Ma 2022 május 17. Paszkál napja van. Holnap Erik, Alexandra napja lesz.
49f5f2e5df5723b23c5886a42ac651a6.jpg

Frei Tamás: Orvos autószerelők

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Rémisztő – nekem ez a jelző jut eszembe arról a történetről, amit el szeretnék mesélni. A statisztikák mögött alig látható emberi borzalmak felfoghatatlan sorozatát.

A helyszín Szíria. Ahol hat hónappal az eltűnése után nemrégiben előkerült az egyik legismertebb szír sebész holtteste. A családtagokat az aleppói halottasházba hívták, hogy azonosítsák a 45 kilóra lefogyott, egykor majdnem százkilós orvos holttestét. „Egy zsák csontot mutattak nekünk, némi hússal a maradványokon” – így összegezte a látványt a feltehetően kormányerők által elrabolt, megkínzott és aztán szó szerint halálra éheztetett sebészprofesszor testvére.

A történet legrémisztőbb vetülete, hogy ő csak az egyik a rengeteg áldozat közül. Az Aszad elnökhöz hű kormánycsapatok ugyanis szisztematikusan kivégzik vagy bebörtönzik a szír polgárháború ellenállóinak segítő orvosokat. Százszámra tűnnek el most már nemcsak a doktorok, de a gyógyszerészek is, sőt, a helyükre lépő és életmentő műtéteket végrehajtó autószerelők.

Jó olvasták. Az autószerelők. Az észak-szíriai nagyváros, Aleppó kétezer orvosából ma már csak 37 operál, a többi eltűnt. Meghalt, megölték, bebörtönözték vagy elmenekült. Jobb híján autószerelők, de állítólag már pékek is operálnak. Lábakból, karokból már ők is képesek lövedékeket eltávolítani, nyakból és mellkasból viszont nem. Az túl bonyolult a csavarhúzóhoz és olajos kesztyűkhöz szokott kezeknek. A kormányerők mesterlövészei mindenkit irtanak, aki az ellenállók pártját fogja, harcoló alakulatnak nyilvánítva az orvosi egységeket és a gyógyszerészeket is. Közben pedig távcsöves puskával lövik az utánpótlást, a pékeket és az autószerelőket.

Elképesztő, ugye? Hátborzongató ez az emberi gyalázat, a leggátlástalanabb fantáziával is nehéz lenne kiötleni. Cserébe most már a szír lázadók sem segítenek a kormányerők pártját fogó civileken. Rendszeres, hogy a kórházakba bejuttatott ártatlan sebesülteket hagyják meghalni, ha azt gondolják róluk, hogy az ellenséggel szimpatizálnak.

A kormánycsapatok bosszúból a kivégzett ellenállókat vagy halálra kínzott foglyokat bekönyvelik operáció közben elhunyt páciensnek, hogy soha, de soha ne lehessen majd elszámolni a véres és kegyetlen tettekkel. 

Mindezt onnan tudjuk, hogy az ENSZ különböző emberjogi szervezetei folyamatosan próbálják dokumentálni a borzalmakat.  Az aleppói 12 kórházból mostanra hat bezárt, mert „elfogytak” belőlük az orvosok. Így aztán most már nemcsak a harcokban megsérültek és a polgárháború vétlen civil áldozatai képtelenek orvosi ellátáshoz jutni, hanem a hagyományos betegek sem. Aki Szíriában rákos lesz vagy tüdőgyulladást kap, az manapság kezelés nélkül megy a túlvilágra, mert már nincsenek gyógyszerek és orvosok. Nincs inzulin, csak a feketepiacon, nincs szinte semmi. Az Orvosok Határok Nélkül elnevezésű szervezet jelenleg már nem tud életben maradt altatóorvosról, érsebészről, és működőképes CT-diagnosztizálóról Szíria harcok dúlta területein.

Egy korábban barátságos nép és virágzó kultúra vajon miképp juthatott ide? A szemünk láttára. Vagy valójában nem is láttuk, mert tulajdonképpen el sem tudjuk képzelni.

Frei Tamás - metropol.hu

Kapcsolódó anyagok:

Tisztelt olvasók! Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Flag Polgári Magazin facebook oldalát, a következő címen: ]]>https://www.facebook.com/flagmagazin]]>
- Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.flagmagazin.hu


HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Heti lámpás (258) Emberi kapcsolatok (36) Szépségápolás (15) Tv fotel (65) Autómánia (61) Gazdaság (664) Rejtőzködő magyarország (168) Titkok és talányok (12) Irodalmi kávéház (513) Mondom a magamét (6056) Flag gondolja (33) Gasztronómia (539) Életmód (1) Kultúra (6) Nagyvilág (1465) Jobbegyenes (2304) Egészség (50) Sport (729) Tereb (141) Történelem (14) Alámerült atlantiszom (142) Vetítő (30) Mozaik (83) Belföld (6) Mozi világ (440) Politika (1581)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>