Ma 2023 június 02. Kármen, Anita napja van. Holnap Klotild napja lesz.
Szemen köpte az ápolónőt egy koronavírusos beteg

Szemen köpte az ápolónőt egy koronavírusos beteg

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve
Elképesztő, megdöbbentő állapotok...

Franciaországban az egészségügy változatlanul nehéz helyzetben van. Kétségtelen, hogy már nem 60 vagy éppen 80 ezer az új beteg naponta, de több városban már nincs intenzív kezelésre alkalmas ágy, sok helyen megteltek a kórházak. És az orvosok, ápolók egyre kevésbé bírják a megpróbáltatásokat. Egy marseille-i főorvos szerint a francia egészségügyi rendszer az összeomlás pillanatában áll – ]]>olvasható az Origo cikkében]]>.

A héten egy negatív rekordot is sikerült megdönteni, erről Jérôme Salomon francia egészségügyi főigazgató adott tájékoztatást november 17-i sajtótájékoztatóján.

Ez alapján Franciaországban, Európában elsőként, a Covid-fertőzöttek száma átlépte a 2 milliós határt,

összesen 2 036 755 megbetegedést rögzítettek a járvány kezdete óta.

A főigazgató szerint a kórházakra továbbra is óriási nyomás és teher nehezedik.

Hiába hívja az újraélesztési osztályt az ügyeletes orvos

Akár kortörténeti dokumentumként is kezelhető az a riport, amelyet a Le Figaro újságírója a valenciennes-i kórházban készített. A francia–belga határon található, 43 ezer lakosú Valenciennes-be kiküldött tudósítójuk egészen drámai riportban számolt be a helyi kórház koronavírus-osztályának mindennapjairól.

Egyedüli orvosként az éjszakai ügyeletet dr. Céline Le Beuan látja el. Eredetileg két orvossal tervezték a szolgálatot, de a létszámhiány miatt csak egy jutott… Le Beuan most éppen 20 súlyos beteget felügyel, akik közül 15-öt a kórházban kellene tartani, de még 10 helyet találni kell. – Mindig találok, még akkor is, ha néha kicsit erőszakosnak kell lennem. A normál ellátásban, ha egy osztály megtelt, akkor az valóban megtelt, a mi esetünkben, ha a Covid-osztály megtelik, akkor is megoldást kell találnunk – mondja az orvos.

Míg a kórház vezetése helyet keres a betegeknek, az orvos hirtelen aggódni kezd egy három órával korábban érkezett beteg miatt. – A fiatalember kimerültnek tűnik, lélegeztetőkészülék segíti, de még így is nagyon nehezen veszi a levegőt, most épp, kissé ügyetlenül, megpróbálja magát betakarni, hogy némileg enyhítse a láz tüneteit. Még nincs 30 éves, semmiféle ismert betegsége nincs. Két napja teljesen normális volt a véroxigénszintje… és egyszer csak brutálisan lecsökkent. Ma este, Valenciennes-ben sem az intenzív, sem az újjáélesztési osztályon nincs már hely. Nem tudom, hova fogom átirányítani, de harcolni fogok érte, mert szüksége van rá. – Az orvos kétségbeesetten hívja az alig 50 kilométerre levő régiós székhely, Lille kórházát, mert úgy látja, újraélesztési osztályon kellene elhelyezni a fiatal beteget, de nem veszik föl a telefont…

Miután fogalmunk sincs, hogy kinek az állapota romlik le pillanatok alatt, folyamatosan figyelnünk kell. 50 évesnek lenni manapság veszélyes…

– teszi hozzá az orvos, utalva arra, hogy a koronavírus-járvány ezt a korosztályt sem kíméli. A betegnek végül nagy nehézségek árán sikerült a valenciennes-i kórház újraélesztési osztályán „kiszorítani” egy helyet.

Soha ilyen nyomás alatt nem volt az újraélesztési rendszer Franciaországban

Ugyancsak drámai hangon nyilatkozott Marc Léone professzor, az észak-marseille-i kórház aneszteziológiai és újraélesztési részlegének vezető főorvosa is:

A valóság az, hogy a francia kórházi újraélesztés történetében még soha nem volt ekkora nyomás alatt a rendszer.

Annak a 10%-a sem történt meg soha senkivel, ami most velünk. Ehhez egy influenzajárvány egyáltalán nem hasonló, mintha egy kis hullámot hasonlítanánk a cunamihoz.

De súlyos, tragikus kérdéseket vet föl az is a Le Figaro szerint, hogy miközben a járvány előtti „normál életben” az újraélesztési osztályok 80-90%-át balesetet szenvedők vagy kómában levők tették ki, most csak a koronavírusos betegeknek jut hely, ha jut egyáltalán. De vajon mi lesz a többi rászorulóval?

Ugyanerről beszél dr. Maisonneuve, a valenciennes-i kórház urológusa, amikor azt mondja, hogy a koronavírus-osztályon nagyon fáradt a személyzet, hetente 1–3-ra is tehető azoknak az ápolóknak a száma, akik kiesnek, mert maguk is koronavírusosak lesznek. – Nagyon kemény ez az egész. Ez persze része a munkánknak, de Franciaországban még senki sem élt át ilyen helyzetet.

Szemen köpte a dühöngő koronavírusos, de tovább kell dolgoznia

A Libération napilap értesülései szerint a rendkívül súlyos ápolóhiány miatt nem egy esetben a fertőzött ápolószemélyzetnek folytatnia kell a munkát.

Annál is inkább, mert az Egészségügyi Minisztérium semmilyen utasítást vagy útmutatót nem fogalmazott meg azzal kapcsolatban, hogyan kell eljárni ezekben az esetekben.

Ahány kórház, annyi eljárás… Egy grenoble-i kórház ápolónőjének elmondása alapján még kórházon belül sem egységes a gyakorlat. Náluk „az újraélesztési osztályon 7 napos szabály van érvényben”, azaz ha egy ápoló ezen az osztályon lesz Covid-pozitív, akkor 7 napra akkor is köteles leállni, ha egyébként nincsenek tünetei. A normál fertőző osztályon a Covid-pozitív ápolóknak enyhe tünetek mellett is dolgozniuk kell. – Tegnap láttam egy jegyzőkönyvkivonatot a kórház vészhelyzeti üléséről. Ebben világosan leírták, hogy ha egy ápoló tesztje pozitív lesz, akkor köteles önkéntesként tovább dolgozni… – nyilatkozta az ápolónő a Libérationnak.

Egy nantes-i kórház ápolónője a rájuk nehezedő „nyomásról” beszél, amelynek „szálai egészen az egészségügyi minisztériumig vezetnek”.

„A múlt héten egy koronavírusos beteg a maszkját levéve leköpött, ekkor megkérdeztem, hogy vajon Covid-pozitívnak számítok-e, mivel a beteg a szemembe köpött.”

Azt mondták, hogy nem, mert volt rajtam maszk…, miközben a beteg a szemembe köpött – nyilatkozta az ápolónő, majd keserűen hozzátette, hogy „mindenki attól retteg, hogy nem tudjuk tovább folytatni a munkát, leáll a rendszer, ez a helyzet több, mint abszurd” – ]]>olvasható az Origo cikkében]]>.

]]>www.magyarnemzet.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Autómánia (61) Mozaik (83) Heti lámpás (264) Sport (729) Mozi világ (440) Alámerült atlantiszom (142) Irodalmi kávéház (521) Történelem (15) Szépségápolás (15) Rejtőzködő magyarország (168) Gazdaság (681) Vetítő (30) Életmód (1) Titkok és talányok (12) Flag gondolja (33) Politika (1581) Mondom a magamét (6844) Gasztronómia (539) Belföld (9) Egészség (50) Kultúra (6) Jobbegyenes (2621) Tereb (142) Emberi kapcsolatok (36) Tv fotel (65) Nagyvilág (1306)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>