Ma 2024 november 14. Aliz napja van. Holnap Albert, Lipót napja lesz.
6040b23d3b21a58b23427738e0adbfa5.jpg

Magyar Konyha - Zwetschgendatschi

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Auguszt Olga német  -országi tapasztalatait osztjuk meg a bajor szilvás lepény elkészítése előtt: Nővérem Bajorországban élt, és mikor egyszer ősszel meglátogattam, München összes cukrászdájában, éttermében szilvás süteményt kínáltak.

Akkor, közel húsz éve, ott ettem először "cvecskendacsi"-t. Ez állítólag még a németeknek is furcsán hangzik. Az elején a "zwetschgen" a szilva, a "datschi" meg bajor dialektusban lapos, laposra nyújtott. Az augsburgiak is magukénak vallják, még a város címerében is megjelenik. Tipikusan szezonális sütemény, csak ilyenkor lehet kapni, de ott nem ilyen finom, édes, zamatos a szilva, mint itthon, nálunk. Mikor hazatértem Németországból, elkezdtem sütni, és az évek múlásával egyre jobban keresik a vendégek.

Bajor szilvás lepény

TÉSZTA

HOZZÁVALÓK:
  • 50 dkg liszt
  • 8 dkg vaj
  • 5 dkg élesztő
  • 8 dkg cukor
  • 2,5 dl tej
  • 10 dkg tojássárgája (tessék megmérni)
  • só, citromhéj

TETEJE

HOZZÁVALÓK:
  • 2 kg szilva
  • 25 dkg cukor
  • 5 dkg dió
  • fahéj, vaníliás cukor
ELKÉSZÍTÉSE:

Az élesztőt egy kis cukorral a tejben meglangyosítjuk. A lisztet, vajat, tojássárgáját evvel a folyadékkal összegyúrjuk, és végül beletesszük a sót. A keverőedényben kelesztjük 40-50 °C között, körülbelül fél óráig. Addig előkészítjük a szilvát. Félig felhasítjuk, majd kilapítjuk, és mindkét fél szilván két sugárirányú bemetszést végzünk. 

A megkelt tésztát kivajazott, lisztezett tepsibe tesszük, széthúzzuk, elegyengetjük. Utána beleszurkáljuk állítva a korona alakúra vágott szilvákat. Újrakelesztjük, megint fél óráig, hogy a tészta "belenőjön" a szilvákba.  

 A tetejét megszórjuk a durvára darált dió, a fahéj és a vaníliás cukor keverékével. Előmelegített sütőben sütjük 40-45 percig. 10 percig 180 fokon, majd utána visszavesszük a hőmérsékletet 160 °C-ra.

Előfizetői ügyfélszolgálat:
Lakatos Anita
Tel.: (1) 461-1447
E-mail: elofizetes@magyarkonyhakiado.hu
Ügyfélfogadás: munkanapokon 8-16 óráig

]]>Fizessen elő a Magyar Konyha Magazinra!]]>


]]>]]>

Előfizetési díjaink 2013-ban:

Éves előfizetés: 4700 Ft
Féléves előfizetés: 2600 Ft

]]> Online előfizetés ]]>

]]>Ajándékozzon Magyar Konyha Magazin előfizetést!]]>

]]>http://magyarkonyhaonline.hu]]> - A Flag Polgári Magazin partnere

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Mozi világ (440) Heti lámpás (334) Életmód (1) Kultúra (9) Nézőpont (1) Jobbegyenes (2879) Titkok és talányok (12) Politika (1582) Irodalmi kávéház (537) Belföld (11) Emberi kapcsolatok (36) Alámerült atlantiszom (142) Sport (729) Autómánia (61) Flag gondolja (38) Történelem (18) Szépségápolás (15) Gasztronómia (539) Tereb (146) Tv fotel (65) Rejtőzködő magyarország (168) Mozaik (83) Mondom a magamét (7953) Egészség (50) Gazdaság (719) Nagyvilág (1310) Vetítő (30)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>