Ma 2021 február 25. Géza napja van. Holnap Edina napja lesz.
Macron már nem harcol Orbánnal

Macron már nem harcol Orbánnal

Flag

Szöveg méret

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
A francia elnök felismerte, Orbán Viktor mögött erős társadalmi támogatottság áll.

„Az Orbán Viktor vezette Magyarország élen jár az európai civilizáció megújításában, a magyarországi politikai diskurzust a legnagyobb tisztelettel kell figyelni, mivel kulturális és civilizációs életerőt hordoz magában, amely rendkívül inspiráló” – nagyjából így foglalható össze, amit Emmanuel Macron a francia nagykövetek előtt Magyarországról mondott.

Nagy váltás ez ahhoz képest, hogy a francia elnök egy évvel korábban még a leprához hasonlította a magyar kormánynak tulajdonított „populizmust és nacionalizmust”.

Minek tudható be a 180 fokos fordulat, és miként áll valójában Macron elnök Magyarországhoz? A migránsválság óta az alapvetően liberális beállítottságú francia média következetesen diktátorként ábrázolja Orbán Viktort. Erre az elképzelésre erősített rá kezdetben Emmanuel Macron is, aki liberális szavazóinak megnyerése érdekében rendszeresen bírálta a magyar miniszterelnököt, ezzel elsősorban önmaga européer imázsát táplálva.

Azóta sok minden megváltozott. Franciaországban erősödik a bevándorlásellenesség, a centrális erőtérben gondolkodó Emmanuel Macron pedig nem engedheti meg, hogy a konzervatív jobboldal feltámadjon hamvaiból, vagy hogy a mostaninál is jobban előretörjön a radikális Nemzeti Front. Ezért hát ő is belátta, hogy fékezni kell az Európába irányuló illegális migrációt, és gesztusokat tesz a franciák körében egyre népszerűbb Orbán Viktornak.

A két államférfi között Emmanuel Macron hatalomra lépése óta rendszeres a szópárbaj. 2017-ben a francia elnök cinikusan nyilatkozott a visegrádi együttműködésről, amire válaszul Orbán Viktor „új fiúnak” nevezve tette helyre őt. Az ellentét az európai parlamenti választások kampányában érte el a csúcsát, amikor a két vezető gyakorlatilag egymás ellenében fejtette ki vízióját Európáról.

Noha Emmanuel Macron és Orbán Viktor számos alkalommal találkozott futólag, és rendszeresen beszélgetnek telefonon is, október 11-i párizsi találkozójuk volt az első igazi alkalom a mélyebb eszmecserére. Egy magát megnevezni nem kívánó magas rangú francia diplomata a Demokratának elmondta, hogy a munkaebédet Macron elnök személyesen, spontán módon javasolta Orbán Viktornak az előző hétvégén. Hogy sem a francia, sem a magyar sajtót nem értesítették, jól mutatja, hogy a diplomáciában szokásos protokolltalálkozó helyett a felek ezúttal zavartalanul, a lényegre koncentrálva akartak eszmét cserélni.

A beszélgetés a tervezettnél egy órával tartott tovább, a két vezető pedig jó hangulatban búcsúzott el egymástól. Noha ez az előzmények fényében furcsa, az azóta tett nyilatkozatokból úgy tűnik, hogy a két vezető kedveli, de legalábbis tiszteli és elismeri egymást. Persze, hogy liberális támogatóit megnyugtassa, a találkozó után Macron sietett kijelenteni, hogy továbbra sem ért egyet Orbán Viktor migrációs politikájával.

Valószínű, hogy a négyszemközti beszélgetésen nem is erről, hanem olyan témákról volt szó, amelyekben a felek partnerként tekintenek egymásra. Az első a két ország brüsszeli együttműködése. Tudni kell, hogy Trócsányi László biztosi kinevezésének megfúrásában nagy szerepe volt az Emmanuel Macron által alapított centrista frakciónak, a francia Sylvie Goulard félreállításában pedig a Fideszt is magában foglaló Európai Néppárt játszott vezető szerepet. Mivel mindez nem Emmanuel Macron és Orbán Viktor szembenállásának, hanem a brüsszeli politika összetettségének eredménye, a két vezető minden bizonnyal arról tárgyalt, hogy miként lehet a jövőben kiküszöbölni az efféle kellemetlenségeket.

A másik téma Európának Oroszországhoz és Vlagyimir Putyinhoz fűződő kapcsolata. Emmanuel Macronnak deklarált célja az Európai Unió és Oroszország viszonyának normalizálása, amiben kulcsszereplőként tekint Orbán Viktorra, aki az elmúlt években kiváló diplomáciai kapcsolatokat épített ki Moszkvával. A harmadik nagy közös téma az energetika. Miközben Magyarország jelenleg nagyban támaszkodik az orosz földgázra és atomenergiára, az európai uniós előírásoknak megfelelően új forrásokat is találnia kell. A Paks II. projektben Franciaországnak már most is kulcsszerepe van, hiszen a blokkvezérlőket francia–német konzorcium szállítja. Macron elnök valószínűleg ennél is nagyobb megbízásokat szeretne kijárni a magyar miniszterelnöknél.

Emanuel Macronnak fent idézett, Magyarországot és Orbán Viktort méltató szavait tehát érdemes a helyükön kezelni. Naivitás lenne azt gondolni, hogy a francia államfő beállt a magyar politika mögé. Orbán Viktor és Emmanuel Macron Európa-víziója nem is állhatna távolabb egymástól. Egyikük a nemzeti érdekképviseleten, erős családpolitikán és keresztény értékeken alapszik, a másik a neoliberalizmust és a nyitott társadalmat tűzi zászlajára. A két világnézet teljes mértékben összeegyeztethetetlen, kompromisszumra nincs lehetőség.

Tény viszont, hogy a francia elnök felismerte, Orbán Viktor mögött erős társadalmi támogatottság áll, valamint hogy a visegrádi országokat immár fontos tényezőként kell kezelni az európai politikában. Ezért pragmatikus módon megpróbál együttműködni Közép-Európa erős emberével, ezzel nem mellesleg erősítve hazájának befolyását az eddig a Német Szövetségi Köztársaság hátországának tekintett régióban.

Almássy Ferenc -]]> www.demokrata.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Flag gondolja (33) Jobbegyenes (1967) Irodalmi kávéház (505) Emberi kapcsolatok (36) Tv fotel (65) Kultúra (6) Szépségápolás (15) Heti lámpás (252) Életmód (1) Nagyvilág (1454) Belföld (5) Rejtőzködő magyarország (171) Sport (729) Mozaik (83) Politika (1572) Titkok és talányok (12) Alámerült atlantiszom (142) Tereb (140) Történelem (14) Vetítő (37) Gazdaság (657) Egészség (50) Mondom a magamét (5126) Mozi világ (440) Autómánia (61) Gasztronómia (539)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>