- 0
Auguszt Olga német -országi tapasztalatait osztjuk meg a bajor szilvás lepény elkészítése előtt: Nővérem Bajorországban élt, és mikor egyszer ősszel meglátogattam, München összes cukrászdájában, éttermében szilvás süteményt kínáltak.
Akkor, közel húsz éve, ott ettem először "cvecskendacsi"-t. Ez állítólag még a németeknek is furcsán hangzik. Az elején a "zwetschgen" a szilva, a "datschi" meg bajor dialektusban lapos, laposra nyújtott. Az augsburgiak is magukénak vallják, még a város címerében is megjelenik. Tipikusan szezonális sütemény, csak ilyenkor lehet kapni, de ott nem ilyen finom, édes, zamatos a szilva, mint itthon, nálunk. Mikor hazatértem Németországból, elkezdtem sütni, és az évek múlásával egyre jobban keresik a vendégek.
Bajor szilvás lepény
TÉSZTA
HOZZÁVALÓK:
- 50 dkg liszt
- 8 dkg vaj
- 5 dkg élesztő
- 8 dkg cukor
- 2,5 dl tej
- 10 dkg tojássárgája (tessék megmérni)
- só, citromhéj
TETEJE
HOZZÁVALÓK:
- 2 kg szilva
- 25 dkg cukor
- 5 dkg dió
- fahéj, vaníliás cukor
ELKÉSZÍTÉSE:
Az élesztőt egy kis cukorral a tejben meglangyosítjuk. A lisztet, vajat, tojássárgáját evvel a folyadékkal összegyúrjuk, és végül beletesszük a sót. A keverőedényben kelesztjük 40-50 °C között, körülbelül fél óráig. Addig előkészítjük a szilvát. Félig felhasítjuk, majd kilapítjuk, és mindkét fél szilván két sugárirányú bemetszést végzünk.
A megkelt tésztát kivajazott, lisztezett tepsibe tesszük, széthúzzuk, elegyengetjük. Utána beleszurkáljuk állítva a korona alakúra vágott szilvákat. Újrakelesztjük, megint fél óráig, hogy a tészta "belenőjön" a szilvákba.
A tetejét megszórjuk a durvára darált dió, a fahéj és a vaníliás cukor keverékével. Előmelegített sütőben sütjük 40-45 percig. 10 percig 180 fokon, majd utána visszavesszük a hőmérsékletet 160 °C-ra.
Előfizetői ügyfélszolgálat:
Lakatos Anita
Tel.: (1) 461-1447
E-mail: elofizetes@magyarkonyhakiado.hu
Ügyfélfogadás: munkanapokon 8-16 óráig
Fizessen elő a Magyar Konyha Magazinra!
Előfizetési díjaink 2013-ban:
Éves előfizetés: 4700 Ft
Féléves előfizetés: 2600 Ft
Ajándékozzon Magyar Konyha Magazin előfizetést!
http://magyarkonyhaonline.hu - A Flag Polgári Magazin partnere