Ma 2021 május 18. Erik, Alexandra napja van. Holnap Ivó, Milán napja lesz.
14980140570e493fe3ce0521e1b7c1ed.jpg

Frei Tamás: Elszabadult bélyegek

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Eszünkbe sem jutna, mert nekünk természetes, hogy működik. De vajon miként kommunikálnak, hogyan leveleznek egymással a szírek a polgárháború dúlta közel-keleti országban?

Hiszen a modern kori levél, az e-mail ma már szinte nem is létezik. Az internethálózat a legtöbb helyen szétesett, miközben az akadozó áramellátás miatt a számítógépek se nagyon működnek. A frontvonalak közelében és az ostromlott városokban semmiképp. A külföldi tudósítók saját generátort használnak, és persze műholdas telefonokat.

Így aztán marad a régimódi postaszolgáltatás, a papírra írt levél. De ez hogyan működik? És működik egyáltalán? Az ENSZ becslése szerint a mostanra már 220 ezer halálos áldozatot követelő őrület közepette létezik még bármi is, ami egy hagyományos, normális országban evidencia?

Hogy jön a postás, és levelet hoz?  

A jelek szerint igen. A szír kormányzat, vagyis az Aszad-rezsim mindent elkövet, hogy a normalitásnak legalább ezt az utolsó álcáját működtesse. Sőt, újabban még propagandaeszközzé is változtassa. Mert hiszen ha a lázadók és az Iszlám Állam által megszállt területeken nem működik a postaszolgáltatás, Aszad ernyője alatt viszont igen, az (a szír állampropaganda szerint legalábbis) azt sugallja, hogy Aszad biztosítja a legcivilizáltabb életkörülményeket. Olyannyira így van ez, hogy nemrégiben a szír elnök komoly erőfeszítéseket tett azért, hogy még a külföldről jövő vagy oda tartó levelek és csomagok is eljussanak a címzettekhez.

Azt a postát, amelyet az összetűzések miatt törölt légi járatokon küldtek, átirányítják Jordániába, az ammani reptérre, és onnan a szír hadsereg által védett konvojokkal viszik át Szíriába. Sőt, nemrégiben még új bélyegeket is kiadott a szír posta (volt rá szellemi kapacitás), melyeket szándékosan Szíriában készítettek. A híradók beszámoltak róla (ez aztán végképp a propaganda része), hogy Aszad irányítása alatt minden a legnagyobb rendben: lám-lám, működnek a nyomdák, van papír, íme a normális élet megnyugtató zakatolása, ahol 220 ezer áldozat ide vagy oda, épp az a leglényegesebb, hogy milyen is a bélyegek dizájnja.

Mondanom sem kell, hogy mindegyik új bélyegről Aszad mosolyog ránk, mert hát az általa ellenőrzött területeken júliusban elnökválasztás lesz. A bélyeg is választási kampányfelületté változott. Aszadot látni a rajzokon mint a szír egység védelmezőjét, a kisebbségi jogok garantálóját és a vallásszabadság élharcosát.

Agyrém – talán ez erre a legjobb kifejezés. De az őrületnek itt még nincs vége, mert a bélyegmánia fertőző. A lázadók által megszállt területeken (ahol nem működik a posta) újabban virtuális bélyegeket terjesztenek. Az internet ott kicsit jobban döcög, ezért  a Szabad Szír Hadsereg virtuális fotó-bélyegeket jelentet meg. A Facebookon! Hogy bizonyítsa, ők is tudnak rajzolni, tervezni, bélyeget álmodni – természetesen egyelőre teljesen fölöslegesen, mert kinyomtatni képtelenek, postaszolgáltatás üzemeltetésére pedig az általuk (is) szétlőtt országrészben nincs remény.

Mindezt látva az Iszlám Állam sem volt rest. A terroristák által megszállt övezetben, Rakka városában például egy napokban közzétett videó tanulsága szerint megnyílt az első postahivatal.

Mondom, agyrém…

Frei Tamás - metropol.hu

Tisztelt olvasók! Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Flag Polgári Magazin facebook oldalát, a következő címen: ]]>https://www.facebook.com/flagmagazin]]>
- Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.flagmagazin.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Alámerült atlantiszom (142) Gazdaság (657) Titkok és talányok (12) Irodalmi kávéház (504) Heti lámpás (255) Mozi világ (440) Jobbegyenes (2029) Mozaik (83) Mondom a magamét (5299) Életmód (1) Nagyvilág (1455) Rejtőzködő magyarország (168) Kultúra (6) Gasztronómia (539) Flag gondolja (33) Politika (1578) Tereb (138) Vetítő (30) Szépségápolás (15) Egészség (50) Történelem (14) Autómánia (61) Sport (729) Tv fotel (65) Emberi kapcsolatok (36) Belföld (6)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>