Ma 2021 május 11. Ferenc napja van. Holnap Pongrác napja lesz.
Márcziusnak idusán

Márcziusnak idusán

Flag

Szöveg méret

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
„Talpra, magyar, hí a haza!…”

Újat mondani, írni 1848. március 15-ről nem lehet. Van-e magyar ember, aki ne ismerné a lázas Pest-Buda forradalmi napját a Pilvax kávéháztól a Landerer–Heckenast Nyomdáig, a Nemzeti Múzeumtól Táncsics börtönéig? Aligha. Kicsit kutakodtam, hátha mégis…

A Nemzeti dal – a hiedelmekkel ellentétben – már két nappal korábban készen állt, sőt a Pilvax-fiatalok némelyike betéve tudta. (Talán már sejtették, ez festi majd az aurát a Tizenkét pont alá.) A vers kalandos nyitánya a nyomdai ijedelemnél kezdődött. Akkor, amikor a tipográfusok előtt álló költő rádöbbent, a forradalmi hevületben bizony otthon felejtette a vers egyetlen kéziratát.

Ám a nagy idők megélezik a memóriát. Petőfi pennát kért, és ott, a Landerer–Heckenast Nyomda szedőtermében emlékezetből papírra vetette a lüktető verssorokat: „Talpra, magyar, hí a haza!…” Alig ért az első strófa végére, a türelmetlen Vasvári Pál ollóval levágta a kész sorokat, s rohant vele a szedőhöz. Ugyanezt tette minden egyes versszak végén. Az utolsó mondatokat az izzó költő már le sem írta, egyenest a szedőnek diktálta. A cenzúra csattanós vége.

A nagy nap estéjén „a közönség kívánatára meghirdettetett” Bánk bán előadásának végén az addigra már megzenésített Nemzeti dal refrénjét a közönség felállva, mennydörögve szavalta. Hitelesnek kell elfogadnunk azt a teátrumi pillanatot is, amikor az ünnepelt színésznő, Laborfalvi Róza a publikum előtt leveszi kebléről saját kokárdáját, s az ifjú és meglepett Jókai Mór szíve fölé tűzi…


És hogy mi is benne legyünk a történetben: lapunk főcímét – Magyar Nemzet – máig ugyanabból a betűtípusból (Bodoni Antiqua) nyomtatjuk, mint a Tizenkét pontot azon az édes-forró márciusi napon.

Pilhál György - ]]>www.magyarnemzet.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Heti lámpás (255) Jobbegyenes (2023) Életmód (1) Titkok és talányok (12) Mozi világ (440) Alámerült atlantiszom (142) Autómánia (61) Vetítő (37) Rejtőzködő magyarország (171) Egészség (50) Tereb (140) Gasztronómia (539) Flag gondolja (33) Nagyvilág (1454) Történelem (14) Gazdaság (657) Belföld (6) Irodalmi kávéház (505) Szépségápolás (15) Emberi kapcsolatok (36) Politika (1578) Kultúra (6) Sport (729) Tv fotel (65) Mozaik (83) Mondom a magamét (5288)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>