- 0
Ez az igen tartalmas, egytálételnek is kitűnő leves ezen a néven került a családi repertoárba nagynéném révén kb. 20 éve, eredete ismeretlen. Miért buzsáki? Miért fatányéros, ha egyszer leves? Ki tudja.
Az viszont vitathatatlan, hogy különleges ízével a családi menü egyik sztárjává avanzsálhat, s ilyen formában még azok is megeszik a kovászos uborkát, akik csak úgy magában idegenkednek tőle! Szerencsére már télvíz idején is elérhető a kovászos uborka!
Buzsáki fatányéros
Hozzávalók:
- 2-3 fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 50 dkg marhalábszár
- pirospaprika
- 1 csomó sárgarépa (5 szál)
- 1 csomó petrezselyem (4 szál)
- 6-8 db közepes krumpli
- 5 db kovászos uborka
- só, bors
- őrölt kömény
- babérlevél
Tálaláshoz:
- tejföl
- puha kenyér
- további kovászos uborka
Tartalmas marhagulyást készítünk. Pici zsiradékon megpirítjuk a finomra vágott vöröshagymát. Megszórjuk pirospaprikával, elkeverjük, kicsi vízzel felöntjük, meg ne égjen a paprika.
A húst kockákra vágjuk, átforgatjuk a paprikás hagymán.
Hozzáadjuk a megtisztított, felkarikázott zöldségeket, a húshoz adjuk. Felöntjük vízzel, sóval, borssal, köménnyel, babérral ízesítjük, és majdnem puhára főzzük.
Mielőtt teljesen elkészülne, hozzáadjuk a felkockázott krumplit is - készre főzzük.
Az uborkát karikára vágjuk, néhány percig fővésben tartjuk még a levesben. Megkóstoljuk, korrigáljuk a fűszereket, ha úgy gondoljuk.
A tányérokba ízlés szerinti tejfölt kanalazunk, rámerjük a forró levest, és puha fehér kenyérrel tálaljuk.
A húst kockákra vágjuk, átforgatjuk a paprikás hagymán.
Hozzáadjuk a megtisztított, felkarikázott zöldségeket, a húshoz adjuk. Felöntjük vízzel, sóval, borssal, köménnyel, babérral ízesítjük, és majdnem puhára főzzük.
Mielőtt teljesen elkészülne, hozzáadjuk a felkockázott krumplit is - készre főzzük.
Az uborkát karikára vágjuk, néhány percig fővésben tartjuk még a levesben. Megkóstoljuk, korrigáljuk a fűszereket, ha úgy gondoljuk.
A tányérokba ízlés szerinti tejfölt kanalazunk, rámerjük a forró levest, és puha fehér kenyérrel tálaljuk.
Szerző: 5PL
További receptek, információk itt találhatóak:
Előző cikkFlag- gasztro magazin: Karfiol krémleves