Ma 2024 június 24. Iván napja van. Holnap Vilmos napja lesz.
ce43ab14ed8a49957dcf751bccfd0d9b.jpg

Mahabharata

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

A Bharaták nagy nemzetségének története... Az idő végtelen szövétnekén egy apró hasadás támad és a Legfelsőbb áldásával betekinthetünk a múlt ködébe.

Regélni arról, ami megtörtént odaadással, hódolón, nem könnyű feladat. Oly sok szent megtette ezt, csak gyenge viszfény lehetek. Ehhez kérem az Elefántfejű Úr, az Akadályok Elhárítójának segedelmét...

Indiának, mely a vallások, hitrendszerek igazi évezredes olvasztótégelye van két csodálatos, hatalmas eposza: a Ramayana és a Mahabharata. Az első Ráma herceg történetét meséli el, a második a Bharaták nagy és dicső nemzetségének tetteit regéli. A Mahabharata 100 ezer slokából (versszak) álló szerteágazó, terjedelmes történet. Hétszer hosszabb, mint az Iliász és Odüsszeia együttvéve.

(S a görög eposzoknál régebbi történetről olvashatunk a Mahabharatában) Vajon el lehet helyezni a Mahabharata eseményeit a történelem folyamában, vagy csak mesék, csodás történetek, a kollektív ősemlékezet fantáziája? Amíg egy elhivatott német régész nem találta meg Trója romjait, az emberek az Iliászt is csak mesének gondolták. Nos, a Mahabharata eseményeit a legtöbb kutató a Krisztus előtti negyedik évezred végére teszi.

A pontos (?) időpontról majd később... Korábban meséltünk az indiaiak világkorszak rendszeréről és yugákról (ejtsd: júgákról), amely szerint jelenleg, több mint ötezer esztendeje
az ún. kali yugában (káli júgában), a vaskorszakban, sötét korszakban élünk.

Az előző világkorszak egy hatalmas háborúval, s a Kuruksetra mezején megesett csatával ért véget. S ezzel a bharaták dinasztiájának dicsősége is e csatamezőn áldozott le. A Mahabharata történetét sokan, sokféle módon feldolgozták. Még a kommunizmus idején jelent meg a híres India-kutató, Baktay Ervin tollából az Indiai regék és mondák, ahol a fentebb említett két nagy
eposz mellett bemutatott néhány más történetet is.

Természetesen pár száz oldalon nem könnyű bemutatni a 100 ezer slokában elregélt történetet, sok minden kimaradt. Napjainkban Krishna Dharma (egy krishna tudatú hívő) regényes formában megírt Mahabharata történetét lehet még magyar nyelven olvasni. A történet (természetesen) Indiában és a hindu közösségekben a legnépszerűbb. Boolywood (mely sokkal nagyobb filmközpont, mint híresebb társa, Hollywood) ontja nem csak a szirupos, romantikus-zenés-táncos történeteket, de időről-időre fel is dolgozzák az indiai eposzokat, szent iratokat. A Mahabharatának is több feldolgozása készült el. A nyolcvanas években készült népszerű sorozat (a linkre kattintva hindi nyelven, de angol felirattal élvezhető) csodálatos tanításokat tartalmaz, de képi világa a hetvenes évek népszerű magyar sci-fijére, a Pirx pilóta kalandjaira hasonlít.
Ide kattintva érhető el az első rész:

]]>http://www.youtube.com/watch?v=ySSw8CdjIYk]]>

(Az IMDB filmes portálon 8,1 minőséget szavaztak meg a nézők.) Jelenleg egy tamil változatot is láhatnak a nézők, ezt még angolul nem találtam meg.

]]>http://www.youtube.com/watch?v=jF9XKkagnko]]>

S természetesen rajzfilmekben, képregényben is feldolgozták az eposzt.

]]>http://www.youtube.com/watch?v=Ji_96U7jVt0]]>

Legközelebb betekintést nyerünk a sok ezer esztendős történetbe...

Előzményféle: Az idő kereke
http://www.flagmagazin.hu/mondom_a_magamet/az_ido_kereke

Nawesh

Szerző a Flag Polgári Műhely tagja

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Tv fotel (65) Nézőpont (1) Jobbegyenes (2819) Gasztronómia (539) Egészség (50) Gazdaság (711) Életmód (1) Flag gondolja (36) Kultúra (9) Történelem (18) Mozaik (83) Mozi világ (440) Belföld (11) Alámerült atlantiszom (142) Mondom a magamét (7668) Autómánia (61) Sport (729) Irodalmi kávéház (537) Tereb (146) Vetítő (30) Szépségápolás (15) Emberi kapcsolatok (36) Titkok és talányok (12) Nagyvilág (1310) Politika (1582) Rejtőzködő magyarország (168) Heti lámpás (320)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>