www.flagmagazin.hu
Közzétette: www.flagmagazin.hu (https://www.flagmagazin.hu)

Címlap > Magyar Konyha - Zwetschgendatschi

6040b23d3b21a58b23427738e0adbfa5.jpg

Magyar Konyha - Zwetschgendatschi

2013 október 20. Flag

Szöveg méret

  • 0
Még nincs értékelve

Auguszt Olga német  -országi tapasztalatait osztjuk meg a bajor szilvás lepény elkészítése előtt: Nővérem Bajorországban élt, és mikor egyszer ősszel meglátogattam, München összes cukrászdájában, éttermében szilvás süteményt kínáltak.

Akkor, közel húsz éve, ott ettem először "cvecskendacsi"-t. Ez állítólag még a németeknek is furcsán hangzik. Az elején a "zwetschgen" a szilva, a "datschi" meg bajor dialektusban lapos, laposra nyújtott. Az augsburgiak is magukénak vallják, még a város címerében is megjelenik. Tipikusan szezonális sütemény, csak ilyenkor lehet kapni, de ott nem ilyen finom, édes, zamatos a szilva, mint itthon, nálunk. Mikor hazatértem Németországból, elkezdtem sütni, és az évek múlásával egyre jobban keresik a vendégek.

Bajor szilvás lepény

TÉSZTA

HOZZÁVALÓK:
  • 50 dkg liszt
  • 8 dkg vaj
  • 5 dkg élesztő
  • 8 dkg cukor
  • 2,5 dl tej
  • 10 dkg tojássárgája (tessék megmérni)
  • só, citromhéj

TETEJE

HOZZÁVALÓK:
  • 2 kg szilva
  • 25 dkg cukor
  • 5 dkg dió
  • fahéj, vaníliás cukor
ELKÉSZÍTÉSE:

Az élesztőt egy kis cukorral a tejben meglangyosítjuk. A lisztet, vajat, tojássárgáját evvel a folyadékkal összegyúrjuk, és végül beletesszük a sót. A keverőedényben kelesztjük 40-50 °C között, körülbelül fél óráig. Addig előkészítjük a szilvát. Félig felhasítjuk, majd kilapítjuk, és mindkét fél szilván két sugárirányú bemetszést végzünk. 

A megkelt tésztát kivajazott, lisztezett tepsibe tesszük, széthúzzuk, elegyengetjük. Utána beleszurkáljuk állítva a korona alakúra vágott szilvákat. Újrakelesztjük, megint fél óráig, hogy a tészta "belenőjön" a szilvákba.  

 A tetejét megszórjuk a durvára darált dió, a fahéj és a vaníliás cukor keverékével. Előmelegített sütőben sütjük 40-45 percig. 10 percig 180 fokon, majd utána visszavesszük a hőmérsékletet 160 °C-ra.

Előfizetői ügyfélszolgálat:
Lakatos Anita
Tel.: (1) 461-1447
E-mail: elofizetes@magyarkonyhakiado.hu
Ügyfélfogadás: munkanapokon 8-16 óráig

]]>Fizessen elő a Magyar Konyha Magazinra!]]>


]]>]]>

Előfizetési díjaink 2013-ban:

Éves előfizetés: 4700 Ft
Féléves előfizetés: 2600 Ft

]]> Online előfizetés ]]>

]]>Ajándékozzon Magyar Konyha Magazin előfizetést!]]>

]]>http://magyarkonyhaonline.hu]]> - A Flag Polgári Magazin partnere

Magyar Menedék

Ajánló