Ma 2024 június 21. Alajos, Leila napja van. Holnap Paulina napja lesz.
e2f9059e97c9c7d0eb4a386b8521bc12.jpg

Park Kiadó - Könyvklubja: Kissé elmosódva

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Ki ez a Robert Capa? Egy pesti vagány, egy világhírű fotográfus, egy páratlan haditudósító és egy nagyszerű ember. Igen Ő Capa! A Park Kiadó Capa könyveinek első darabja ez az önéletrajzi ihletésű könyv, melyet a mindig tűzvonallban lévő haditudósító Capa, a  második világháborús emlékeiről ír. Izgalmas élményben lesz részünk!

Robert Capa, eredeti nevén Friedmann Endre Ernő 1913. október 22-én született Budapesten, egy középosztálybeli zsidó családban. Szülei divatszalont vezettek, Capa így Pest belvárosában töltötte fiatal éveit, itt járt iskolába és itt kötött életre szóló barátságot többek között Kassák Lajossal és Kepes Györggyel.
 
 
1936-ban a spanyol polgárháborúban készített, A milicista halála című fotójával vált világhírűvé. 1941 és 1945 között az amerikai hadseregben volt haditudósító, az olasz- és németországi hadszíntereken, a szicíliai és normandiai partraszállásról készült híres felvételei a Life-ban és a Collier’sben jelentek meg. 1947-ben többekkel megalakította a ma is működő Magnum fotóügynökséget, melynek haláláig elnöke volt. Utolsó riportját az indokínai harcokról készítette. A vietnami Thai Binhben aknára lépve vesztette életét.
Tekintélyes hagyatékából (felvételeinek száma 70 ezer körül mozog, s egyre újabbak kerülnek elő) 88 fotó ma a kecskeméti Magyar Fotográfiai Múzeum tulajdonában van, 2008 végén 1010 fotóját a magyar állam megvásárolta és azok letétként a Magyar Nemzeti Múzeum gyűjteményébe kerültek.

Az 1944-es normandiai partraszállásról készült több száz felvételéből egy laboraszisztens hibája folytán mindössze tízegynéhány maradt meg, azok is megrongálódtak, ám végül ez a „baleset” ihlette  könyvének elnevezését, amely a „Kissé elmosódva” címet kapta.
 
„A valóságot megírni mindig nagyon nehéz, így hát az igazság kedvéért megengedtem magamnak, hogy néha egy kicsit túllépjek rajta vagy egy kicsit eloldalazzak mellette. Ennek a könyvnek minden eseménye és szereplője a képzelet szülötte, de van valami köze az igazsághoz is.”


Ezekkel a szavakkal ajánlotta könyvét az olvasók figyelmébe 1947-ben a legendás fotóriporter, Robert Capa. Az eredetileg filmforgatókönyvnek készült írás valójában egy szerelmi történet, melyet át- meg átszőnek Capa második világháborús haditudósítói munkájának eseményei – pergő cselekményével, szellemes és humoros párbeszédeivel valóban filmvászonra kívánkozik.
A könyv egyrészt egy érdekes, misztikus, de mégis nagyon kemény világba kalauzol el minket, megrendítő erejű, de mégis emberközeli képekkel illusztrálva. A világhírű fotográfus Capa több, mint száz fekete-fehér fotója található ebben a páratlan könyvben.

 


 

A könyv megrendelhető a ]]>www.parkkiado.hu]]> oldalon.

]]>http://www.parkkiado.hu/konyv.php?id=387&katid=K&alkatid=1]]>

Flag Polgári Műhely

 

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Heti lámpás (319) Irodalmi kávéház (537) Autómánia (61) Történelem (18) Gazdaság (711) Nézőpont (1) Titkok és talányok (12) Belföld (11) Alámerült atlantiszom (142) Mozi világ (440) Emberi kapcsolatok (36) Tereb (146) Mondom a magamét (7664) Sport (729) Szépségápolás (15) Egészség (50) Gasztronómia (539) Nagyvilág (1310) Vetítő (30) Tv fotel (65) Kultúra (9) Mozaik (83) Jobbegyenes (2817) Rejtőzködő magyarország (168) Életmód (1) Flag gondolja (36) Politika (1582)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>