Ma 2023 december 05. Vilma napja van. Holnap Miklós napja lesz.
ba8e343d569b82fce5ce3e7fc000ae91.jpg

A Ghostenberg-galaxis

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

A 60-as, 70-es évek átlagnebulójához hasonlóan nekem se volt bőrfocim; se bicikli, se nyaralás, divatos cuccokról már nem is beszélve. Amikor iskolás lettem, kezdődött az én "szebbik" életem: megtanultam olvasni!

S a vidéki, bágyadt hétköznapokból pompás kalandok világába csöppentem ifjúsági- és történelmi regények sokaságával, Ábeltől Zétáig. A jó könyv öröméből gyermekeinknek - sajnos - kevesebb jutott. Lehet gyerekszobájuk, biciklijük és nyaralásuk, ám kedvenc könyveik alig. Talán egyedüli kivétel - az őrületes Harry Potter-sorozat...

De ne feledjük a tanítást: "Mindent megvizsgáljatok...!" A jókora eufemizmussal "mesének" titulált történetet is, amit a reklámok szerint feltétlenül meg kell ismernie a harmadik évezred gyermekének. Vajon érdemes?

Meggyőződésem, hogy a szóban forgó regényfüzér nem fanyar-bájos ifjúsági irodalom, s nem is közönséges üzlet csupán! A Titkok Kamrája szélesre tárt ajtaján ugyanis nem Ali baba kincses barlangjába léphetünk, hanem egy hideglelős, okkult világba, ahol a boszorkánytanonc kisfiút csak rendkívüli képességei s a jól kamatoztatott varázstanok mentik meg (megmentik?) a sötét erők rettenetes Voldemort-jától. Az Ethos című folyóiratban egy német szerző írta: nem jó és rossz feszül itt egymásnak, hanem fehér mágia mérkőzik a fekete mágiával. (Az ördögien "ügyes" gyermekhős a csaknem ördöggel; akár a csüdig véres hollywoodi zsarutitán a gyilkos alvilággal felnőtteknek mixelt delejes filmekben.) A még olvasásundorban szenvedő DVD- és PC-mániások által is agyondicsért könyv lapjain a jó, a szép és az igaz történetei helyett a roncsolt emberi értelem ártalomdimenziói bomlanak ki. A pár- és pályaelhagyott tanító-írónő az agykontrollmágusokat megszégyenítő gátlástalansággal markol a serdületlen gyermekek éretlen idegdúcaiba - s indít pompás szellemi lavinákat...

De honnan e "szakértelem"? Saját elmondása szerint műve egyik hátborzongató kulcsjelenetét zokogva vetette papírra. Mégis, meg kellett írnia! S a tollát vezető Erő a balzaci szamárbőrért (hírért-névért) a teljes lelket követeli. Félő, ha nem is mindjárt, de fizetnie kell a könnyű kalandot kereső olvasónak is.

A jól ismert iskolai közegben játszódó (bűn)cselekmény egyenesen megbabonázza, lebilincseli a kisdiákkorosztályt, s a vigasztalan, tétova felnőtteket is, hogy gerjedt sóvárgással várják a következőt. (Amint a karácsony előtti napokban az ország legnagyobb könyves kirakatában olvashattuk: "Már csak négy nap..." s itt az ötödik, a legújabb. Csak tessék, tessék!) S igaz, roppant üzleti apparátustól segítve a bódító cseppenként adagolt "szer" hatni kezd: a boszorkányos történettől az ember láthatólag már szabadulni sem tud.

Ez tehát a mű, amely neves írókat és értelmiségieket is tűzbe hozott? Amelynek sokadik folytatását szerető (és kissé talán meggondolatlan) anyukák karácsonyi ajándéknak csomagoltak az adventben, mondván: végre egy könyv, amit unszolás nélkül is kézbe (és észbe!) vesz a gyerek. Talán azt remélik mind, hogy az olvasmányélmény ragadós lesz, s általa a csemete rákap akár az Egri csillagokra is. Az élet azonban rácáfol e jámbor várakozásra. A hatás ugyan lehet rendkívüli, ám a nyájas olvasó nem hiába járta ki Harryvel az átváltozástan magasiskoláját. Az olvashatnék csupán a helyenként talán eredeti, de mosolytalan, lúdbőröztető sztorival jő meg. A kötelező olvasmányok és klasszikus irodalom osztályrésze viszont eztán is a kelletlenkedés s a lassú enyészet...

Pedig a sorozatot olvasva - szemben a lelket melengető Móra-világgal - gyakorta jeges hideg járja át szívünket, míg aztán Féregfark fellebbenő kámzsája alól ránk lehel a vak halál. S mi az egyszervolt Gutenberg-univerzumtól valószerűtlenül messzire sodródva - horrorral, pornóval, testi-lelki drogokkal fertőzötten - "tágra zárt szemekkel" meredünk a feltáruló Ghostenberg-világba. E dermesztő, fénytelen extragalaxis pedig nem más, mint a mindent elnyelő fekete lyuk!

Rowling asszony köteteivel - néhány iszlám országot kivéve szinte mindenütt - makacsul vezeti a sikerlistákat. Varázstana terjedésén szorgos Potter-klubok munkálnak, s főhőse tankönyvi példázattá magasztosult. (Hogy Nemecsek kapitány nevét ismét kisbetűvel írjuk...). A régen várt filmváltozat első vetítése - akár egy Bánk bán ősbemutató - "társadalmi esemény" volt, s mindahány darab azóta is biztos kasszasiker.

Miközben az újdonságok habzsolóira ipari méretekben zúdítják a Potter-játékok, -matricák, -reklámpólók és boszorkánykellékek ezernyi fajtáját, a vájt fülűek Potter-kalauzokat és -recenziókat olvasnak és írnak. Így fertőzi e sajátos létfenekór, s keríti hatalmába az Isten nélküli, dekadens világot. A Bölcsek Kövében Voldemort-Sátán maga figyelmeztet minket: "Árnyék vagyok csupán... csak akkor ölthetek alakot, ha valaki megosztja velem a testét... de mindig akadnak olyanok, akik befogadnak a szívükbe és az agyukba."

A visszanézőleg szerencsésnek, sőt boldognak tetsző gyermekkor után ezek már az olvasás/elveszés sötét víziói, csakugyan. Ám felszabadult bizonyossággal egyedül a könyvek könyve, a Biblia szólalhat meg bennünk: "Minden szabad nékem, de nem minden használ; minden szabad nékem, de én nem adatom valakinek hatalma alá."

hetivalasz.hu

 

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Nézőpont (1) Mozaik (83) Belföld (10) Gasztronómia (539) Mozi világ (440) Irodalmi kávéház (531) Flag gondolja (34) Rejtőzködő magyarország (168) Tereb (146) Kultúra (6) Sport (729) Heti lámpás (281) Szépségápolás (15) Politika (1581) Emberi kapcsolatok (36) Egészség (50) Alámerült atlantiszom (142) Gazdaság (694) Történelem (16) Vetítő (30) Mondom a magamét (7252) Nagyvilág (1309) Jobbegyenes (2724) Titkok és talányok (12) Tv fotel (65) Autómánia (61) Életmód (1)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>