Ma 2021 május 13. Szervác, Imola napja van. Holnap Bonifác napja lesz.
787bf605d64af929b5784a0817285954.jpg

A Kárpátok géniuszának diplomáciai öröksége

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Május 12-én az Agerpress román hírügynökség bemutatta azt a közvélemény-kutatást, ami a román nacionalizmus vizsgálatával foglalkozik.

A kérdések fókuszában természetesen a magyar törekvésekhez való viszonyulás és – részben ezzel összefüggésben - a megkérdezettek külpolitikai orientációja állt. A székelyföldi területi autonómia kérdése a román politikai elit számára párthovatartozástól függetlenül vörös posztó, így számukra nyilvánvalóan jó hír, hogy a lakosság 80 százaléka egyértelműen elutasítja azt. A megkérdezettek nyugati orientációjának ékes bizonyítékaként ugyanakkor a vizsgálat kimutatja, hogy kétharmaduk bízik az Egyesült Államokban és az Európai Unióban, miközben 84 százalékuk bizalmatlan Oroszország, 77 százalékuk pedig Magyarország iránt.

A vizsgálat eredményei által üstökön ragadhatjuk a román kül- és kisebbségpolitika lényegét: úgy kell a magyarság jogait az egységes román nemzetállam megerősítése érdekében minél inkább korlátozni, hogy közben minél látványosabban lehessen bizonyítani a román külpolitika eurokonformitását, nyugati orientációját. Ennek a stratégiának a megvalósítása zajlik kicsiben és nagyban. A közelmúltban Kolozsvárott megrendezett konferencia az Európa Tanács Kisebbségi Keretegyezménye aláírásának 20. évfordulója alkalmából, ahova a magyarság képviselőit valahogy elfelejtették meghívni, viszont díszdoktori címet adtak a Velencei Bizottság elnökének, aki persze rögtön meg is dicsérte a román kisebbségpolitikát- nos ez csak egy példa a sok közül. A bevándorlásról szóló hazai nemzeti konzultációs kérdőívet érő első nyugati kritikák megjelenésével egy időben a román miniszterelnök nem késlekedett méltatni a bevándorlás előnyeit. A korrupcióellenes ügynökség – egyébként valóban hasznos – tevékenységét sikerül úgy promotálni, hogy közben a korrupcióellenes küzdelem ürügyén bekasztlizott magyar vezetők esete csak nekünk tűnik fel.

És persze a magas diplomáciában is ez zajlik, ami korántsem új keletű Románia esetében, egyúttal azonban a nyugati világ „pragmatizmusáról”, vagy ha tetszik, hipokrita mivoltáról is szól. Ugye emlékszünk, hogy miképpen vált a Ceausescu rezsim a Nyugat lieblingjévé akkor, amikor nem vett részt Csehszlovákia 1968-as lerohanásában. A Kárpátok géniusza ennek örve alatt hosszú éveken át a legnagyobb gazemberségeket is megengedhette magának.

Manapság valamivel szofisztikáltabb módszerekkel történik ugyanez. Klaus Johannis elnökké választásával ugyebár bizonyítást nyert, hogy a kisebbségi lét akár a legmagasabb állami hivatalra is predesztinálhatja Románia polgárait. Szomorú, de igaz: a német politikai elit nagy többsége ezt ezek után el is hiszi. Nem kétséges, hogy e tévhitnek hamarosan gazdasági, befektetési következményeit is tapasztalhatjuk majd. A hadászati együttműködésben mutatott éltanulóság és a korrupció-ellenes küzdelem intenzitása okán Románia számára mostanság az USA is „kenyérre kenhető”.

A román külügyminiszter múlt heti budapesti látogatása újabb bizonyítékkal szolgált arra, hogy a ravaszkodás folytatódik. Az, hogy Aurescu a megbeszéléseket követően még Budapesten személyesen tájékoztatta a hozzánk akkreditált nagyköveteket, a diplomáciában merőben szokatlan eljárás – a tájékoztatás tartalmáról most nem is beszélve. Természetes, hogy a magyar kormány diplomáciai csatornákon mindezt szóvá tette.

Románia diplomáciai simulékonysága - vagy csalárd külpolitikai mimikrije - általunk nem egykönnyen leleplezhető, különösen olyankor, amikor mi látványosan nem az olcsó népszerűséget keressük sem Brüsszelben, sem Washingtonban. Pedig a romániai magyarságnak van néhány olyan ügye, a marosvásárhelyi orvosi egyetem esetétől az egyházi restitúción át a székelyföldi autonómia kérdéséig, amelyek rendezéséhez nem elég a hazai elszánás, szükség lenne külföldi szövetségesekre is. A mindnyájunk által viselt alkotmányos felelősség a határon kívüli magyarságért e szövetségkeresést is magába foglalja.

Prőhle Gergely - helyettes államtitkár, EMMI

]]>www.hirado.hu]]> - Messzelátó-Blog

Tisztelt olvasók! Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Flag Polgári Magazin facebook oldalát, a következő címen: ]]>https://www.facebook.com/flagmagazin]]>
- Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.flagmagazin.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Mozi világ (440) Tereb (140) Politika (1578) Kultúra (6) Irodalmi kávéház (505) Titkok és talányok (12) Belföld (6) Egészség (50) Flag gondolja (33) Alámerült atlantiszom (142) Tv fotel (65) Jobbegyenes (2024) Mondom a magamét (5290) Rejtőzködő magyarország (171) Gazdaság (657) Autómánia (61) Nagyvilág (1454) Emberi kapcsolatok (36) Vetítő (37) Heti lámpás (255) Szépségápolás (15) Mozaik (83) Történelem (14) Gasztronómia (539) Életmód (1) Sport (729)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>