Ma 2024 május 23. Dezső napja van. Holnap Eszter, Eliza napja lesz.
0b9dda295eb81d5ea16db99139c49403.jpg

Advent...kettő...

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Most, hogy tudjuk ki a legnagyobb sztárban sztár kis hazánkban és az X-faktor is szinte mindjárt véget ér, talán fontosabb dolgokról is beszélhetünk, hiszen ég az adventi koszorún a 2. gyertya.

Vasárnap véletlenül belefutottunk Szöged városának piacterén, mely réges-régen katonai felvonulótér volt, egy adventi gyertyagyújtásba, ahol egy kisleány énekelt. Igazi ősbemutató volt gyerekhangon és igen, az Ének iskolájának egyik szereplője celebkedett a hidegben nagyjából ötven embernek... Nos, igen. VAN értelme a különböző tehetségkutatóknak... Akár még egy falunap, vagy egy piacos gyertyagyújtás sztárjai is lehetnek azok, akik elhiszik, hogy pár hétig körülöttük forog a világ...

Hálát adok a Mindenhatónak, hogy olyan szerencsések lehetünk, hogy az új Való Világ, a sorrendben már a hatodik a nagy kertévé kábeles csatornáján lesz, amelyet nálunk pl nem lehet fogni. Valahogy csak megleszünk az Alekosz-klónok nélkül. Nem tudom, mennyire igaz a hír, de valahol azt hallottam, százezer honfitársunk jelentkezett az új szériára. Ennyi celebjelölt van errefelé, vagy ily sokan szeretnének a "médiából megélni"; vagy csak ennyi ember nem akar dolgozni?

Mert valljuk be, sokkal jobb pár hónapig mutogatni magunkat, majd egy évig eltartanak és utána is a bulvársajtó címlapjára kerülhetünk, mint minimálbérérét dolgozni...

Vajon az Úr Jézus ha ma járna-kelne közöttünk, celeb lehetne?

Ott villognának a vakuk a betlehem felé vezető úton, mert az mégiscsak az újság címlapjára kívánkozik, hogy maga az Isten akaratából termékenyült meg. S József orra alá is odanyomnák a mikrofont, mit szól ő ehhez, gondolkodik-e azon, hogy beperli az Urat, ha már a megkérdezése nélkül cselekedett. Természetesen megszólalnának Betlehem lakói is. Elmondanák a kamera előtt, hogy nehezek a gazdasági körülmények, meg különben is a gaz Augusztusz császár meg Heródes tehet mindenről, hogyan is fogadhattak volna be egy várandós anyát.

Majd láthatnánk, ahogy megérkeznek a Háromkirályok. Talán még a partyról is tudósítanának, amit Heródes adott a tiszteletükre. S megtudnánk mindent erről a titokzatos királyokról. És később exkluzív, élő (kérjük, csak az erős idegzetűek nézzék) tudósítás a betlehemi csecsemőgyilkosságokról. Vajon ott lengetné a zászlót az Amnesty International, aláírásokat gyűjtve, hogy a gyilkosok bűnhődjenek? Vagy élő valóságshowban mutatnák meg Heródesnek, Pilatusnak mennyire édes az élet?

(Véletlenül belenéztem az édes élet nevű szörnyületbe, mely semmivel sem jobb, mint a konkurens csatorna Éjjel-nappal Budapestje. Nehéz megfogalmazni úgy a benyomásomat, hogy a jogvédők ne kiáltsanak rasszizmust, de mintha aránytalanul túlreprezentáltak lennének roma honfitársaink.... )

Fényévekre van az édes élet celeblétje, a kamerák által felvett "spontán" könnyek, a veszekedések, a rongyrázás a két évezreddel ezelőtt Galileában bandukoló próféta tanításától. Jézus ha ma közöttünk járna, talán vidámmá kellene, hogy tegye a vasárnapokat, csak azért, hogy felfigyeljenek a szavaira. Bár maga az Úr Jézus is sztár volt a maga idejében. Emlékezzünk csak amikor dicsőségesen bevonult Jeruzsálembe és az emberek pálmaágakat lengetve köszöntötték. Ahogy talán ugyanazok az emberek kiáltozták egy hét múlva, hogy keresztre vele...

Talán nem is a celebekkel van a gond (akik csak kihasználják a naiv érdeklődésünket, rajongásunkat), hanem velünk, a nagy átlag nem-celebekkel, akik eltartjuk a rajongásunkkal őket...

Bár nem láttam a sztárban sztár utolsó adását, homokszem került a gépezetbe. A műsor során többször hangsúlyozta Friderikusz Sándor, a műsorvezető, hogy ez csak egy játék és a cél a szórakoztatás (no meg a sok SMS), azért a győztes csak kapott két millió Ft-ot. Ám Bereczky Zoltán ezt felajánlotta egy alapítványnak. S Friderikusz úrból csak kibukott a kérdés: az egészet?

Mert nem ez a szokványos...

Mert hiába van advent, hiába várakozik a világ (egy része), hogy átélje a Megvált születésének a misztériumát, a celeb kerék csak forog tovább... De csak azért, mert eltartjuk. Mert talmi csillogása elkápráztat és azt hisszük, ha kimaradunk a hírekből, a sodrásból, akkor lemaradunk... Miről is?

Mars tér:

Mivel a szegedi piactér egyik oldalán egy laktanya működött réges-régen, magán a téren a katonák gyakorlatoztak. Így lett a neve Mars tér, a római hadistenről. Később, a kommunizmus idején elnevezték Marx térnek. Mars-Marx, majdnem ugyanúgy hangzik. Ám az időseknek továbbra is Mars maradt a tér... Majd a rendszerváltás után újra Marsnak nevezték el a teret, de az idősek szájára a Marx jött... Egyébként rendszerváltás ide, vagy oda, a tér egyik házának falán diszkréten ott egy Marx-ot ábrázoló dombormű...

Advent...egy...

Nawesh

Szerző a Flag Polgári Műhely tagja

www.flagmagazin.hu - Flag egy jobb magazin az Értékek mellett!

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Heti lámpás (314) Alámerült atlantiszom (142) Nézőpont (1) Szépségápolás (15) Irodalmi kávéház (537) Titkok és talányok (12) Politika (1582) Emberi kapcsolatok (36) Flag gondolja (36) Tv fotel (65) Kultúra (9) Mondom a magamét (7616) Gazdaság (710) Sport (729) Vetítő (30) Belföld (11) Mozi világ (440) Mozaik (83) Életmód (1) Tereb (146) Történelem (18) Autómánia (61) Rejtőzködő magyarország (168) Gasztronómia (539) Egészség (50) Nagyvilág (1310) Jobbegyenes (2805)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>