Ma 2023 szeptember 23. Tekla napja van. Holnap Gellért, Mercédesz napja lesz.
A Gyurcsány-korszak bukott embere toboroz Márki-Zay Péternek

A Gyurcsány-korszak bukott embere toboroz Márki-Zay Péternek

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Ez durva!

A háttérben egyre inkább aktivizálja magát Gyurcsány Ferenc hálózata, egykori emberei a visszatérésre készülődnek. A most éppen húszezer választási aktivistát toborzó Bajnai Gordonról köztudott, hogy már 1989-ben együtt szervezkedett Gyurcsánnyal, akinek köszönhetően később miniszter, majd kormányfő lehetett.

 

A korábban Karácsony Gergely kampányát erősítő Bajnai Gordon teljes mellszélességgel beállt Márki-Zay Péter mögé, és a Facebookon aktivisták toborzásába kezdett arra hivatkozva, hogy félti a választás tisztaságát. A toborzás valódi oka nyilvánvalóan az, hogy a baloldal szinte egyáltalán nem rendelkezik mozgósítható szimpatizánsokkal.

Bajnai Gordonról azt érdemes tudni, hogy – Szilvásy György későbbi titokminiszter mellett – az egyik legrégebbi és legstabilabb Gyurcsány-bizalmi. Kapcsolatuk kezdete a rendszerváltás előtti időszakra datálódik.

Gyurcsány Ferenc 1989 elején lett a KISZ KB egyik titkára. Ebben az időszakban vett nagy lendületet a szervezet átalakítása, amely névváltoztatással járt. Ekkor jött létre a Magyar Demokratikus Ifjúsági Szövetség (Demisz).

Az áprilisi kongresszuson Nagy Imrét, a KISZ utolsó első titkárát választották a Demisz elnökévé. Sokan jelölték volna Gyurcsányt is, de ő végül csak alelnök lett. A kongresszus előtt viszont, többek között Bajnai Gordonnal és Szilvásy Györggyel együtt, nyílt levélben sürgette egy új baloldali szövetség létrehozását.

Bajnai ekkor egy Unió a Demokratikus Szocializmusért elnevezésű mozgalom ügyvivője, Szilvásy pedig a KISZ szóvivője volt. Gyurcsány alig két hónap múltán megvált az alelnöki pozíciótól. Már ekkor jelezte: létrehoz egy saját szervezetet. Ez lett az Új Nemzedék, amelynek gondolata Bajnai Gordon lakásában született meg. A korabeli források szerint az ő harminc négyzetméteres kis lakásában zajlottak hajnalokig „világmegváltó tanácskozások” Gyurcsánnyal és másokkal. Az Új Nemzedék azonban elbukott, a nagy reményekkel induló szervezet megszűnt, nem úgy, mint a kapcsolat Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon között.

Mi sem jelzi ezt jobban, mint az, hogy Bajnai 2006-ban fejlesztéspolitikáért felelős kormánybiztos lett. Felügyelete alá tartozott az uniós pénzek elosztásáért felelős Nemzeti Fejlesztési Ügynökség. Később, 2007 és 2008 között önkormányzati és területfejlesztési, majd 2009-ig nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszterként tevékenykedett. Gyurcsány Ferenc bukását követően ő lett a miniszterelnök.

Forrásaink szerint Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon jelenleg is napi kapcsolatban vannak, és a DK-elnök komoly logisztikai feladatokkal bízta meg bizalmasát a választási kampányban.

Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője:

Már a több százmillió forintba kerülő előválasztási kampány során is látszódott, hogy komoly anyagi erőforrása van a balliberális oldalnak, miközben évek óta azt hangoztatják, hogy a kormány kivéreztette őket, s a »diktatórikus állapotok« miatt az ellenzéknek semmilyen erőforrása nincsen. Most saját magukat cáfolva bizonyítják be, hogy ez egyáltalán nincsen így. Kérdés, hogy honnan van ekkora erőforrása ezeknek a pártoknak, nem külföldi donorok finanszírozzák-e őket a különféle alapítványokon és mozgalmakon keresztül. Az is elképzelhető, hogy miután várhatóan nem tudnak elegendő embert összeszedni ezek a pártok, majd erre hivatkozva akarják megkérdőjelezni a 2022-es választás végeredményét, és egy várható jobboldali győzelmet követően azt mondják majd, hogy csalás történt, hiszen nem volt elegendő aktivistájuk, aki ellenőrizte volna a szavazatok számlálását.

Erdélyi Rezső Krisztián, a Nézőpont Intézet elemzője:

Bajnai Gordon újdonsült aktivitása is rávilágít arra a tényre, hogy Márki-Zay Péter mögött újra összeállt a Gyurcsány-féle baloldal. A hódmezővásárhelyi polgármestert kirakatba állítva ugyanis a hatalomba visszatérni kívánók rendelkeznek azzal a tudással és tapasztalattal, amely egy országos kampány megszervezéséhez szükséges. Nem elhanyagolható az a szempont sem, hogy Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon kapcsolata nem a 2009-es miniszterelnök-cseréig, hanem a rendszerváltoztatás korszakáig vezethető vissza. Másik fontos szempont a baloldal demokráciafelfogása. A választások tisztaságának ürügyén ugyanis a Gyurcsány–Márki-Zay-féle baloldal azt a látszatot igyekszik kelteni, hogy a választópolgárok nem saját jól felfogott érdekeiket követve szavaznak a kormánypártokra. Teszik ezt annak ellenére, hogy jól látszik: a kormányzat intézkedései mind egészségügyi, mind gazdasági téren lehetővé tettek egy sikeres és gyors járványkezelést. Abban a világban pedig, amelyben ma élünk, felbecsülhetetlen értéke van a politikai stabilitásnak. Azt viszont egy világos vízióval és egyértelmű felhatalmazással rendelkező párt sokkal inkább képes biztosítani, mint egy ideológiailag is széttagolt koalíció. A politikai stabilitást pedig honorálják a választók.

(A borítóképen Bajnai Gordon, az Együtt–PM vezetője, EP-listavezető beszél a szövetség eredményváróján Budapesten, egy Dob utcai szórakozóhelyen az európai parlamenti választás napján, 2014. május 25-én. Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

]]>www.magyarnemzet.hu]]>

 

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Vetítő (30) Emberi kapcsolatok (36) Életmód (1) Mondom a magamét (7091) Mozi világ (440) Irodalmi kávéház (529) Heti lámpás (276) Mozaik (83) Sport (729) Alámerült atlantiszom (142) Nagyvilág (1309) Szépségápolás (15) Flag gondolja (34) Belföld (10) Politika (1581) Kultúra (6) Titkok és talányok (12) Történelem (16) Autómánia (61) Tv fotel (65) Gasztronómia (539) Gazdaság (689) Rejtőzködő magyarország (168) Egészség (50) Nézőpont (1) Tereb (145) Jobbegyenes (2680)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>