Ma 2021 október 22. Előd napja van. Holnap Gyöngyi napja lesz.
2dcbb43d5b3ad480f517303743bee28a.jpg

Frei Tamás: A pszichiáter és a krupié

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

„A kérdés 20 évvel a balkáni tragédia után úgy szól, hogy az oroszok vajon meddig és merre akarják tolni a népüket szétszabdaló határokat. Messze még a vége, azt hiszem.”

Az egyik pszichiáter és költő volt, a másik meg krupié. Így lamentálgat a nemzetközi sajtó annak a lehetőségéről, hogy mikor is jut majd az egykori boszniai szerb elnök, Radovan Karadzic sorsára a donecki felforgató, Denisz Pusilin. Vagyis mikor jön majd el az idő, amikor ő is a hágai nemzetközi bíróságon végzi, mint a népirtásért perbe fogott valamikori szerb pszichiáter.

Pusilin, aki önmagát kiáltotta ki az önmagát kikiáltó Donecki Népköztársaság vezérének, sokak szerint Putyin ügynöke. Pusilin személye és magabiztossága eggyel több bizonyíték a véres konfliktus alapos moszkvai előkészítésére és gátlástalan kivitelezésére.

A kelet-ukrajnai Szlovjanszk közelében évekkel ezelőtt elrejtett ötmillió orosz kézifegyverről például aligha tudnának a „spontán” szerveződő csoportok. Aligha védenék komoly erőkkel a föld alatti raktárakat, ha nem lenne pontosan ütemezve és megparancsolva nekik, hogy a fegyvereket mikor is kell majd szétosztaniuk az ukrajnai oroszok között. Hogy folyjon a vér, legyen káosz és zűrzavar, akárhány emberélet árán is.

A „krupié” a jelek szerint elég jól értesült, pontosan tudja, hogy kit hová kell küldenie, és milyen feladattal. Az otthoni fiókból vadonatúj katonai felszerelést elővarázsoló orosz önkéntesek pedig elég izmosak, és a jelek szerint deszantosaggyal képesek gondolkodni. Sőt, úgy is néznek ki.

Ami most Kelet-Ukrajnában történik, az persze lehet felháborító, lehet szidni az oroszokat, vagy éppen a Nyugatot, kinek-kinek vérmérséklete és világnézete szerint, de a volt Jugoszláviával és a szerbekkel a párhuzam akkor is helytálló.

Mert gondoljunk csak bele! 1991-ben két soknemzetiségű kommunista állam esett szét. Jugoszlávia és a Szovjetunió. A szerbek és az oroszok, ennek a két országnak a legnagyobb nemzetiségei, hirtelen óriási számban találták magukat az „anyaországon” kívül. A szerbek Boszniában, az oroszok például Ukrajnában.

A volt Jugoszláviából kialakuló miniállamok és nemzetiségeik szinte azonnal egymásnak estek. A 90-es évek balkáni háborúi mögött Nagy-Szerbia álma feszült, és az elképzelés, hogy Szerbia határait egészen odáig tolják, ameddig szerbek élnek. Akik pedig közben más nemzetiségűként bekerülnek Nagy-Szerbia ernyője alá, azoktól meg kell szabadulni. Mert Nagy-Szerbia igenis legyen etnikailag tiszta állam. Szerbia a szerbeké! Horvátok és koszovói albánok menekültek, amerre csak láttak, mert üldözték, ölték, irtották őket.

Az Oroszország határain kívül rekedő oroszokkal viszont semmi sem történt. A volt Szovjetunió területén 1991-ben nem tört ki háború oroszok és nem oroszok között, annak ellenére, hogy (idézem Putyin elnököt) „az orosz nép lett az egyik legnagyobb, ha nem a legnagyobb etnikum a világon, amelyet határok szakítanak szét”.

Innen és így jön Putyin koncepciója az Új Oroszországról (mert láthatóan kerüli a Nagy szó használatát), bár lényegében ugyanarról van szó, mint Nagy-Szerbia esetén.

A kérdés 20 évvel a balkáni tragédia után úgy szól, hogy az oroszok vajon meddig és merre akarják tolni a népüket szétszabdaló határokat. Messze még a vége, azt hiszem. A krupié hágai pere egyelőre a homályos jövőbe vész… 

Frei Tamás - metropol.hu

Kapcsolódó anyagok:

Tisztelt olvasók! Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Flag Polgári Magazin facebook oldalát, a következő címen: ]]>https://www.facebook.com/flagmagazin]]>
- Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!


HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Egészség (50) Jobbegyenes (2133) Mozaik (83) Politika (1578) Flag gondolja (33) Heti lámpás (255) Kultúra (6) Tv fotel (65) Nagyvilág (1463) Irodalmi kávéház (506) Gasztronómia (539) Alámerült atlantiszom (142) Belföld (6) Gazdaság (662) Szépségápolás (15) Vetítő (30) Emberi kapcsolatok (36) Sport (729) Mondom a magamét (5649) Életmód (1) Mozi világ (440) Titkok és talányok (12) Rejtőzködő magyarország (168) Tereb (138) Történelem (14) Autómánia (61)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>