Ma 2023 december 05. Vilma napja van. Holnap Miklós napja lesz.
Kikerült Vikidál Gyula III/III-as jelentése Nagy Feróról

Kikerült Vikidál Gyula III/III-as jelentése Nagy Feróról

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Íme a teljes "Dalos" fedőnevű titkos megbízott, azaz Vikidál jelentése! Tanulságos!

Nagy Feró, a szocializmus évei alatt „rendszerellenesnek” kikiáltott Beatrice együttes frontemberének állítólagos „jó útra téréséről” számol be egy ügynökjelentés, amelyet a „Dalos” fedőnevű titkos megbízott – vagyis Vikidál Gyula rockénekes – szavai nyomán rögzített a BM III/III. Ügyosztály egyik tisztje.

Sajátos prizmán keresztül jelenik meg Nagy Feró, a Beatrice zenekar frontemberének személye az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának egyik kutatási anyagában. A csatolt jelentés beszámol az István, a király című rockopera két szereplője – Dalos fedőnevű titkos megbízott – vagyis Vikidál Gyula rockénekes – és Nagy Feró – aki egy Koppány-párti magyar urat játszik a darabban – bizalmas beszélgetéséről. A rockopera 40 éves ősbemutatója után a film szereplői és a rendezők közös vacsorán vettek részt. Az állítólag itt elhangzott párbeszéd során Nagy Feró ezek szerint elmondta „Dalos”-nak, hogy sajnálja, hogy elfecsérelte a korábbi éveit a Beatrice zenekarra, most kis- és nagylemeze jelenik meg, filmszerepet kap. Az eltelt 1 év alatt anyagilag többet keresett, mint a többéves Beatrice működése alatt – olvasható a „Dalos” szavait rögzítő jelentésben. „Véleménye szerint megéri komolyan dolgozni, mert annak anyagi és erkölcsi értékei vannak.” Hogy így történt-e valójában, azt nem tudjuk: Nagy Feró mondott valamit, „Dalos” besúgta, Gábor Róbert állambiztonsági főhadnagy gépelt egy jelentést róla.

 

Nagy Feró így emlékszik

„A leírtak egyáltalán nem fedik a valóságot, hiszen az első Beatrice-lemezünk magánkiadásban 1988-ban jelent meg” – cáfolta kapásból a jelentésben leírtakat Blikknek a rocksztár. „Mi több Erdős Péter, aki korábban a Hungaroton lemezkiadó mindenható ura volt, annyira nem szerette az együttest, hogy még 1989-ben is azt mondta, ha tehetné, soha nem adna ki lemezt nekünk. Sőt, először csak 1992-ben jutottunk be a tévébe” – tette hozzá Nagy Feró. A szocializmus éveiben a nagyvárosok művelődési házaiból együttesével együtt kitiltott rocksztár azt is felidézte, hogy ezen a vacsorán – mindenki nagy meghökkenésére – volt bátorsága megkérdezni Horváth István akkori belügyminisztertől, miért nem kaphatnak nyugati útlevelet.

„Mi jó barátok voltunk Vikidállal, nem volt rivalizálás közöttünk és fogalmam se volt róla, hogy a pártállam besúgója. Soha nem tagadtam meg a Beatricét, s amennyiben a leírtaknak helyt adunk, csak arra tudok gondolni, hogy Gyuszi azért mondta rólam ezeket, hogy jobb színben tüntessen fel, kicsit elfogadottabbá váljak” – fogalmazott lapunknak Nagy Feró, akinek szavait hihetővé teheti a dosszié alján olvasható „Értékelés”. Eszerint: „Egyértelműen megállapítható, hogy Nagy Ferenc magatartásában, szemléletében és munkához való hozzáállásában pozitív változás tapasztalható. Ellenőrzését a miniszteri parancsban meghatározott időszakonként végrehajtjuk, és ezek alapján teszünk javaslatot a kutatónyilvántartásból való törlésére.”

]]>www.magyarhirlap.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Mozi világ (440) Nézőpont (1) Szépségápolás (15) Irodalmi kávéház (531) Titkok és talányok (12) Egészség (50) Tv fotel (65) Történelem (16) Gazdaság (694) Belföld (10) Életmód (1) Rejtőzködő magyarország (168) Emberi kapcsolatok (36) Nagyvilág (1309) Vetítő (30) Gasztronómia (539) Kultúra (6) Tereb (146) Autómánia (61) Politika (1581) Flag gondolja (34) Heti lámpás (281) Mozaik (83) Sport (729) Mondom a magamét (7252) Jobbegyenes (2724) Alámerült atlantiszom (142)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>