Ma 2024 április 13. Ida napja van. Holnap Tibor napja lesz.
Kinek kedvez a baloldal megosztottsága Budapesten?

Kinek kedvez a baloldal megosztottsága Budapesten?

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Ezért határolódtak el Karácsonytól a baloldali pártok

Nincs konszenzus a baloldalon a főpolgármester-jelölt személyét illetően: a Jobbik saját jelöltet indít, hasonlóra készülhet az LMP is, Gyurcsányék Karácsony Gergelyt támogatják, az MSZP pedig Tüttő Kata jelöléséről vizionál. Mi az oka annak, hogy egyes ellenzéki pártok elhatárolódnak a főpolgármestertől? Valós csata zajlik a baloldalon, vagy csak kommunikációs harcról van szó? Kinek kedvez Ka baloldal megosztottsága Budapesten? Többek között ezekről kérdeztük ifj. Lomnici Zoltánt, a Századvég jogi szakértőjét.

Kommunikációs harcnál többről lehet szó. Nyilvánvalóan van egy olyan igény is az ellenzéki térfélen, hogy Gyurcsányt és terhes politikai örökségét, a rossz kormányfői emlékét hosszú távon meg kell haladnia a balliberális tábornak. A tendencia azonban fordított, a DK megalapítása óta erősödik, és folyamatosan szívja fel az MSZP és a baloldali mikropártok politikusait – állapította meg ifj. Lomnici Zoltán, a Századvég jogi szakértője, akit a főpolgármesteri jelöltállítás körül zajló baloldali szembenállásokról kérdeztünk.

Mint ismert, a Jobbik – Konzervatívok ]]>Brenner Koloman országgyűlési képviselőt indítja főpolgármester-jelöltnek Budapesten]]>. Az LMP meglebegtette, hogy ]]>Vitézy Dávid volt közlekedési államtitkárt indítaná]]> a főpolgármester-választáson. Lapunknak pedig egy MSZP-közeli forrás arról beszélt, hogy a fővárost irányító baloldali pártok]]> elbizonytalanodtak Karácsony Gergelyt illetően]]>. Attól félnek, ismét előállhat a 2021-es helyzet, amikor Karácsony az előválasztási kampányban önként visszalépett. Szocialista politikusok szerint Tüttő Kata alkalmas lenne főpolgármesternek. 

A szakértő elmondta: Karácsony Gergelynek valós párttámogatottsága nincs, így a párszázalékos pártok tudják, hogy a regnáló főpolgármester mögé csak akkor éri meg beállni, ha támogatják a – baloldali viszonylatban – jelentősebb pártok is.

A baloldali pártok elhatárolódásának okai

„Karácsony kapcsán attól is tarthatnak a baloldali politikusok, hogy rájuk ég/összefüggésbe hozzák őket a főpolgármester botrányaival” – mondta ifj. Lomnici Zoltán. Az alkotmányjogász szerint fontos szempont lehet a baloldali pártoknál, hogy 

A Századvég jogi tanácsadója szerint néhány hónappal a választás előtt arcvesztés nélkül nehéz már kilépni ]]>Karácsony ]]>Gergely mögül, azonban ő maga akár vissza is léphet – ahogy tette ezt a legutóbbi miniszterelnök-jelöltsége esetében is. 

Az alkotmányjogász szerint a feszültségek valósnak tűnnek a baloldalon. 

Hozzátette: bár a DK többé-kevésbé igyekszik – és valamennyire tudja is – kontroll alatt tartani az ellenzéki térfélen zajló diskurzust.

A Momentum taktikája

A Századvég jogi szakértője kifejtette: a felmérések szerint a fővárosi biztos szavazók közel egynegyede DK-s volt egy év végi felmérés szerint, azonban az ellenzéki pártok közül a Momentum követi a DK-t, vagyis nagyjából minden hatodik biztos szavazó momentumos lehet Budapesten. Mint mondta, a Momentum rövid távon kevéssé bízhat ezeknek az erőpozícióknak a megfordításában, de azért igyekeznek erőt mutatni az „óbaloldallal” szemben, 

így például Zuglóban a jelenleg regnáló szocialista polgármesterrel szemben a Momentum Rózsa Andrást indítja.

A szakértő elmondta: bár a Momentum a szavak szintjén elhatárolódik, és a saját útját járja, ha érdekei úgy kívánják, továbbra is hajlandó kompromisszumra. Példaként megemlítette, hogy a párt visszaléptette saját jelöltjét, Kerpel-Fronius Gábort az V. kerületben. A szakértő kifejtette: a Momentum, élén Donáth Annával, azzal próbál politikai tőkét kovácsolni, hogy – miközben a nemzeti kormányt támadja – kritikával illeti Gyurcsányt és megpróbál a szavak szintjén elhatárolódni tőle.

Mit jelentene a baloldalnak a főpolgármesteri pozíció elvesztése?

A szakértő szerint a régebbi választások számos tanulsággal is szolgálhatnak: a 2002-es önkormányzati választáson ugyan Demszky nyert 46,7 százalékos eredménnyel, az MSZP külön főpolgármester-jelöltje elvitt több mint 13 százalékot, Schmitt Pál, a polgári oldal jelöltje pedig 36 százalékot szerzett. Mint mondta, a 2006-os főpolgármester-választáson másfél százalékpontot rávert Tarlósra Demszky, de a négy évvel korábbi baloldali hozzáállás, megosztottság 2006-ban már a polgári oldal által támogatott, független Tarlós győzelmét hozta volna.

A baloldal esélye tehát a fenti tendenciák ismétlődése esetén egyértelműen csökkenhet, az ellenzék ma is alappal tarthat a szavazatok megosztásától.

„Már korábban, 2019-ben Puzsér Róbert és ]]> Berki Krisztián ]]>főpolgármester-jelöltségét is kifejezetten fideszes érdekként igyekezett beállítani a balliberális sajtó” – mondta Lomnici. Mint kifejtette, Karácsony Gergely népszerűsége továbbra is magas, de folyamatosan csökken. A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint 37 százalékon áll, azonban még Vitézy Dávid nem erősítette meg, hogy indulna a főpolgármesteri címért, és a kormánypártok sem jelentették be a jelöltjük személyét – ezen információk hiányában Vitézy Dávidot és a fideszes jelöltet is 20-25 százalék közé mérik.

A főváros elvesztésével nemcsak az önkormányzati közhatalom gyakorlásától, hanem számos, barátoknak kiosztott pozíciótól is elesne a baloldal. 

„Mindezek mellett óriási presztízsvesztés is lenne, hiszen a baloldal rendszerint hivatkozik Budapestre a saját bástyájaként, ahol a »felvilágosult, demokrácia iránt elkötelezett« emberek hisznek bennük, és őket támogatják” – zárta gondolatait a szakértő.

Borítókép: Karácsony Gergely Gyurcsány Ferenccel (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Ternovácz Áron - ]]>www.magyarnemzet.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Jobbegyenes (2786) Emberi kapcsolatok (36) Nézőpont (1) Szépségápolás (15) Történelem (18) Nagyvilág (1310) Sport (729) Tereb (146) Politika (1582) Életmód (1) Egészség (50) Mondom a magamét (7536) Autómánia (61) Gasztronómia (539) Belföld (10) Kultúra (7) Tv fotel (65) Heti lámpás (312) Titkok és talányok (12) Irodalmi kávéház (537) Mozi világ (440) Rejtőzködő magyarország (168) Mozaik (83) Alámerült atlantiszom (142) Flag gondolja (36) Gazdaság (704) Vetítő (30)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>