Ma 2024 február 29. Anonymus napja van. Holnap Albin napja lesz.
fb449355ffc6de8f9ded39ca2dc99841.jpg

GFG a Centrális Erőtérben: Hogyan működik a politika?

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Egyetemi jegyzet politika-szakos hallgatóknak.

Van itt néhány megjegyzés egy]]> Index-cikk ]]>ürügyén:

1. Az Index éppen azt olvassa a jobboldal fejére, amit maga is képvisel: a szelektív nézőpontot. Az Index ugyanis számtalan alkalommal maga is "totálisan félreérti" az Orbán-kormány szándékait. Csakhogy így működik a politika. A "totális félreértés" nem hiba, hanem nézőpont, a politikai hadviselés nézőpontja.

 

2. Az Index maga is a politikai hadviselése eszköze. Egy fegyver.  Arról szól, hogy objektív újságírásnak tünteti fel a szelektív nézőpontot. Az az Amerika vagy Magyarország, amiről beszél, csak "egy elképzelt Amerika" és egy "elképzelt Magyarország", mind a helyzetleírás, mind a Nyugat-kép konstruált. Ez is természetes, a szelektív nézőpont következménye.

3. Ez magyarázza, hogy ha az Orbán-kormány kritikájáról van szó, akkor a Wall Street Journal mértékadó lap. Ha Obama netadójáról, akkor elfogult, inkább a republikánusokhoz közel álló, egyéni véleményeket közlő sajtóorgánum. Merthogy így működik a delegitimálás a politikában. 

4. A hírszerkesztési gyakorlat, a címadás, a megfogalmazott témák mind a politikai szándék köré szerveződnek: az ellenzéki logika testesül meg bennük. A miniszterelnökből így lesz az Index hasábjain "patás ördög", Magyarországból "nagy parlag", Nyugatból "tejjel-mézzel folyó kánaán". 

5. Ebben bejegyzésben pedig így lesz az Amerikában folyó vitából Obama netadója, az Indexből pedig "online Népszava". Merthogy így működik a politika.

]]>http://gfg.blog.hu/]]> - G.Fodor Gábor

G. Fodor Gábor Századvég Stratégiai Igazgató - Nem elemző vagyok, hanem politikai gondolkodó. Ennek a szerepnek van hagyománya és előképe, de nincs kortárs kontextusa. Az a cél, hogy legyen.

Tisztelt olvasók! Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Flag Polgári Magazin facebook oldalát, a következő címen: ]]>https://www.facebook.com/flagmagazin]]>
- Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.flagmagazin.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Nézőpont (1) Életmód (1) Flag gondolja (36) Jobbegyenes (2764) Mondom a magamét (7429) Gazdaság (699) Titkok és talányok (12) Egészség (50) Gasztronómia (539) Rejtőzködő magyarország (168) Alámerült atlantiszom (142) Autómánia (61) Sport (729) Tv fotel (65) Heti lámpás (306) Irodalmi kávéház (535) Történelem (17) Kultúra (6) Mozaik (83) Nagyvilág (1309) Vetítő (30) Politika (1582) Emberi kapcsolatok (36) Mozi világ (440) Tereb (146) Szépségápolás (15) Belföld (10)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>