Ma 2024 július 13. Jenő napja van. Holnap Örs, Stella napja lesz.
A Securitatét is kijátszották – Mezey György emlékezik Mészöly Kálmánra

A Securitatét is kijátszották – Mezey György emlékezik Mészöly Kálmánra

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

"Közös munkánkra Hemingway nyomán csak ennyit tudok mondani: felejthetetlen két év, Vándorünnep volt az életemben.”

Mezey György, ahogy őszintén emlékezik, barátja ugyan nem volt a hétfőn elhunyt Mészöly Kálmánnak, ám egyetértésben dolgoztak együtt a magyar labdarúgó-válogatott sikeréért az 1982-es világbajnokságon és előtte, a selejtező-sorozatban. A korábbi szövetségi kapitány így fogalmazott a Szőke szikláról: „Közös munkánkra Hemingway nyomán csak ennyit tudok mondani: felejthetetlen két év, Vándorünnep volt az életemben.”

 

Mezey György Mészöly Kálmánról megemlékező írását az ]]>Origó ]]>közölte. A korábbi szövetségi kapitány ebben felelevenítette, hogyan lett Mészöly segítője a válogatott mellett. 

„Mindig tudtunk egymásról mindent. Ellenfélként először egy BVSC–Budafok mérkőzésen, négyezer néző előtt a Szőnyi úton találkoztunk. Edzőként csaptunk össze. Akkor egy-egy húzásommal (elsősorban a letámadással) megleptem, talán ekkor érlelődött meg benne a közös munka gondolata. Jártuk útjainkat, majd amikor az MTK-nál befejeztem a munkát, éppen Újvári Sándor megyei tanácselnök invitált Zalaegerszegre edzőnek. És ekkor jött Kálmán telefonja: Gyuri, gyere mellém edzőnek a válogatotthoz! Kapitány leszek, ki kell jutnunk a spanyolországi vb-re! Nagyon boldog lettem. Tanulni akartam, mert úgy éreztem, ez még kevés, ami bennem van, Kálmán mindent tudott a magyar és a nemzetközi futballról. Egy percig sem haboztam. Igent mondtam a hívó szóra. Így lettem edzője a magyar válogatottnak.”

Mezey György olyan kulisszatitkokat is elárul, hogyan játszották ki Bukarestben a román titkosszolgálatot, a hírhedt Securitatét.

„Jött a románok elleni bukaresti mérkőzés. Azon tanakodtunk, ki fogja le Iordanescut, a románok legjobb játékosát, a csapat eszét a román fővárosban? Ez is a taktikai értekezlet fő témája volt, amelyet egyedülálló módon a bukaresti nagykövetség udvarán (a nagykövet tanácsára), az eperfa alatt tartottunk, elkerülendő a titkos lehallgatásokat. Ezt a feladatot is megoldottuk. Mindent megoldottunk.”

A teljes írás az ]]>Origón ]]>olvasható.

Borítókép: Mészöly Kálmán a válogatott kispadján, mellette Mezey György

]]>www.magyarnemzet.hu]]>

 

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Nagyvilág (1310) Gazdaság (713) Mozaik (83) Autómánia (61) Irodalmi kávéház (537) Mozi világ (440) Nézőpont (1) Politika (1582) Emberi kapcsolatok (36) Titkok és talányok (12) Szépségápolás (15) Flag gondolja (36) Heti lámpás (322) Kultúra (9) Egészség (50) Mondom a magamét (7708) Tv fotel (65) Gasztronómia (539) Belföld (11) Rejtőzködő magyarország (168) Jobbegyenes (2823) Vetítő (30) Sport (729) Tereb (146) Életmód (1) Alámerült atlantiszom (142) Történelem (18)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>