Ma 2024 július 23. Lenke napja van. Holnap Kinga, Kincső napja lesz.
67e787b4cdab888b12197e8fb8443ca8.jpg

Frei Tamás: Modern kori embertelenség

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

„Az Aszad-rezsim elleni küzdelemnek eddig 210 ezer halálos áldozata van, és 840 ezer súlyos sebesültje. Egymillió ember.”

Ezek a számok már nehezen értelmezhetők. A szíriai polgárháború négyéves „születésnapján” néhány nemzetközi segélyszervezet az áldozatok számát alaposan részletező felhívást tett közzé, ezzel próbálva megdöbbenteni a világot.

Azt hiszem, sikerült.

Az Aszad-rezsim elleni küzdelemnek eddig 210 ezer halálos áldozata van, és 840 ezer súlyos sebesültje. Egymillió ember. Nehezen átérezhető dráma, mert ez a „szám” inkább már csak statisztika. Átélhetetlen, hideg és távoli. A polgárháború előtt 23 milliós Szíria lakossága mára 18 millióra apadt, mert ötmillióan elmenekültek az országból. Részben róluk szól most Európa legújabb konfrontációs felülete, a menekültügy.

Jönnek a Földközi-tengeren ócska, zsúfolt lélekvesztőkön, jönnek a görög, bolgár és szerb határon, menekülnek a távolból már átérezhetetlen és felfoghatatlan szír káoszból. Miközben másik hatmillió az ország határain belül keres menedéket. Összesen 11 millió szír otthontalan. Külső és belső emigránsok, a toldozott-foldozott szír térkép kiismerhetetlen zűrzavarában elsüllyedő reményvesztett civilek.

A kormányerők, a lázadók és az Iszlám Állam hármas kereszttüzében négy év alatt egy egész magyarországnyi lét fogyott el, és lett helyette vér, rom, szenvedés és könny.

Emlékszem, néhány évvel ezelőtt a Golán-fennsík szír oldalán jártam, ahol az Aszad-kormány propagandaminisztériumának kísérői elszörnyedve mutogatták nekem az izraeliek által 1967-ben szétlőtt épületeket, a golyó szaggatta falakat. Visszatekintve és a mai Damaszkusz fotóit látva, a Golán már-már nevetséges színházi díszletnek tűnik. Az a pár épület ugyanis, melyek falában a múzeumigazgatókra emlékeztető hivatalnokok golyónyomokat mutogattak, legalább még állt. A hatszáz éves aleppói bazár, generációk remekműve viszont mára a földdel lett egyenlővé.

A nemzetközi segélyszervezetek az „agyrém” kifejezést használják arra a helyzetre, hogy az egymással szemben álló felek, a folyamatosan változó frontvonalak mindegyik oldalán szisztematikusan irtják az orvosokat.

Mert ha nincs életet menteni képes orvos, akkor a kisebb sérülések is rettenetes szenvedést, sőt, esetleg halált okozhatnak.

Aleppóban a háború előtt 2500 orvos dolgozott, ma már gyakorlatilag egy sem.

Próbáljuk csak egyetlen percre elképzelni. Mondjuk azt, hogy milyen lehet víz és villany nélkül élni. A mi életünkben, ha csak pár órát nem jön kristálytiszta víz a csapból, vagy picit lehűl télen a lakás, esetleg elmegy a villany, és gyertyával kell „kínlódni” két órán keresztül,  már akkor úgy érezzük, hogy összeomlik körülöttünk a normális világ. Vajon hogyan lehet Aleppóban állandóan és évek óta így élni, egy olyan városban, melynek a negyven százalékát földig rombolták, és a 97 százalékában már egyáltalán nincs villany. Ahol az emberek télen a mozaikdíszítésű bútoraikat tüzelik el, hogy ne fagyjanak meg. És ahol, a megbízhatónak tekintett adatok szerint, a kormányerők biztonsági szolgálatai csak tavaly harmincezer embert hurcoltak el kínvallatásra. Közülük ezren belehaltak a hűvös betonpincékben velük művelt szörnyűségekbe. Tízezren pedig utána, a sérüléseikbe.

El tudjuk mi ezt képzelni? Meg lehet ezt érteni 2015-ben? Hogy miképp is jut ide a világ? Legközelebb már kicsit közelebb hozzánk, Kelet-Ukrajnában. A legújabb donecki városképeket is érdemes megnézni…

Frei Tamás - metropol.hu

Tisztelt olvasók! Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Flag Polgári Magazin facebook oldalát, a következő címen: ]]>https://www.facebook.com/flagmagazin]]>
- Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.flagmagazin.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Egészség (50) Mondom a magamét (7725) Életmód (1) Rejtőzködő magyarország (168) Belföld (11) Vetítő (30) Tereb (146) Nézőpont (1) Mozaik (83) Jobbegyenes (2825) Mozi világ (440) Alámerült atlantiszom (142) Gasztronómia (539) Irodalmi kávéház (537) Autómánia (61) Sport (729) Flag gondolja (36) Nagyvilág (1310) Politika (1582) Titkok és talányok (12) Történelem (18) Heti lámpás (322) Gazdaság (713) Szépségápolás (15) Kultúra (9) Tv fotel (65) Emberi kapcsolatok (36)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>