Ma 2024 július 25. Kristóf, Jakab napja van. Holnap Anna, Anikó napja lesz.
f7b29ab1e90c2a4c446c9dc8ff41b7a1.jpg

Egészségtár - Kávé áldás vagy átok?

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Tudja-e Ön , hogy melyik a világ legelterjedtebb tudatmódosító szere? A koffein! Ne csak a kávéra gondoljanak, hiszen koffeint a kávé mellett a teák, energia italok, üdítő italok, sőt még egyes fájdalom csillapítók is tartalmaznak. 


 
Isszuk azért, hogy felébredjünk, isszuk ha fáj a fejünk, ha másnaposak vagyunk sőt akkor is ha ki akarunk józanodni.

Kutatások azt is bizonyítják, hogy a rendszeres kávé fogyasztók 80%-kal kevésbé hajlamosak a Parkinson kórra, kisebb a lehetősége a máj és a vastagbélrák kialakulásának is az ő esetükben. A koffein 25%-kal csökkenti a bőrrák kialakulásának a veszélyét és 40%-kal a májzsugorodásét és 22%-kal az epekő kialakulásét.

Sőt olyan feltevések is világot láttak, hogy kávéval semlegesíteni lehet bizonyos mértékig az alkohol vagy a dohányzás által okozott káros hatásokat.

Ugyanakkor tudjuk, hogy a túlzott kávéfogyasztás amellett, hogy álmatlanságot okoz az alvás minőségét is nagyban rontja. A rossz alvás eredménye pedig szerveink nem kielégítő működése vagyis a betegség. A Mayo Klinika szerint ha négynél több csésze kávét fogyasztunk egy nap számolnunk kell idegességgel, feszültséggel, hányingerrel, gyors vagy szabálytalan szívveréssel, reszketéssel, fejfájással, nyugtalansággal.

 
Azt is tudjuk, hogy jelentős vízhajtó hatása miatt könnyen okozhat kiszáradást, ha túl sok koffein tartalmú italt fogyasztunk. Bár az energia ital is folyadék a benne lévő koffein sokkal több folyadéktól szabadítja meg a szervezetet mint amit beviszünk vele.

Várandós nőknek sem ajánlják a kávét és társait, mivel kutatások összekapcsolták a koffein tartalmú italok fogyasztását a kisebb születési súllyal vagy születési rendellenességekkel születő babák számának a növekedésével.

Most akkor igyunk e kávét vagy sem? Áldás-e vagy átok?

A válasz abban rejlik, hogy milyen koffein tartalmú italt, mikor és mennyit fogyasztunk.

Milyen: lehetőleg természetes koffein tartalmú italokat fogyasszunk mint a tea, a kávé vagy a csokoládé. Kerüljük a hozzáadott koffeint tartalmazó üdítő és energia italokat. A természetes formájában lévő koffein jótékony hatása jól érvényesül, míg az adalékanyagról ez nem mondható el.

A hagyományos presszó kávé hirtelen erős hatást vált ki, míg a tea, főként a zöld tea a szervezet számára kíméletesebben egyben hosszabban is hat.

Mikor: ha reggelente megiszunk egy csésze kávét estig, ágyba kerülésünkig bőven lesz ideje, hogy kitisztuljon a szervezetünkből, ha azonban délután vagy este fogyasztjuk biztosak lehetünk benne, hogy nem csak nehezen fogunk tudni elaludni, hanem az alvás minőségünk is sokkal rosszabb lesz.

Ne szoktassuk hozzá a szervezetünket, hogy minden áldott nap kávéval kezdjük a napot. Egy héten legalább nap egyáltalán ne fogyasszunk koffein tartalmú italt, hogy lehetőséget adjunk a szervezetünknek az ajzószer nélküli működésre.

 
Mennyit: a Mayo Klinika ajánlása szerint napi 2-3 csésze kávé (200-300 mg koffein) fogyasztása nem káros. De manapság sajnos nem csak a kávéban teában találhatunk koffeint. A legtöbb üdítőital és minden energia ital tartalmaz nagy dózisban koffeint.

Egy 2003-as amerikai felmérés szerint az általános iskolás gyerekek zöme napi 800 mg koffeint fogyasztott főként üdítő italok formájában. (Hol vagy iskola tej???) Azóta az energia italok sokkal népszerűbbek lettek, ezáltal még több koffein kerül a fiatal szervezetekbe, ami megakadályozza a teljes értékű pihenést. A gyerekek nyugtalanok, idegesek lesznek, csökken a koncentrációs képességük.

gyogyulasutjai.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Kultúra (9) Gasztronómia (539) Mozaik (83) Tv fotel (65) Nagyvilág (1310) Belföld (11) Rejtőzködő magyarország (168) Irodalmi kávéház (537) Politika (1582) Életmód (1) Jobbegyenes (2825) Mondom a magamét (7731) Szépségápolás (15) Nézőpont (1) Alámerült atlantiszom (142) Tereb (146) Autómánia (61) Mozi világ (440) Gazdaság (713) Heti lámpás (322) Vetítő (30) Egészség (50) Titkok és talányok (12) Sport (729) Történelem (18) Emberi kapcsolatok (36) Flag gondolja (36)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>