Ma 2024 július 13. Jenő napja van. Holnap Örs, Stella napja lesz.
3f402287c39e683a80ccbbaa8843bd98.jpg

Szellem a fazékból: Tyúkbérlet

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Döntöttem: tyúkot bérlek. Miért ne bérelhetnék? Ha van buszbérlet, albérlet, Kodály-bérlet, miért ne lehetne tyúkbérlet is? A YouTyúk honlap kínálja, és a tyúkfoglalás roppant egyszerű.

Kiválasztom a kedvenc gazdámat (a Tradler család nagyon rokonszenves), lefoglalok öt tyúkot (ez havi száz tojás), és valamelyik budapesti átvevőhelyen (például Kálnai Balázs zöldségboltjában, a Németvölgyi úton) csütörtökönként átveszem. A végösszeg kicsit húzós, 5700 forint, azaz 57 pénz tojásonként, de garantáltan „boldog tojást” kapok, mennyei sárgájával, ami még a biónál is finomabb, hogy a mesterségesen színezett mélyalmosról vagy a ketreces tojásutánzatról ne beszéljünk.

Arról nem is szólva, hogy ezért a pénzért öt tyúkot is örökbe fogadok egész hónapra. Ha már kutyám sincs, meg mosómedvém sem, legalább tojóm lesz. Egy erdélyi kopasznyakúra gondoltam (ebből van fekete, fehér és kendermagos is), két parlagi magyarra (sárga és fogolyszínű), egy szlovák oravkára meg egy poszavinai búbosra. Kezdetnek megteszi. Később szívesen megismerkednék az antwerpeni szakállas tyúkkal, az indiai viadorral (bár ez ritkán tojik) és a német lazactyúkkal is (úgy viseli a szakállát, mint Dorottya az aggkoszorút Csokonai Vitéz Mihály farsangi komédiájában).

A vállalkozás alapítója, Balogh Ákos és felesége biztosít róla, hogy „a tyúkfoglalással az állat érzelmileg közelebb kerül a vásárlóhoz”, vagyis hozzám. Azt is ígérik, hogy a tyúk – ez idő alatt – csak nekem tojik. Erre szükségem van, mostanában ugyanis egyre gyakrabban érzem, hogy nem nekem tojnak, hanem rám.

Szóval szombatonként beülnék a kocsiba, elutaznék Tradler József birtokára (aki lakatosból lett tenyésztő), és elbeszélgetnék a tyúkjaimmal. „Mit tojt a héten, kedves barátném?” – kérdezném. A tojó óvatosan rám pislantana, tipikus tyúktekintettel, hiszen hiányos a térlátása, tollas csüdjével kapirgálna egyet, és szépen eldiskurálnánk (kotkodácsolva) a világ dolgairól. Kakasokról, kotlósokról, magyar értelmiségiekről, akik ha meghallják, hogy egy tyúk tojt valahol, máris rohannak serpenyőjükkel megsütni a rántottájukat.

Milyen más íze volna így az életnek! Meg a tojássárgájának. Még akkor is, ha a tyúk csak a tojás trükkje, hogy létrehozzon egy másik tojást, ahogy az olasz Umberto Eco mondta. De hát ez csak cinikus értelmiségi locsogás. Még akkor is, ha ugyanezt gondolja Samuel Butler angol író is („A csirke egy mód arra, hogy egy tojásból egy másik tojás legyen”).

Kit érdekel, ha a tojás finom. Hiszen a boltokban lehetetlenség 0-s vagy 1-es, azaz ökológiai, vagy igazi tanyasi tartásból származó tojásokhoz hozzájutni, termelői piac nem mindig akad a közelben, ha meg beleszaladok egy álkofába, akkor teába áztatott plázatojást vásárolok 50 forintért. Vagy nem szokták figyelni a tojásokra nyomtatott piros kódszámokat? Pedig érdemes, mert a 3-as kóddal kezdődő tojás sárgájának színét színskálán beállított adalékanyag adja.

Tehát marad a bérlet. Van azonban egy bökkenő. Ha mélyalmos érzelmi barátságba keveredek a tyúkokkal (ami valószínűsíthető), hogyan lesz e kapcsolatból tyúkhúsleves? Paprikás csirke? Mi lesz szegény bértyúkokkal, ha már nem tojnak többet? Lehet, hogy a brojlercsirkék személytelensége az élelmiszeripari maffia lélektani trükkje? Hiszen én még az alábbi viccen sem tudok felszabadultan nevetni. Ül a tyúk és a tojás a pszichológus rendelőjében. Nyílik az ajtó és kijön az asszisztensnő: „Melyikük volt előbb?”

Vinkó József - ]]>www.valasz.hu
]]>
Szellem a fazékból - Gasztrotörténetek

Ínycsiklandó történek a Magyar Konyha főszerkesztője, a Heti Válasz gasztronómiai rovatának szerzője, Vinkó József tollából.

Bolti ár: 3300 Ft
Kiadói akciós ár (20% kedvezmény): 2640 Ft
Heti Válasz Hűségprogram ár (40% kedvezmény) : 1980 Ft
Megjelenés: 2013 december
 
 

A szerző ajánlása:

„Úgy lapozd ezt a könyvet, Kedves Olvasó, mintha épp csak bekukkantottál volna a konyhába, ahová az illatok csalogattak. Kíváncsi voltál, mi fő a fazékban. Óvatosan emeld meg egyik-másik fedőt, szimatolj be a sütőbe, kóstold meg a mártást, vigyázz, meg ne égesd a nyelved. A fedő alól most nem illatok szállnak feléd, hanem ínycsiklandó történetek."

Kiadói kedvezményes árusítás:

Heti Válasz Kiadó
1027 Budapest, Horvát u 14-24., V. emelet.
Telefon: (061) 461-1400
Nyitva tartás: H-P: 8-16.30 óráig
E-mail: recepcio@hetivalasz.hu

 

 

Tisztelt olvasók! Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Flag Polgári Magazin facebook oldalát, a következő címen: ]]>https://www.facebook.com/flagmagazin]]>
- Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.flagmagazin.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Autómánia (61) Belföld (11) Vetítő (30) Kultúra (9) Egészség (50) Rejtőzködő magyarország (168) Szépségápolás (15) Gasztronómia (539) Nagyvilág (1310) Mondom a magamét (7708) Tv fotel (65) Heti lámpás (322) Irodalmi kávéház (537) Mozi világ (440) Jobbegyenes (2823) Flag gondolja (36) Tereb (146) Sport (729) Mozaik (83) Titkok és talányok (12) Életmód (1) Emberi kapcsolatok (36) Nézőpont (1) Történelem (18) Alámerült atlantiszom (142) Gazdaság (713) Politika (1582)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>