Ma 2024 július 17. Endre, Elek napja van. Holnap Frigyes napja lesz.
0c703ffd1fd4df5bdb6f493893b0afe1.jpg

Megkeresték a szürrealizmus pápájának múzsáját

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Ki volt André Breton "Nadjája"? Hester Albach holland írónő felkutatta annak a nőnek a nyomait, aki André Bretont a szürrealizmus egyik legnagyobb alkotására ihlette.

A híres francia író 1926 októberében, séta közben figyelt fel egy titokzatos fiatal nőre. Megismerkedett vele és néhány hétig szenvedélyes kapcsolat volt közöttük. Bretont megigézte az egzaltált nő, feljegyezte szavait, tetteit, előérzeteit, végül saját magát vélte megtalálni benne. Ezekkel az érzésekkel telten alkotta meg a Nadja című regényét, a 20. század egyik legnagyobb művét és Nadja helyet foglalt a mitikus asszonyok, Laura, Beatrice, vagy "a Szép Vörösesszőke" panteonjában. Aztán Breton szakított, soha többé nem találkozott vele, miután könyvét megírta, nem volt már szüksége rá - írta a Le Figaro.

A "szürrealizmus pápája" a könyvet 1928-ban publikálta, de azóta is sok kérdés merült fel azzal kapcsolatban, hogy ki is volt valójában Nadja. Néhány nyomot hagyott és ezeknek alapján irodalmárok megpróbáltak többet megtudni róla. Kiderült, hogy Lille környékén született, Léona Delcourt-nak hívták és rövid életét az őrültek házában végezte be.
 

 

 


Hester Albach tovább kutatott. Kutatásának eredményeit pedig egy könyvben (Léona, héroïne du surréalisme de Hester Albach) publikálta, amelyből megtudható, hogy Breton múzsája Saint-Andréban, Lille egyik külvárosában született, 1902-ben. Tizenhat éves korában született egy kislánya, akit elhagyott és egyedül költözött Párizsba. Itt alkalmi munkákból élt, kokaint árult és időnként saját bájait is eladta. Albach-nak sikerült megszereznie azokat a leveleket, amelyeket "Nadja" 1926 és 27 között Bretonnak írt. A 30 levélben őrjöngve fordul a férfihoz, aki elbűvölte és olyan hamar elhagyta. A levelek 1927 után megszűntek, mivel akkor már zárt intézetbe került. Ott is halt meg 1941-ben, 39 éves korában. Breton nem válaszolt a levelekre, feleségének így írt kapcsolatukról: "Nem szeretem, csak arra képes, hogy kérdésessé tegyen mindent, amit szeretek, és a módot, ahogy szeretek".

Albach könyvéhez számos személyes dokumentumot, fotókat és pszichiátriai jelentéseket is felkutatott, sőt, megtalálta Léona unokáját, akit szintén szerepeltet írásában. Az írónő végigjárta azokat a helyeket, ahol Breton megfordult a nővel, felkereste a hotelt, ahol együtt töltötték az éjszakát. Érdekes, hogy az író az erre utaló részt az 1963-as javított kiadású Nadjából törölte. Ezt szürrealista barátai soha nem bocsátották meg neki.

mult-kor.hu, mti

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Egészség (50) Rejtőzködő magyarország (168) Tv fotel (65) Alámerült atlantiszom (142) Történelem (18) Vetítő (30) Irodalmi kávéház (537) Nagyvilág (1310) Mondom a magamét (7713) Tereb (146) Sport (729) Mozaik (83) Nézőpont (1) Szépségápolás (15) Belföld (11) Gasztronómia (539) Kultúra (9) Jobbegyenes (2825) Autómánia (61) Mozi világ (440) Heti lámpás (322) Életmód (1) Gazdaság (713) Titkok és talányok (12) Flag gondolja (36) Emberi kapcsolatok (36) Politika (1582)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>