Ma 2024 július 25. Kristóf, Jakab napja van. Holnap Anna, Anikó napja lesz.
1b390faf2ac5b64723a68eab7bbd7c24.jpg

Bravúr a Bocuse d’Oron: Széll Tamás a tizedik

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Thibaut Ruggeri francia séf nyerte meg szerdán a Bocuse d'Or szakácsverseny világdöntőjét a franciaországi Lyonban, ahol a magyar induló, Széll Tamás a tizedik helyet szerezte meg.

Ruggeri, a párizsi Lenotre étterem 32 éves szakácsa és háromfős csapata a versenyt alapító Paul Bocuse-től vehette át a 20 ezer eurós fődíjat a kétévenként megrendezett versenyen. Az ezüstérmet Dánia, a bronzot pedig Japán csapata nyerte el. A legjobb húsfogást a britek készítették, és nekik volt a legjobb segítőjük is. A halmenük közül a zsűri a norvég fogást találta a legjobbnak. A Michelin-csillagos Onyx étterem séfjének versenyfogásait a ]]>Rubik-kocka]]> ihlette.

Széll Tamás
Széll Tamás
Fotó: MTI/AP

Az Index tudósítója szerint Széll az étel melegen tartásához használatos 90 fok helyett 150 fokon felejtette a sütőt. E feledékenység miatt a köret túlmelegedett, és ez is hozzájárulhatott ahhoz, hogy a magyar szakács nem került a világverseny dobogós helyezettjei közé. A magyar csapat így is a tizedik helyen végzett, megelőzve olyan kulináris nagyhatalmakat, mint Belgium, Svájc vagy Olaszország. Széll Tamás csapata összesen 1355 pontot szerzett, ami alig maradt el a 9. helyezett, komoly esélyesként számon tartott Kanadától (1387 pont).

A közönség szavazata alapján Széll Tamás plakátja nyerte el a legjobb poszternek járó díjat. A plakáton a magyar séf látható, amint zöldségekkel, gyümölcsökkel és egy hallal zsonglőrködik. A Bocuse d'Or döntőjén az amerikai, az európai, valamint az ázsiai kontinentális döntők legjobbjai indulhattak, összesen 24 ország séfje. Hivatalosan csak az első három helyezettet hirdették ki, de a pontozások alapján a magyar csapat a tizedik helyet szerezte meg – mondta az MTI-nek Jókuti András, a Világevő bloggere, aki a helyszínen követte végig a kétnapos főzőversenyt.

Szerinte ez nagyon jelentős teljesítmény, hiszen Széll Tamás a tavalyi márciusi európai fináléban Brüsszelben elért kilencedik helyezésével szerzett jogot arra, hogy részt vegyen a globális döntőben. Lyonban pedig a legjobb tíz közé három tengerentúli csapat is bekerült, azaz a magyarok az európai gárdában két helyet javítottak. A gasztronómiai szakértő úgy tudja: a hetedik, illetve kilencedik helyen végző Egyesült Államok és Kanada megelőzte Széll Tamást és csapatát.

Rombuszhal, homár, mangalica

A gasztronómia olimpiájának számító megmérettetés igazi sportversenyekhez méltó, felvillanyozott hangulatban zajlott. A küzdőtéren nyitott konyhákban elkészült látványos menüket zenei kíséret mellett szolgálták fel a zsűritagoknak, miközben a lelátókon mintegy 1500 néző nemzeti zászlókat lengetve szurkolt hazája séfjének

A 27 tagú nemzetközi zsűri először a magyar séf rombuszhalból és homárból készült halfogását kóstolhatta meg, amelyhez a nemzeti sajátosság hangsúlyozására köretként lángost is felszolgáltak. A húsos fogás ír marhából készült mangalicaszalonnával, kakukkfűvel és petrezselyem-jus-vel, ehhez húsos raviolival készült gulyás, gombával töltött répa társult konfitált sütőtökkel és marinált céklával, valamint marhapofa- és ökörfarok-rillette karórépapürével és céklával, végül hagymakompót hagymalekvárral és szarvasgombával.

Széll Tamás (k) és segítője, Garai Ádám (b) a Bocuse d'Or döntőjében
Széll Tamás (k) és segítője, Garai Ádám (b) a Bocuse d'Or döntőjében
Fotó: MTI/AP

A francia műsorközlő elmondta: reméli, hogy a magyar fogások is olyan különlegesek és eredeti ízűek lettek, mint amilyen egyedi és összehasonlíthatatlanul különleges a magyar nyelv. Kiemelte, hogy magyar séf először jutott be a világdöntőbe.

1987 óta

A Paul Bocuse lyoni mesterszakácsról elnevezett versenyt 1987-ben rendezték meg először, a világdöntő színhelye mindig Lyon. A szabályok alapján 12-személyes húsostál készítése a feladat, illetve két adag kitálalása. A halas menüt tányérra kell szervírozni. Ennél a menünél újítás volt, hogy egy „kontinentális piacról” kell választani a körethez valót, és rögtönözve elkészíteni. A verseny mellett a döntőhöz kapcsolódó gasztronómiai szakkiállításon (SIRHA) is bemutatkozhatott Magyarország egy negyven négyzetméteres standdal, ahol a szakértő közönség megismerkedhet a magyar ételekkel és borokkal.

mno.hu - MTI - index.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Belföld (11) Mondom a magamét (7731) Flag gondolja (36) Szépségápolás (15) Gasztronómia (539) Történelem (18) Nagyvilág (1310) Emberi kapcsolatok (36) Sport (729) Egészség (50) Autómánia (61) Politika (1582) Vetítő (30) Titkok és talányok (12) Kultúra (9) Mozi világ (440) Irodalmi kávéház (537) Gazdaság (713) Alámerült atlantiszom (142) Heti lámpás (322) Nézőpont (1) Jobbegyenes (2825) Tv fotel (65) Mozaik (83) Rejtőzködő magyarország (168) Tereb (146) Életmód (1)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>