Ma 2023 március 28. Gedeon, Johanna napja van. Holnap Aguszta napja lesz.
Salvini nemzeti összefogást sürget Olaszország megmentésére

Salvini nemzeti összefogást sürget Olaszország megmentésére

Flag

Szöveg méret

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
Matteo öt pontos országmentő programot vázolt fel.

A kormány és az ellenzéki pártok közös országmentő bizottságának felállítását javasolta Matteo Salvini, az ellenzéki Liga vezetője vasárnap az újabb olaszországi pénzintézet, a Popolare di Bari bank csődbejelentése után.

Matteo Salvini szerint Olaszország drámai eseményeket él át, az elsüllyedés szélén áll, ezért egy nemzeti mentőbizottság minél előbbi felállítására van szükség. A Liga és a jobboldali koalíció vezetője arra kérte Giuseppe Conte miniszterelnököt és a pártokat, hogy hagyjanak fel egymás támadásával:

Álljatok meg, álljunk meg és üljünk közös asztalhoz, mérlegeljük, milyen veszélyekkel került szembe Olaszország. Közösen hozzuk meg a legsürgősebb intézkedéseket, és mentsük meg az országot!

Matteo Salvini úgy vélte, a Popolare di Bari csődje miatt az egész Puglia tartományt robbanás fenyegeti, és vele együtt egész Olaszországot. Emlékeztetett, hogy ugyanebben az olaszországi térségben található az egyik legnagyobb európai acélgyár, amelyet a felszámolás vagy több ezer dolgozó elbocsátása fenyeget már hetek óta.

Salvini öt pontos országmentő programot vázolt fel, amelyben a gazdasági fejlődés, a pénzintézetek erősítése az olaszok megtakarításainak védelmével együtt, az infrastruktúra, a közigazgatás és az egészségügy reformja is szerepel. A célok teljesítése után pedig választásokat írnának ki Matteo Salvini elképzelése szerint.

A 70 ezer kisbefektetőt számláló Popolare di Barit, az olasz jegybank pénteken vonta felügyelet alá, mint kiderült a kormánnyal való egyeztetés nélkül. Dél-Olaszország legnagyobb, szövetkezetként működő hitelintézetéről van szó, amely a tavalyi évet több mint 400 millió euró veszteséggel zárta. Olasz sajtóértesülések szerint a bankcsődöt követő kormányülés majdnem pontot tett az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a baloldali Demokrata Párt (PD) szeptemberben alakult kormányára. A populista M5S határozott nemet mond a bank állami megmentésére, miközben a miniszterelnök egy új dél-olasz bankpólus felállításával akarja megoldani a helyzetet. A kormánynak a hétfői piacnyitás előtt döntenie kell az esetleges intézkedésekről.

Elemzők szerint a Conte-kormányt egyre inkább a tehetetlenség uralja. Folyamatosan gyengül a miniszterelnök külső és belső támogatottsága, miközben az Öt Csillag Mozgalom a pártszakadás szélén táncol. A Demokrata Párt nem akar a kormánnyal együtt bukni, de el akarja kerülni az előrehozott választásokat is, amelyek jelenleg a Salvini vezette jobboldalnak kedveznének. Megoldást a Liga politikusa, Salvini egyik legközelebbi tanácsadójának tartott Giancarlo Giorgetti vázolt, aki parlamenti választások helyett Demokrata Párt-Liga együttműködést szorgalmazott, új miniszterelnökkel Mario Draghi-val az Európai Központi Bank volt elnökével.

Belpolitikai fordulatot január 26-án, a közép-olaszországi Emilia-Romagnában és a déli Calabriában sorra kerülő tartományi választások hozhatnak, de a jobboldal esetleges győzelme nem feltétlenül vezet előrehozott választásokhoz. Az Öt Csillag korábbi nyilatkozatai szerint a területi eredményeket nem tartják országos értékűnek. A Liga vasárnap közölt belső felmérései szerint a tavasszal szintén urnákhoz járuló és hagyományosan baloldali Toszkána tartományban, a Liga jelenleg 34-29 arányban megelőzi a Demokrata Pártot. A 2018-as parlamenti választások óta országos politikai erővé nőtt Liga december 21-én, Milánóban tart pártkongresszust, amelyen átalakítja belső szerkezetét.

Ányos Miklós - ]]>www.888.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Irodalmi kávéház (518) Rejtőzködő magyarország (168) Gazdaság (676) Életmód (1) Jobbegyenes (2576) Nagyvilág (1306) Mondom a magamét (6705) Alámerült atlantiszom (142) Mozaik (83) Kultúra (6) Egészség (50) Sport (729) Vetítő (30) Szépségápolás (15) Belföld (8) Titkok és talányok (12) Autómánia (61) Heti lámpás (261) Mozi világ (440) Tereb (142) Flag gondolja (33) Tv fotel (65) Történelem (15) Gasztronómia (539) Emberi kapcsolatok (36) Politika (1581)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>