Ma 2024 június 13. Antal, Anett napja van. Holnap Vazul napja lesz.
35c3f672af4ce86eecdd075b52520e9d.jpg

Egészségtár - Angyalgyökér

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

A növény drogja (gyógyításra alkalmas hatóanyagokat tartalmazó része) a gyökere és a levele. Gyökerét ősztől tavaszig gyűjtik, a levelet kaszálva gyűjtik, de mindig csak a két éves növény kifejlett leveleit. 


 
Angyalgyökér, alias orvosi angelikagyökér (Angelica archangelica)
Angi (azaz Angelika) barátnőm épp ma hívott fel, így megihletett és gondoltam, meg is osztom veletek iziben a fitoterápiás tanulmányaim során elsőként tanult gyógynövényről, az orvosi angelikáról a tudnivalókat.

További nevei: angyalfű, angelikagyökér, orvosi angelika

Leírása: Ernyősvirágzatúak családjából, a lestyán rokonával van dolgunk. Északi országokban őshonos: Izlandon, Szibériában. Magyarországon termesztett növény.

Két méter magasságig is megnő, szára üreges, alul karvastagságú, levélkéi világoszöldek, virágai sárgásak. Gyökere répa alakú, kívül szürkésbarna, belül piszkosfehér.

A növény drogja (gyógyításra alkalmas hatóanyagokat tartalmazó része) a gyökere és a levele. Gyökerét ősztől tavaszig gyűjtik, a levelet kaszálva gyűjtik, de mindig csak a két éves növény kifejlett leveleit. Ennek sárga tejnedve bőrirritáló, ezért kesztyűt érdemes húzni, ha dolgunk van vele.

Hatóanyagai: kumarinok, flavonoidok, keserű anyagok, illóolajok

Amint látjátok (illetve olvassátok), keserűanyagok mellett illóolajokat is tartalmaz (tehát az Amara Aromatia csoportba sorolhatjuk). Ezek az anyagok, kiváltképpen a tárgyalt angyalgyökerünk serkentik a gyomor-, epe- és hasnyálmirigynedvek termelését és kiválasztását, s egyúttal étvágyjavító hatásuk is van. Nemhiába találhatjuk meg a gyomorkeserűkben felhasznált gyógynövények között.

Alkalmazása:
• általános idegerősítőként enyhe idegnyugtató hatásánál fogva
• étvágyjavítóként – ilyenkor evés előtt 15 perccel fogyasszunk teájából,    édesítés nélkül. A teát egy kávéskanál gyökérből készítsük 2 dl vízhez és 15    percig főzzük, hiszen gyökérdrogról van szó.
• roboráló, azaz erősítő szerként
• javasolt beteges soványságnál
• gyomorerősítőként - szakemberek gyakran más gyógynövényekkel együtt    keverik a megfelelő hatás elérése érdekében
• diszpepsziás panaszoknál (emésztő szervrendszer felső szakaszának    problémáinál, mint például hányinger esetén, túltelített gyomor érzetnél;    bélfertőtlenítő, görcsoldó, felfúvódást megszüntető hatású; bár önmagában is    fogyasztható a fenti elkészítés szerint, a fitoterapeuta más gyógynövényekkel    kombinálva összeállíthat teakeveréket is belőle a megfelelő hatás elérésének    érdekében)
• epebántalmak esetén
• enyhe vízhajtó hatású
• keserű, fűszeres likőrök alapanyagául is szolgál, svédkeserűk fontos    alapanyaga
• külsőleg reuma, köszvény esetén szeszes bedörzsölőszerekben alkalmazzák

 
Figyelem! Vízhajtó és lázcsillapító szerek hatását felerősíti, illetve helytelen használata fotodermatitiszt okozhat, azaz fényérzékenységet (konyhanyelven: ha napra mész, kiütéseket kaphatsz...ami nem is annyira vicces!). 

Fentiek miatt is inkább készítmény formájában szoktuk használni. Például a svédkeserűk egyik legfontosabb összetevője, mint ahogy azt már említettem. Egy másik dolog, amire nagyon kell figyelni, hogy a növény könnyen összetéveszthető az igen mérgező csomorikával, ezért bízzuk szakemberre a gyűjtését. Sőt, a gyökér kiásása elég fáradságos munka, s mivel az átlagnál fogékonyabb a kártevőkre, a tárolása is nagyobb odafigyelést igényel. Használata ellenjavallt gyomor és bélfekély esetén.

Érdekesség: Az északi országokban, például a németeknél fűszerként, salátaként és főzeléknek elkészítve is felhasználják a levelét.

 

 

 Forrás: Barbara és Peter Theiss: Erdők, mezők patikája
]]>http://antalvali.com]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Irodalmi kávéház (537) Kultúra (9) Mondom a magamét (7649) Mozaik (83) Politika (1582) Nézőpont (1) Rejtőzködő magyarország (168) Flag gondolja (36) Tereb (146) Belföld (11) Jobbegyenes (2811) Szépségápolás (15) Mozi világ (440) Autómánia (61) Gazdaság (711) Életmód (1) Heti lámpás (319) Vetítő (30) Emberi kapcsolatok (36) Egészség (50) Tv fotel (65) Gasztronómia (539) Alámerült atlantiszom (142) Történelem (18) Titkok és talányok (12) Nagyvilág (1310) Sport (729)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>