Ma 2024 június 23. Zoltán napja van. Holnap Iván napja lesz.
59d273a060fd0b2ca12166db9a78903e.jpg

A humorista mint ballib jogvédő

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Amerikából, ha bejön a humor…akkor biztos, hogy obszcén, kirekesztő és még nevetni sem lehet rajta. A ballib propagandát viszont tolja rendesen. Lehet-e úgy gúnyolni az afro-amerikaikat, mint a németeket? Amerikában a vicc is pozitívan diszkriminál.

Azt már megszoktam, hogy ha valamilyen médiatermék Magyarországot pellengérezi, cikizi, leprázza, ócsárolja (döntse el mindenki, melyik kifejezés a helyén való), akkor az a ballibek szerint biztosan nagyon objektív, mértékadó, összeszedett stb. Amikor néhány éve a német közszolgálati tévé gyerekcsatornája rajzfilmben mutatta be a magyar demokrácia hanyatlását, azt józan gondolkodással csak úgy lehetett értelmezni, hogy a németek túltolták.

Az ellenzéki internetes lapok azonban imádták. És így vannak ők minden nyugati bírálattal még akkor is, ha szánalmasan nevetséges, felületes, dezinformációkból is áll össze. A múlt héten azt írta az Index, hogy a legjobb közéleti műsor most John Oliver politikai showja az HBO-n.

A múltkori adásban a többek közt a magyar menekültpolitika volt a bírálat és a nevetség tárgya, ha már az Egyesült Államok biztonsági intézkedése és határvédelme nem túl kacagtató. Magyarország szégyenpadra került ebben a neves műsorban. Úgy kellett nekünk ez a kritika, mint melegpap a Vatikánban. Történetesen belefutottam nemrég az ismétlésbe, és hát biztosan sokat árt hazánk nemzetközi megítélésének, amikor egy amerikai (eredetileg brit) humorista földbe döngöli Toroczkayt (Ásotthalom mezőőrséget felállító polgármesterét), László Petrát, a gyerekeket rugdosó operatőrt, és a menekülteknek ételt dobáló rendőröket és persze Orbán Viktort. Ugyanakkor nehéz ezeket a „kritikákat” komolyan venni. Ismerve az HBO által közvetített nézeteket, akár Soros György is lehetne ott programigazgató. A csatorna úgy nyomul előre, mint a birodalmi lépegetők a Hoth bolygón. És ebben az összefüggésben John Oliver humoros politikai műsora még nem is a Halálcsillag, csak egy birodalmi cirkáló. A műsor olyan, mintha Árkus József egykori Parabolájába beleöntötték volna a Fábry Show legerőltetettebb vicceit, és a végletekig fokozták volna az obszcenitást.

Leosztanak mindenkit a pápától a brit királynőig, de Bödőcs Tibor-i poénokat ne várjunk, legfeljebb gyurcsányi ripacskodással kevert „gyúrunk, vazze?” színvonalat. Egy Volkswagen reklámparódiában például az hangzik el, hogy az új dízel Jetta „még jól le is szopja Önt”. Bonusként még megtoldják azzal is, hogy „ha Hitler megbízott a VW-ban, akkor Ön miért ne?”.

A házigazda hosszú percekig gúnyolódik a németeken az autógyár hamisítási botránya miatt, majd olcsó poénként élcelődik a német nyelven és kultúrán. És mivel a humorban is a liberálisok érzik magukat feljogosítva a határok kijelölésére, úgy látszik, hogy a németeket, skótokat, dánokat, szlovákokat simán lehet szívatni. Persze azért egy-két ország és nép mégis kivétel. Nyilván nem tenne jót a műsor fogadtatásának, ha a műsorvezető Izraelt vagy Szaúd-Arábiát cikizné, amiért nem fogad be menekülteket. És el tudjuk-e képzelni, ha mondjuk a fergusoni feketék hétköznapjain ironizálnának. Később meg is értjük, miért lehetetlen mindez. Az Index elfelejtett írni a műsor propaganda vonulatáról, pedig az az igazi vicc. Bár a ballib oldalalak állandóan bírálják például a magyar köztévét az agitprop stílus miatt, ugyanaz amerikai verzióban, úgy látszik, üdvözlendő és dicséretes. Ha nekik ez nem ciki, akkor nézzék bátran, én speciel feszengtem kínomban, amikor házigazda elkezdte ajnározni a menekülteket. Egy hírcsatornán bemutatott menekült, mozgássérült kislánynak még a kedvenc szappanoperáját is átdolgozták, hogy az eszmei mondanivalót még jobban át tudják adni: szeresd a menekülteket! És a humorista ilyenkor átváltozik politikai aktivistává, liberális jogvédővé, épp úgy, mint a Szomszédok végén a gazdagréti zöldséges, és arról beszél, hogy „a menedékkérelmi eljárást fel kell gyorsítani Európában”.

De belemondja a kamerába azt is, hogy „nem igaz, hogy a menekültek között terroristák vannak”, illetve „a menekültek befogadása nem teszi tönkre az országok ellátórendszereit”. És az már a politikai szeminárium kategóriája, amikor a műsorvezető az afro-amerikai lakosok szószólójaként a kirendelt védőkről beszél, és jól elmagyarázza a nézőnek, hogy szegény feketék börtönbe kerülnek megfelelő jogi segítség nélkül. Ezen a ponton a középszerű humorból átváltunk a didaktikus, szájbarágós Sas-kabaréba.Nincs nagy véleményem azokról a komikusokról, akik humornak álcázzák a politikai üzeneteket. Bár Komlós János, Hofi Géza és a Heti hetes után ehhez Magyarországon rendesen hozzá vagyunk szokva.

Amerikából mégsem az agitpropra számítottam. Ezek után remélem, nem bánja az Index, ha én inkább a humoristán nevetek, és nem a poénjain.

Szikszai Péter - ]]>www.magyaridok.hu]]>

Tisztelt olvasók! Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Flag Polgári Magazin facebook oldalát, a következő címen: ]]>https://www.facebook.com/flagmagazin]]>
- Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Belföld (11) Sport (729) Rejtőzködő magyarország (168) Gazdaság (711) Politika (1582) Mondom a magamét (7667) Emberi kapcsolatok (36) Nézőpont (1) Nagyvilág (1310) Gasztronómia (539) Jobbegyenes (2818) Tv fotel (65) Tereb (146) Titkok és talányok (12) Életmód (1) Mozi világ (440) Egészség (50) Flag gondolja (36) Alámerült atlantiszom (142) Történelem (18) Irodalmi kávéház (537) Kultúra (9) Vetítő (30) Mozaik (83) Autómánia (61) Szépségápolás (15) Heti lámpás (319)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>