Ma 2024 július 13. Jenő napja van. Holnap Örs, Stella napja lesz.
Brüsszel klímaadóval sújtaná a magyar családokat

Brüsszel klímaadóval sújtaná a magyar családokat

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

A brüsszeli bürokraták által tervezett klímaadó bevezetése az új nemzeti konzultációnak is része. A klímaadó ugyanis nem a legnagyobb környezetszennyezőnek számító multinacionális vállalatokat, hanem a családokat büntetné.

A migráció és a koronavírus-járvány mellett napjaink egyik fontos kérdése a klímaváltozás, mely kisebb-nagyobb súllyal, de a politikai napirend része szerte a nyugati világban. A baloldali, jórészt neomarxista ideológiai alapokon nyugvó európai zöldpártok azonban nem a megoldás segítői, hanem sok esetben éppen a probléma okozói, melyet jól mutat, hogy az atomenergia felhasználásának ellenzőiként sikerült elérniük, hogy Németország – megfelelő alternatíva hiányában – ma a fosszilis tüzelőanyagok még intenzívebb kitermelésére kényszerül, tovább súlyosbítva ezzel a légszennyezettség és a környezeti károk mértékét. 

Ennek a kontraproduktív politikának volt az egyik szimbolikus eseménye, amikor az észak-rajna–vesztfáliai Immerath települést – annak műemlékvédelem alatt álló templomával egyetemben – 2018 elején a földdel tettek egyenlővé a mélyben lévő barnakőszén kitermeléséért. Az úgynevezett energiafordulat jól láthatóan egyre nagyobb terheket ró a német lakosságra, hiszen az atomerőművek által előállított, olcsó és klímasemleges energiával szemben mindez jóval nagyobb költségekkel jár, melyet végső soron az adófizetők és a lakossági fogyasztók térítenek meg. Ezt az alapvetően elitista nézőpontot képviseli a klímaváltozás ügyében Brüsszel is, amely a környezetszennyező multinacionális cégek helyett ugyancsak a polgárokkal fizettetné meg a paradigmaváltás költségeit.

Ezt bizonyítja az Európai Bizottság azon terve, mely olyan kibocsátáskereskedelmet valósítana meg az Európai Unió területén, amely a lakossági szén-dioxid-kibocsátást jobban adóztatná, így a családok kiadásait is hátrányosan érintené. Mindez Magyarország esetében jelentős áremelkedést okozna többek között a gáz, valamint a fa- és vegyes tüzelésnél, veszélybe sodorva ezzel a rezsicsökkentés eredményeit. Ezzel szemben a magyar kormány azon az állásponton van, hogy a klímaváltozás elleni harc költségeit ne az emberek, hanem azok a multinacionális nagyvállalatok fizessék meg, amelyek a legnagyobb környezeti károkat okozzák, így a legnagyobb ökológiai lábnyomot hagyják tevékenységükkel a világban. A zöldpártokhoz hasonlóan a brüsszeli bürokraták terve is meglehetősen kontraproduktívnak bizonyul, hiszen a klímaadó esetleges bevezetése azzal is fenyeget, hogy az egyébként fontos problémát egyre távolabb helyezi a polgároktól, elidegenítve őket a klíma- és környezetvédelem ügyétől. 

Magyarország jelenleg azon kevés ország közé tartozik, amely maradéktalanul betartotta vállalásait a klímavédelemben. A szavak helyett Magyarország tettekkel válaszolt, hiszen az Orbán Viktor miniszterelnök által 2020 februárjában bejelentett Klíma- és természetvédelmi akciótervben döntés született többek között az illegális szeméttelepek felszámolásáról, az egyszer használatos műanyagok használatának betiltásáról, a folyóink megtisztításáról, a környezetszennyező multinacionális cégek elleni szigorúbb fellépésről, egy nagyszabású faültetési programról, valamint az elektromos autók támogatásáról és a Zöldbusz program elindításáról. 

Ezen lépések megtételét követően egy új, bújtatott uniós adónem bevezetésével a magyar családok is joggal érezhetnék úgy, hogy Brüsszel valójában nem a probléma megoldásában, hanem a felelősség és a terhek áthárításában érdekelt, az emberek helyett pedig a nagyvállalatokat képviseli. Nem véletlen tehát, hogy az Európai Bizottság által tervezett klímaadó bevezetése az új nemzeti konzultációnak is szerves része, hiszen szükség van egy olyan egyetértési pont megalkotására a klímaváltozás kérdésében is, amely lehetővé teszi a közös cselekvést az előttünk álló időszakban. A klímavédelem ügye túl fontos ahhoz, hogy azt a túlideologizált baloldalra vagy a brüsszeli bürokratákra hagyjuk. 

Bertha László

A szerző a Századvég Közéleti Tudásközpont Alapítvány elemzője

]]>www.magyarnemzet.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Tv fotel (65) Mondom a magamét (7708) Szépségápolás (15) Autómánia (61) Történelem (18) Flag gondolja (36) Vetítő (30) Mozaik (83) Életmód (1) Titkok és talányok (12) Jobbegyenes (2823) Sport (729) Egészség (50) Belföld (11) Nagyvilág (1310) Rejtőzködő magyarország (168) Alámerült atlantiszom (142) Nézőpont (1) Kultúra (9) Heti lámpás (322) Gazdaság (713) Emberi kapcsolatok (36) Politika (1582) Tereb (146) Mozi világ (440) Gasztronómia (539) Irodalmi kávéház (537)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>