Ma 2023 március 28. Gedeon, Johanna napja van. Holnap Aguszta napja lesz.
Gyurcsány gusztustalanul megtámadta Orbánt

Gyurcsány gusztustalanul megtámadta Orbánt

Flag

Szöveg méret

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
Meg kell állítani!

A Demokratikus Koalíció (DK) elnöke szerint a magyar emberek érdekeit csak más európai nemzetekkel közösen lehet megvédeni, amit később egy még nagyobb, globális együttműködés követ. Gyurcsány Ferenc úgy fogalmazott: történelmi értelemben ebből európai, majd később globális kormányzás lesz.

A politikus az "Alt-right: a mai szélsőjobb veszedelme" című pénteki, budapesti konferencián nyitóbeszédében azt mondta, hogy legalább harminc éve megkezdődött az a nagy neokonzervatív fordulat, amelyet Ronald Reagan amerikai elnökhöz és Margaret Thatcher brit miniszterelnökhöz szoktak kötni. A fordulat során világszerte tíz és százmilliók érezték úgy, hogy véget ér a korábban tapasztalt szociális béke - fogalmazott. Mára kialakult egy nagyon szűk, egy-két százalékot kitevő elit, akiktől mindenki más folyamatosan szakad le - tette hozzá.     

Sok állam elveszítette azt a korábbi képességét, hogy szociális nyugalmat, egzisztenciális perspektívát tudjon teremteni. Elkezdett növekedni a csalódottak száma, majd 2008-ban megérkezett a gazdasági világválság és a folyamatot betetőzte a menekültválság - mondta.

Ez a három jelenség tömegeket vitt el a középpárti, mérsékelt demokratikus értékektől - jelentette ki Gyurcsány Ferenc. Miután a klasszikus politikai rendszer hitelessége megsérült, és vonzereje csökkent, megjelentek a politikai kalandorok - tette hozzá.

Újra kell tervezni a szabad világot, le kell bontani azokat az akadályokat, amelyek eredményeként az emberek nagy része perspektíva nélkül él, egy kis része pedig kisajátítja a közösen megtermelt jövedelem jelentős részét - ismertette véleményét.

Ezt a feladatot Magyarország egymagában nem képes végrehajtani - szögezte le. Aki fel akarja venni a harcot az igazságtalansággal, annak nincs más választása, mint, hogy a mostaninál lényegesen szorosabb szociális, gazdasági együttműködést köt a többiekkel - hangsúlyozta a pártelnök. A kulturális és gazdasági globalizáció mellett fel kell építeni a globális politikai együttműködés új intézményeit és szabályozó hatóságait is - összegzett.

Gyurcsány Ferenc szavai szerint ennek a folyamatnak lesz az egyik állomása az Európai Egyesült Államok létrejötte. Hozzátette, hogy előbb a mi régiónkban jön létre egy, a jelenleginél sokkal szorosabban együttműködő államalakulat, majd "lesz itt globális kormányzás is és a világ újra egyesül, ahogy valaki ezt énekelte".

A konferenciát az Új Köztársaságért Alapítvány és a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetségének európai parlamenti képviselőcsoportja rendezte. Az eseményt egy belvárosi szálloda különtermében tartották, mintegy száz főnyi hallgatóság előtt.

MTI - ]]>www.demokrata.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Vetítő (30) Tv fotel (65) Irodalmi kávéház (518) Alámerült atlantiszom (142) Flag gondolja (33) Életmód (1) Kultúra (6) Belföld (8) Heti lámpás (261) Szépségápolás (15) Egészség (50) Gazdaság (676) Mondom a magamét (6705) Nagyvilág (1306) Politika (1581) Titkok és talányok (12) Rejtőzködő magyarország (168) Történelem (15) Tereb (142) Mozaik (83) Mozi világ (440) Sport (729) Autómánia (61) Jobbegyenes (2576) Emberi kapcsolatok (36) Gasztronómia (539)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>