Ma 2022 augusztus 08. László napja van. Holnap Emőd napja lesz.
fe8187c39cbe1da477f9be8380e43792.jpg

Gazdasági fordulat vagy ugrás a semmibe?

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Orbán Viktor kedden a kormány egyéves évfordulója alkalmából tartott, Gazdasági fordulat című konferencián a Millenárison beszélt az eddig elvégzett munkáról és a kitűzött célokról. 

A kormány gazdaságpolitikája világos és egyértelmű. Legalábbis a szándék, ami mögötte meghúzódik. Rendszeres olvasója és kimondhatjuk rajongója voltam és vagyok is Matolcsy György Heti Válaszban évek óta megjelenő gazdasági-kulturális sorozatának, a Kitekintőnek, amely régen hétről-hétre, ma már érthető okok miatt csak ritkábban jelentkezik a hetilap hasábjain. (Az emlitett sorozat részei elérhetőek a Flag gazdaság rovatában is!) Ebben a sorozatban Matolcsy kitűnően elemzi a mai gazdasági trendeket, politikai, társadalmi és kulturális viszonyokat a legújabban megjelent könyvek, tanulmányok, esszék bemutatásán keresztül. Nem vagyok gazdasági szakember, sőt... - de még így is élvezhetőek, közérthetőek és izgalmasak azok a kérdések, problémák, amellyekről értekezik a kormány nemzetgazdasági minisztere. Ezekből az írásokból lekövethető a szándék, a cél és az eszköztára isannak a gazdaságpolitikának, amelyet a polgári kormány zászlajára tűzött és hajthatatlanul végig is fog csinálni.

Ezt a szigorú, következetes gazdaságpolitikát nevezi a kormány gazdasági fordulatnak. Ez a szlogen volt olvasható a felszólalók, köztük Thomas Faustmann, az Audi Hungaria Motor Kft. ügyvezetésének elnöke, Demján Sándor a  Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) ügyvezető elnöke és végül Orbán Viktor előtt is a pulpituson. A lényege ennek a politikának könnyen összefoglalható: adósságcsökkentés és adócsökkentés mellett, gazdasági növekedésre, új munkahelyeket teremtő hajtóerőre is szükség van, ezt szolgálják a gazdaságfejlesztési tervek, többek közt az Új Széchenyi Terv, illetve a Széll Kálmán Terv.

Ezek a nyílt, őszinte letisztult gondolatok üdvözölendők, de vajon mennyire életképesek a mai nehéz gazdasági helyzetben, ahol több régen jól működő ország is nagyon nehéz helyzetbe került, lásd. Görögország esetét. Lehet, hogy a másik oldalnak van igaza, akik a szociális háló kiterjesztését, megerősítését látják ildomosnak, amellet, hogy a megszorítások mellett teszik le a voksukat. Más a kétféle politika csapásiránya, célközönsége. Nagyszerű írásában Török Gábor vetette fel, Ocsú a búzától című írásában, ennek a két ellentétes politikának, habitusnak, jellemnek a körvonalazódását:

" {...} az, amit a Fidesz tesz, alapvetően egy olyan jobboldali gazdaságpolitikát tár elénk, amely erős, aktív államról, (mások rovására is) támogatott középosztályról és a jóléti kiadások érzékelhető mértékű csökkentéséről szól.  Nem minden elem illeszkedik a képbe, gyakran felülírja mindezt a mindenevő hév és ehhez rendelt kommunikációs igény, de összességében mégis hosszú idő után először látok legalább minimális reményt arra, hogy a magyar politikában tartósan, táborteremtő jelleggel legyen jelen az A és a B. S bár ehhez még az is kell, hogy az ellenzék meg- és kitalálja magát, és az elmúlt évek kormányzati kanyarai után megfogalmazza saját baloldaliságát, a határozott A-k (legyen szó az adórendszerről, a nyugdíjról, a szociális támogatásokról vagy éppen az állami vagyonról) talán segíthetik a B-k megszületését is.{...}"

Egy nagyon fontos elemre Orbán Viktor évértékelőjében nem figyelt oda a sajtó az egyik oldalon sem. Ez pedig a következő mondat:

"Mélyen hiszek abban, hogy a gazdasági siker kulturális alapokon nyugszik" - ez volt megítélésem szerint a beszéd kulcsmondata, egy filozófia, egy gondolkodásmód megjelenítése.
Ha egy ország felismeri azt, hogy a gazdaságpolitika nem csupán kockafejű közgazdászok, számok bűvöletében élő elvarázsolt figurák bűvészkedése, hanem egy olyan multidiszciplináris tudományág, amelynek szerves része az adott nemzet kulturális identitása és a filozófiája is, akkor sikkerrel vághat neki a felemelkedés felé vezető útnak.

Érdekességként megemlítem, hogy a 18. századi Angliában, miként jutalmazták a kiemelkedő tudományos érdemeket, nagyszerű gondolkodókat: Newton például tekintélyes állami állást kapott a Royal Mint, Királyi Pénzverde igazgatójaként, de Adam Smith, a morálfilozófia skót professzora, a skót Vámhivatal igazgatója lett.

Az idő fogja eldönteni, hogy melyik irány volt az üdvözítő, melyik irány vezetheti ki Magyarországot az adóságcsapdából és helyezheti végre, hosszú-hosszú évek után egy egyenletes fejlődési pályára.

Csépányi Balázs
Szerző a Flag Polgári Magazin főszerkesztője

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Történelem (15) Mozaik (83) Politika (1581) Flag gondolja (33) Mozi világ (440) Szépségápolás (15) Gasztronómia (539) Vetítő (30) Titkok és talányok (12) Tv fotel (65) Sport (729) Mondom a magamét (6233) Autómánia (61) Nagyvilág (1464) Jobbegyenes (2378) Alámerült atlantiszom (142) Belföld (8) Irodalmi kávéház (513) Egészség (50) Kultúra (6) Heti lámpás (260) Gazdaság (667) Életmód (1) Tereb (141) Emberi kapcsolatok (36) Rejtőzködő magyarország (168)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>