Ma 2024 június 23. Zoltán napja van. Holnap Iván napja lesz.
8745badb659bc12a403b2e7d846624c9.jpg

Frei Tamás: Bevásárol a techgeneráció

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

„Mindent meg tudnak fizetni, így ők diktálják, hogy melyik kerület kapaszkodik fel, vagy veszíti el a vonzerejét.”

Osztályharc, kulturális csata, vagy egyszerűen csak az új idők új szele? San Francisco környékén kicsiben már zajlik az a feszült háborúskodás, melyet világszerte megélünk majd a közeljövőben – állítják szociológusok.

A kaliforniai várostól délre fekszik a Szilícium-völgy, az az információs technológia szinonimájaként emlegetett terület, ahol a legfontosabb internetes világcégek főhadiszállása található. Ahogy a világ előrehalad, és a közelmúlt pár évtizedét jellemző két kulcsszó mellé (információ és szórakoztatás) felzárkózik egy harmadik is (technológia), úgy tolódnak el a keresetek.

Egyre fiatalabbak keresnek egyre több pénzt.

A Szilícium-völgyi programozói átlagfizetés évi 160 ezer dollár, csaknem 50 millió forint. A San Franciscóban élő idősebb generáció (negyventől felfelé) nehezen emészti, hogy „nyikhaj” húszévesek annyi pénzt keresnek, mint ők soha.

A hippikultúrájára és antikapitalizmusára büszke San Francisco, a kaliforniai értelmiség bástyája döbbenten figyeli, ahogy ezek a „techgyerekek” a pénzükkel fenekestül felforgatják az életét.

Mivel a technológia lehetővé teszi, hogy az új generáció már ne üljön feltétlenül irodaasztal mellett, hanem mobil könnyedséggel ott éljen és dolgozzon, ahol a számítógépe van, kerületek, övezetek, bérleti költségek, adóbevételek, évtizedek óta megszokott városi életnormák borulnak fel gyors tempóban. A Facebook atyja, Mark Zuckerberg például egy San Franciscó-i munkásnegyedben építkezik, mert most az a cool. Egykori munkásövezetben normálisnak maradni, arrafelé élni, nem pedig a Szilícium-völgy unalmában, Palo Altóban, vagy éppen Mountain View-ban.

A „technyikhajok” pénze az elmúlt években az egekbe emelte a városi lakbéreket, éttermi árakat, életköltségeket.

Mindent meg tudnak fizetni, így ők diktálják, hogy melyik kerület kapaszkodik fel, vagy veszíti el a vonzerejét.

San Franciscóban öt év alatt majdnem megkétszereződtek a lakásbérleti árak. Közepes kerületekben is havi egymillió forint az egyszobás lakások ára. Csak tavaly 15 százalékkal emelkedtek a költségek. Mivel az amerikai városok többségében az a szabály, hogy a hosszú távú bérleti szerződések idején nem lehet az árat emelni (San Franciscóban a lakások háromnegyedét köti fix bérleti díj), a tulajdonosok egyre nagyobb összeget ajánlanak a jelenlegi bérlőknek, hogy költözzenek ki. Mert az új lakó majd annyival többet fizet, hogy még így is megéri megszabadulni a régi, „szegény” lakásbérlőtől. Aki persze nem szegény, van állása, stabil keresete, csak épp nem tagja a fiatal, „enyém a világ, nincs gyerekem, családfenntartói költségem stb.” élethelyzetű techgenerációnak. San Franciscóban ma már néha százezer dollárt is ajánlanak lelépési összegként.

Egy hete városi népszavazást tartottak például arról, hogy a pár év alatt a világ legnagyobb hotelszobaláncává előlépő internetes cég, az Airbnb lehetővé teheti-e, hogy tagjai évente több mint 75 napra befogadjanak „albérlőt”, aki persze valójában „hotelvendég” a lakásukban. És hogy a lakásukat (amit esetleg ők maguk is bérelnek) így kiadók háromhavonta nyújtsanak-e be adóbevallást. A mozgékony, ügyes, kreatív fiatal techgeneráció többsége (55 százalék) leszavazta a próbálkozást. Ne legyenek szabályok!

A felforduló hagyományos városi struktúrákban és eszközökkel a jelek szerint őket már nem lehet megregulázni.

Frei Tamás - ]]>www.metropol.hu]]>

Tisztelt olvasók! Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Flag Polgári Magazin facebook oldalát, a következő címen: ]]>https://www.facebook.com/flagmagazin]]>
- Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Életmód (1) Mozi világ (440) Heti lámpás (319) Sport (729) Nagyvilág (1310) Titkok és talányok (12) Autómánia (61) Jobbegyenes (2818) Kultúra (9) Irodalmi kávéház (537) Gasztronómia (539) Rejtőzködő magyarország (168) Tereb (146) Alámerült atlantiszom (142) Flag gondolja (36) Politika (1582) Nézőpont (1) Tv fotel (65) Mozaik (83) Emberi kapcsolatok (36) Szépségápolás (15) Belföld (11) Történelem (18) Vetítő (30) Gazdaság (711) Mondom a magamét (7667) Egészség (50)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>