Ma 2021 április 15. Anasztázia, Tas napja van. Holnap Csongor napja lesz.
900921910bdf5c42cfe1188865ce96a2.jpg

Kitekintő - Forradalmi helyzet

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Miért léptünk új korszakba? Miért kell Amerikának kizöldülnie? Miért fenyegeti az emberiséget a felmelegedés, az energiahiány és a népesedésrobbanás? Mit kellene tennünk? 

Szerzőnk - A világ lapos című, világsikerű könyv írója - új kötete vészkiáltás a nemzetek kormányaihoz, a globális üzleti élet szereplőihez és mindenkihez, aki még hajlandó felelősen gondolkodni bolygónk jövőjéről. Földünk új felmelegedési szakasza már az 1700-as évektől tart, de az utóbbi évtizedekben példátlan mértékben felgyorsult. Az újabb energiarobbanás évtizedünk elején kezdődött, a globális népességrobbanás le sem állt, és ma már új energiaklíma-korszakban élünk. Amerika a XIX. században sikeresen építette fel magát mint földrésznyi ipari hatalom, majd a XX. században globális ipari hatalommá vált.

Az utóbbi évtizedekben pedig információs társadalommá alakult át, de újabb változásra van szükség: Amerikának kell a világ legzöldebb, a környezetet legjobban óvó, az energiával legokosabban takarékoskodó országává válni. Ma Amerika és Kanada 350 milliós lakosságával, fejenként évi 15 ezer dollár feletti jövedelemmel, óriási mértékben használja a föld erőforrásait, de még fontosabb, hogy ezt a mintát adja át Ázsia nagy felemelkedő nemzeteinek, miközben ezek a tartalékok nem bírják el az amerikai mintán alapuló ázsiai ugrást.

A világ lapossá vált, mert lassan mindenki képes lesz mindenkivel kapcsolatba lépni, gondolatait a világhálón át mindenki máshoz eljuttatni, és a világ országai is megnyíltak egymás előtt. A globális felmelegedés is tény, és a népességrobbanás következtében 2050-re legalább kilencmilliárdra nő az emberiség létszáma. A világ népességének többsége már ma is városok ban lakik, egyre nagyobb a bevándorlás a kisvárosokba, ahol viszont nem megoldott a víz-, a csatorna- és az energiaellátás.

Mindez kiélezi világunk öt gondját: még nagyobb lesz az igény a természeti erőforrások iránt, a pénz az olajban gazdag országok diktátoraihoz áramlik, a klímaváltozás egyre több kárt okoz, új energia szegénység alakul ki, és gyorsan szűkül a föld biológiai gazdagsága.

Thomas L. Friedman szerint a jövőben esélyünk sincs megőrizni a békét és biztonságot, ha nem kezeljük a problémákat. Nem folytatódhat Kína és India mai szerkezetben való fejlődése, Ázsiának fel kell adnia a Nyugat lemásolását: egy zöld korszakhoz vezető forradalomra van szükség. Szerzőnk ki mást is idézne, mint Mao Ce-tungot: "A forradalom nem ünnepi vacsora, nem tanulmány vagy festmény, nem következhet be puhán, simán, fokozatosan, udvariasan, békésen, óvatosan és szerényen." Ilyen forradalomra van ma szükség a föld erőforrásainak felhasználásában.

Kulcskérdés, hogy századunk közepére megakadályozzuk a világ szén-dioxid-kibocsátásának megkétszereződését. Ez ma még lehetséges, és a szerző okos javaslatokat is tesz. Növeljük kétszeresére kétmilliárd autó üzemanyag-hatékonyságát, növeljük 40-ről 60 százalékra a szénerőművek teljesítményét - vagy helyettesítsünk 1400 nagy szénerőművet földgáztüzelésűvel, váltsuk ki a szénerőműveket az atomenergia megkétszerezésével, 40-szeresére növelt szélenergia-kapacitással és 700-szorosára emelt napenergia-kapacitással. Menjünk tovább: a világ termőföldjeinek hatodát használva etanollal hajtsunk kétmilliárd autót, állítsunk le minden erdőirtást és -égetést, vagy negyedével csökkentsük az otthonok, irodák és üzletek villamosenergia-felhasználását. Ezek egyenként is megakadályoznák, hogy a század közepére kétszeresére emelkedjen a szén-dioxid-kibocsátás - a valóságban azonban inkább okos kombinálásuk követhető.

Miért tartozik ez ránk? Új korszakba léptünk, minden korábbinál élesebb harc indul az erőforrásokért és energiáért: váltanunk kell. Energiatakarékosság, a megújuló energiák kiaknázása, a vízbázis óvása, a hulladékok hasznosítása és a mezőgazdaság felértékelése lehet a mi forradalmunk.

Matolcsy György, hetivalasz.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Egészség (50) Nagyvilág (1454) Belföld (6) Alámerült atlantiszom (142) Heti lámpás (254) Autómánia (61) Rejtőzködő magyarország (171) Emberi kapcsolatok (36) Gazdaság (657) Gasztronómia (539) Titkok és talányok (12) Jobbegyenes (2006) Politika (1578) Tv fotel (65) Kultúra (6) Szépségápolás (15) Történelem (14) Tereb (140) Sport (729) Mozaik (83) Flag gondolja (33) Irodalmi kávéház (505) Életmód (1) Mozi világ (440) Vetítő (37) Mondom a magamét (5225)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>