Ma 2024 július 13. Jenő napja van. Holnap Örs, Stella napja lesz.
Karácsony csődbe juttathatja Budapestet

Karácsony csődbe juttathatja Budapestet

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Íme a leleplezés! A főváros vezetése csupán az országgyűlési választásokig tervez előre.

A főpolgármester még az önkormányzati választás kampányában ígérte meg, hogy ingyenessé kell tenni a 14 éven aluliaknak a tömegközlekedést Budapesten, ami végül idén szeptember elejére vált valósággá. A pénzügyi gondokkal küszködő BKV-nak ez azt jelentheti, hogy a bevételkiesés miatt nem marad forrása a dolgozói bérek növelésére. Ugyanis kiderült: a vállalat jövő évi üzleti tervéből hiányzik a bérfejlesztésre szánt összeg. A pénzhiány kapcsán Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes úgy nyilatkozott, hogy pénzügyileg csak a választásokig terveznek előre, ami új megvilágításba helyezi a Városháza eladása körül kialakult botrányt.

– A városvezetés tartani kívánja magát a tavaly aláírt bérmegállapodáshoz – nyilatkozta Kiss Ambrus pénzügyekért felelős főpolgármester-helyettes a Népszava megkeresésére. A baloldali politikus annak ellenére is ragaszkodik az állításához, hogy egy fillért sem terveztek bérfejlesztésre a közlekedési vállalat jövő évi üzleti tervében. Kiss szerint azért hiányzik a BKV üzleti tervéből a bérfejlesztés fedezete, mert még nincs hivatalosan aláírt megállapodás a jövő évi minimálbér és garantált bérminimum összegéről. 

– A 15 százalékos béremelés – járulékok nélkül – legkevesebb 12 milliárddal terheli meg a főváros büdzséjét. A költségvetést ehhez kell optimalizálni – fogalmazott a baloldali politikus. Hozzátette: – Áprilisig elvisszük Budapestet, a többi azon múlik, hogy mi lesz a választások eredménye. 

Vagyis ezek szerint csődbe juttathatják a fővárost.

Korábban maga Karácsony is elmondta, hogy a járvány miatt a tömegközlekedés soha nem látott kihívások előtt áll. A gondokat csak tetézi a 14 év alattiak ingyenes utazása miatti kiesés, ami az előzetes becslések szerint ebben a szegmensben harmincszázalékos, tehát körülbelül havi nyolcvanmillió forint. 

A 2019-es és a 2020-as üzleti évet egyaránt veszteséggel záró BKV minden évben egyre kevesebbet költ beruházásra, karbantartásra. Nincs pénz új járművek vásárlására, sőt tavaly már csak egy váltásnyi formaruha jutott a dolgozóknak, béremelést pedig egyáltalán nem kaptak. 

Mint ismert, Karácsony augusztus végén jelentette be, hogy ingyenes lesz a főváros tömegközlekedése a 14 év alattiaknak, ami az egyik hangsúlyos kampányígérete volt 2019-ben. Emlékezetes, hogy a párbeszédes politikus a megválasztása után tartott sajtótájékoztatóján rögtön igyekezett kifarolni az ígéretből, azt hangoztatva, hogy „elkezdjük bevezetni, hogy megemeljük a hatéves korhatárt hétre, és a következő költségvetési évben – amikor látjuk a lehetőségeket – megyünk tovább”. 

A korábbi becslések szerint az ingyenesség bevezetése évente akár több mint tízmilliárd forintba is kerülhet Budapestnek. Karácsony a nyári bejelentésében nem beszélt a várható bevételkiesésekről és arról, hogy ezt miből fedeznék. 

Azt mondta, elsősorban nem pénzügyi szempontok határozták meg a döntését. Annak ellenére jelentette ki ezt, hogy általános helyettese, Kiss Ambrus pár nappal a főpolgármester augusztusi bejelentése előtt azt nyilatkozta: szeptember elejére a főváros minden működésre fordítható állampapírja és készpénze elfogy, és ha nem nyúlnak bele alaposan a város költségvetésébe, akkor a Városháza az év végére fizetésképtelenné válik. 

Most Gulyás Attila, a BKV felügyelőbizottságának a tagja, a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének elnöke a baloldali lapnak úgy fogalmazott, hogy a cég fizetőképességét és működését veszélyeztető tételek szerepelnek a tervezetben, a költségvetés pedig nem tartalmaz fedezetet a jövő évi béremelésre vonatkozólag.

]]>www.magyarnemzet.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Belföld (11) Nagyvilág (1310) Egészség (50) Mozi világ (440) Kultúra (9) Történelem (18) Tv fotel (65) Rejtőzködő magyarország (168) Jobbegyenes (2823) Politika (1582) Autómánia (61) Vetítő (30) Gasztronómia (539) Flag gondolja (36) Tereb (146) Emberi kapcsolatok (36) Heti lámpás (322) Irodalmi kávéház (537) Szépségápolás (15) Nézőpont (1) Mondom a magamét (7708) Életmód (1) Gazdaság (713) Mozaik (83) Sport (729) Titkok és talányok (12) Alámerült atlantiszom (142)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>