hangzik, de hát, mivel „országos politikus”, az MSZP egyik mai és jövendő „arca” mondta, szánjunk rá pár pillanatot.

Mit is jelent ez a neohornizmus?

Nos, Molnár úrelvtárs szerint Horn öröksége a „szuverén, karakteres, szociálisan érzékeny baloldali párt”, amely a „kisemberek hiteles képviseletére kész politikai közösség”. Amelynek van nemzettudata is.

Mármint az MSZP-nek…

Ha kilöttyent, most töltsenek nyugodtan egy új kávét, közben elmondhatják azt is, ami leírva összeveszne a nyomdafestékkel.

És akkor most nézzük ezt a horni örökséget.

Az első ugye a szuverén párt. Hát tényleg, az volt Horn alatt az MSZP… Nyilván azért lépett koalícióra az SZDSZ-szel, azért adta át nekik a belügyminisztérium – és így a megmaradt akták – ellenőrzését. Ezért szolgáltatta ki a gazdaságpolitikát a liberálisoknak.

„Szociálisan érzékeny baloldali párt.” Hát igen, a pofátlanságnak nincs határa. Ennyire senki sem lehet „fiatal politikus”, hogy ne tudja, mit jelentett Békesi László és Bokros Lajos pénzügyminisztersége a „kisembereknek”.

Ami a rendszerváltás sokkja után megmaradt, azt Hornék begyűjtötték.Mert kit érintett a legközvetlenebbül az energiacégek franciáknak és németeknek való rajtaütésszerű (mindössze hat nap alatt intézték el az üzletet) eladása, a nekik államilag garantált, a befektetett tőkére vetített évi 8 százalékos haszon?

Tetszik érteni? Garantált haszonkulcs, egy állítólagos piacgazdaságban. A „szociálisan érzékeny baloldal” a nyugati multinak biztosított profitot a magyar lakosság kárára. Függetlenül a piaci helyzettől.

Abszurd, amit aztán Horn örökösei, Medgyessy, Gyurcsány és Bajnai fokozni is tudtak: a külföldi szolgáltatók áremelési kéréseit a 2002 és 2010 közötti kormányok 15-ször, vagyis évente kétszer hagyták jóvá, aminek következtében a háztartási gáz ára a háromszorosára, a villany költsége pedig kétszeresére emelkedett.

Ami meg a „pénzügyi stabilitást biztosító” Bokrost illeti? Legyen elég két dolog. A forintot 9 százalékkal értékelték le, és bevezették az úgynevezett csúszó leértékelést is. Az infláció erre felpörgött, a bérek értéke meredeken zuhant. Ráadásul a még meglévő állami szférában – ahol akkor még a „kisemberek” zöme dolgozott – leállították a béremelkedést. A főnöki prémiumok persze maradtak…

Ezen kívül a „szociálisan érzékeny” Horn megszüntette az ingyenes fogászati ellátást, radikálisan szűkítette a gyermekgondozási segélyre, családi pótlékra, gyermeknevelési támogatásra jogosultak körét. Csökkentették a gyógyszerek állami támogatását, felemelték a ]]>nyugdíjkorhatárt]]>.

Mindezt tetézte a totális privatizáció. Ne szépítsük: az MSZP, amelynek „nemzettudata” volt, kiárusította az országot.

Ez Horn Gyula igazi öröksége. Az egyszerű modor, az itt-ott elejtett káromkodás, a soha el nem tűnő cigaretta és az erőteljesebb italokhoz való „népies” vonzalom píár-fogás volt. Ösztönös, jelleméből adódó – de attól még az „egyszerű” emberek átverésére szolgáló.

Horn sohasem volt egy közülük, „rendes angyalföldi gyerek”. Igen, onnan jött – azonban ez politikai pályája csúcsán már csak proliknak szánt zamatos emlék, és nem természetes identitás lett.

Meglehet, Horn saját zsebét kevésbé tisztelte meg az MSZMP vagyonának átmentéséből, a majdani privatizációkból. De minden további nélkül hagyta és támogatta a „technokrata vezetők”, a volt kiszesek lopását, látványos meggazdagodását. Ha nem lett volna Horn, nincs Gyurcsány sem.

Nincsenek szegfűs „vörös bárók”, nincs külpolitikailag kiszolgáltatva sem az ország Berlinnek.

Szóval, hagyjuk ezt a Horn nélküli neohornizmust! Ez ötvözné kormányzásának mocskát a mostani MSZP-s pillanatemberkékkel.

Hallgassanak akkor már inkább Szanyi kapitányra: zárják be az egész, pártnak nevezett kuplerájt! Csak aztán inkább sóval hintsék be a helyét, és ne kezdjék újra…

Máté T. Gyula - ]]>https://matete.pestisracok.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Gasztronómia (539) Tv fotel (65) Belföld (6) Jobbegyenes (2132) Életmód (1) Politika (1578) Mondom a magamét (5644) Mozi világ (440) Kultúra (6) Gazdaság (662) Autómánia (61) Mozaik (83) Egészség (50) Alámerült atlantiszom (142) Vetítő (30) Nagyvilág (1463) Rejtőzködő magyarország (168) Heti lámpás (255) Titkok és talányok (12) Flag gondolja (33) Irodalmi kávéház (506) Sport (729) Történelem (14) Tereb (138) Emberi kapcsolatok (36) Szépségápolás (15)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>