Ma 2024 július 13. Jenő napja van. Holnap Örs, Stella napja lesz.
A Benedek

A Benedek

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Tordai Bence nem akart tovább matrica lenni a Demokratikus Koalíció bukósisakján

ezért a választásokat követően sietve távozott a Párbeszédből. A Facebook közösségi portálon megjelent hosszas indoklásában lépésével lényegében  az ellenzéki összefogás-diskurzusnak intett be, legalábbis annak azon formájával, amely több mint egy évtizede kétharmadokat hoz a Fidesz-KDNP-nek. Mit üzen valójában a “demokrácia szélsőértékének” döntése…?

Bár Magyarország nemrégiben vette át az Európa Unió soros elnökségét, ettől függetlenül lényegében elkezdődött a politikai uborkaszezon, ezért juthat idő az olyan kevésbé jelentős események boncolgatására is, minthogy]]> Tordai Bence elhagyta a Párbeszéd elnevezésű nanopártot]]>. Tordai persze megvárta a bejelentéssel a főpolgármester-választás eredményének a végét, hogy aztán közölje, tűrhetetlen volt már a számára, hogy mennyire úgymond “összegyurcsányozódott” a Párbeszéd. Az indoklás már csak azért is érdekes, mivel 2013-ban az ő frakciótársai éppen azért robbantották szét az LMP-t, mivel annak akkori vezetése nem akart a DK-val semmilyen szinten összefogni. Ezért csinálták meg a gyurcsányos LMP-t, azaz a Párbeszédet. Mi volt akkor a baj?

Tordai, a demokrácia szélsőértéke

Amikor 2013-ban az LMP tizenöt képviselőjéből nyolc új pártot alapított Párbeszéd néven, létrejött a rendszerváltozás utáni legidegesítőbb parlamenti frakció olyan húzónevekkel, mint Tordai mellett Szabó Tímea. Már kezdetektől látszott, hogy az új frakció egy agresszívebb, támadó hangvételt képvisel, különösen a kormánypárti honatyák irányába tanúsítva olyan magatartást, amely azt sugallta, utóbbiak nem érdemelnek tiszteletet. Ennek mentén Tordai Bence is felvette az ország házában szándékosan rosszul öltöző, másokat lenéző, kivagyiskodó, fenyegetőző paprikajancsi szerepét, amelyet különben is, mintha rá szabtak volna. Különös módon ezzel egyedül Tarlós István szembesítette az őt egy időben idegesítő cecelégyként üldöző Tordait, aki több alkalommal is igyekezett hangosbeszélővel, aktivistákkal ellehetetleníteni az akkori főpolgármester nyilvános szerepléseit. Tarlós ezt elégelhette meg, amikor az egyik Margitszigeten tartott sajtótájékoztatóra már ő is vitt magával egy hangosbeszélőt, és amikor Tordai épp trollüzemmódba kapcsolt volna, ]]>a volt polgármester egyszerűen leordította a fejét]]>. Persze, hirtelen mindenki a szegény Tordai Bencén szánakozott, akivel a csúnya, erőszakos Tarlós elbánt, holott a volt polgármester többször, így portálunknak is kifejtette, bár lényegesen finomabb formában, ]]>hogy a párbeszédes politikust másképp egész egyszerűen nem lehet kezelni]]>. Mint Tarlós fogalmazott,

ez nem indulatos, hanem tudatos válasz volt arra, hogy előtte folyamatosan, hangosbeszélőkkel, maskarákkal szakították meg az előadásaimat. Csak én nem szaladtam azonnal hüppögve a baráti sajtóhoz, hogy telesírjam a párnájukat. Tordai Benedek tehát más téma volt, a Párbeszéd fegyverhordozóját egyszer már valakinek rendre kellett utasítania. Ez az ember a demokrácia szélsőértéke, aki a provokációból él. Már nagyon azt hitte, hogy ezen a szemtelen, mindent semmibe vevő úton mindig akadálytalanul végigmehet. Szerettem volna megmutatni, hogy ez nem így van.

Nem akart matrica lenni a DK bukósisakján

Tordai személyének és motivációjának ismeretében már könnyebben áttérhetünk távozásának körülményeire, amelyet hosszas Facebook-posztban boncolgatott ugyan, de lényegében volt pártja DK-val szembeni tehetetlenségében lehetne azt megragadni. Tordai leírja például, hogy 2013-ban azért léptek ki az LMP-ből, mert a zöldpárt nem volt hajlandó együttműködni a többi ellenzéki párttal, ami ilyen értelemben nem igaz. Az LMP kifejezetten Gyurcsány Ferenc és a DK miatt nem akart más baloldali pártokkal együttműködni. Hozzáteszi,

most pedig azért lépek ki a Párbeszédből, mert ok nélkül feladta az önállóságát: matrica lett a DK bukósisakján.

Tehát végezetül az történt, ami miatt eredetileg az LMP nem akart Gyurcsányékkal összefogni.

Persze, jegyezzük meg, az LMP Gyurcsányéktól való elhatárolódása is csak addig működött, amíg Schiffer András a pártban volt. Előbb ugyanis Szél Bernadett, majd minden ellenkező állítása ellenére Ungár Péter és csapata gyurcsányozta össze az LMP-t, az önkormányzati közös jelöltek ennek ékes bizonyítékai.

Aki nem tud jó szívvel a saját pártjára szavazni, annak le kell vonnia a konzekvenciát

No de, vissza oda, mit is tett a DK a Párbeszéddel. Tordai kiemeli például, hogy a DK-val és MSZP-vel kötött megegyezés nem összefogás, hanem önfeladás volt, olyannyira hogy a közös listát nemcsak a kampányban, de még a szavazatával sem támogatta.

Ha pedig az ember nem tud jó szívvel a saját pártjára szavazni, abból le kell vonnia a konzekvenciát

-jegyzi meg. Hozzáteszi, bár a Párbeszéd egy progresszív, zöld-baloldali politikát jelenített meg Magyarországon, az évek során intellektuális értelemben kezdett elfáradni.

Az intellektuális kiürülés jele volt a párt kommunikációjában az üres ellenzéki frázisok folyamatos pufogtatása, a tárgyszerű kritikát és értelmes alternatívát nélkülöző “O1G-kommunikáció” térnyerése is

-fogalmaz, hozzátéve,

a Párbeszéd morálisan is megkopott a sok, időnként kifejezetten rossz politikai kompromisszum, valamint a politikai bátorság hiánya miatt.

Morális deficit

Tordai nem hangsúlyozza, de mi megtesszük helyette, hogy a párt intellektuális kiüresedéséhez nagyban hozzájárult saját parlamenti tevékenysége, amelynek lényege a folyamatos provokáció volt. Kocsis Máté, a Fidesz korábbi frakcióvezetője egy Facebook-bejegyzésben utalt is rá, hogy “Tordai az ülésteremben, a liftben, a folyosón, mindenhol, sértő, gyalázkodó félmondatokkal, fenyegető megjegyzésekkel vegzálja nap mint nap a kormánypárti képviselőket”. Például, hogy “lógni fognak”. Tordai eszerint maga volt az O1G-kommunikáció, igaz, holtversenyben Szabó Tímeával. Azt sem vitatjuk, ha Tordai úgy érzi, a Párbeszéd morálisan is megkopott a túl sok kompromisszum miatt, de jegyezzük meg, a párt az LMP szétverése miatt eleve morális deficittel született.

Tordai Bence azzal sem dicsekszik el, hogy a Párbeszéd változatlanul az maradt, ami az indulásukkor. Egy maréknyi kiugrott, hangos ex-LMP-s. Emiatt is végig szükségük volt gazdatestre a túléléshez, így először az MSZP szervezetén élősködtek, amíg az el nem sorvadt, jelenleg pedig a DK-t sorvasztják, a választási eredmények tükrében kitűnő eredménnyel.

Amerikai javaslatra kezdődött az összefogásosdi

Az ugyanakkor Tordai kilépésével is egyértelműen látható, hogy a Párbeszéd és a mögötte álló, ellenzéki összefogást erőltető megfontolások kifáradtak, eltűnőben a háttértámogatás. Még ]]>Schiffer András idézte fel a Pesti TV egyik műsorában a 2013-as párszakadás idejét]]>, amely egybeesett az összefogás-diskurzus térnyerésével, amelyet nem mellesleg éppen az amerikai külügy sugalmazott. Schiffer elmondása szerint Eleni Tsakopoulos Kounalakis, az akkori amerikai magyar nagykövet a 2010-es kormányváltást követően egy beszélgetés során még azt ajánlotta az LMP elnökének, hogy pártjával vegyenek részt az alkotmányozásban, azaz konstruktív ellenzéki munkára készüljenek a kormányzó Fidesz-KDNP-vel.

Az LMP volt elnöke szerint ugyanakkor Hillary Clinton 2011 júniusi látogatása gyökeres változást hozott az amerikai külpolitikában. Ennek részeként Kounalakis már arra szólította fel Schiffer Andrást, hogy vonja vissza a Gyurcsány Ferenc elleni feljelentését. Ezzel lényegében azt irányozta elő, hogy az LMP szakítson a Demokratikus Koalíciót elítélő magatartásával és kezdje meg a közeledést. Mivel ez Schiffer ellenállásának köszönhetően nem következett be, a 2014-es választási évet megelőző évben az LMP-ben megtörtént a pártszakadás, és kiváltak azok a korábbi párttagok, akik aztán az amerikai intelmeknek megfelelni akaró Gyurcsány-barát pártot, a Párbeszédet (milyen kifejező név) megalakították, és, ahogy már utaltunk rá, a konstruktív parlamenti munkát folytató LMP-től eltérően egy lényegesen agresszívebb politikát kezdtek el képviselni.

Tordai kilépését magyarázó Facebook-bejegyzése ugyanakkor egyértelmű kritikája a DK-val való összefogásnak és az összefogás-diskurzusnak egyaránt, amelyet látványosan puccsolt meg legutóbb az ismeretlenségből előtűnő Magyar Péter. Külön érdekes etekintetben Gurcsány Ferenc nemrégiben megjelent videója, ]]>amelyben azt magyarázza, hogy a Fidesz-KDNP sorozatos kétharmadai nem a személyének és nem a Demokratikus Koalíciónak]]>, hanem lényegében mindenki másnak köszönhetőek. És miközben továbbra is az összefogást erőlteti, mondandójából gondosan kifelejti Magyar Péter sikerét, aki lényegében a DK-t, és az Gyurcsány-párt részvételével megvalósuló ellenzéki összefogás elméletét is megroppantotta. Tordai pedig rögtön az EP-, és önkormányzati választásokat követően lépett, maga mögött hagyva a Párbeszéd maradékát, Gyurcsányostul, összefogásostul együtt. Talán az is elképzelhető, hogy az amerikai külügy új Magyarország-politikájának mezsgyéjén, amelyben már nem szerepel sem az összefogás, vagy legalábbis Gyurcsányékkal nem.

Susánszky Mátyás

Vezetőkép: Hatlaczki Balázs/PestiSrácok.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Tereb (146) Politika (1582) Jobbegyenes (2823) Alámerült atlantiszom (142) Életmód (1) Vetítő (30) Mozi világ (440) Egészség (50) Tv fotel (65) Irodalmi kávéház (537) Titkok és talányok (12) Autómánia (61) Rejtőzködő magyarország (168) Heti lámpás (322) Sport (729) Nézőpont (1) Történelem (18) Kultúra (9) Belföld (11) Flag gondolja (36) Gazdaság (713) Emberi kapcsolatok (36) Gasztronómia (539) Mozaik (83) Szépségápolás (15) Nagyvilág (1310) Mondom a magamét (7708)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>