Ma 2023 október 04. Ferenc napja van. Holnap Aurél napja lesz.
62f4a392b3ef202667a89e8d5de0350c.jpg

A leggazdagabb patika

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

A Fertő-Hanság Nemzeti Park vidéke ideális pihenőhely. Legyen szó kerékpározásról, vízi túráról vagy fürdőkúráról. Balf gyógyvize a római időktől ismert, Szent József kápolnájában az 1779-ben festett freskó is fürdőjelenetet ábrázol. De a környéken nem ez az egyetlen gyógyhely.

Az utóbbi évtizedekben a hegykői és petőházi termálfürdőkről is kiderült: gyógyításra alkalmasak.

A természet gyógyszertára a leggazdagabb patika - tartja a mondás. Nem állítjuk, hogy épp Sopron környékén született, de ettől még különösen igaz e tájra, amely gyógyfüvekben és gyógyvizekben egyaránt gazdag, s amely egyedülálló növény- és állatvilággal fogadja az erre járót.

Az egykori mocsár és lápvilág helyén a mai, nádasokban gazdag sztyepptavon remek kajak- és kenutúrák tehetők. Akadnak kikötők, ahonnét elektromos meghajtású, csendes, környezetbarát hajókkal juthatunk a nyílt vízre, és a vitorlázók, szörfösök számára is szabad a pálya. Fürdésre viszonylag kevés öböl alkalmas, de a Fertő tó magyar oldalán azért Fertőrákosnál úszni is tudunk. Ha homokos öblökben nem is bővelkedik a tó, a 2001 óta az UNESCO világörökség részét képező Fertő-Hanság Nemzeti Park sok egyebet kínál.

Lehet például nagyokat kerékpározni. A drótszamarak számára kiépített út jószerivel vízszintes, és kevés kivételtől eltekintve autómentes. Sajnos épp a hazai, kisebb szakasz az, amely többször is egybeesik valamelyik alacsonyabb rendű autóúttal.

A teljes, Ausztrián is átvezető körút 137 km-es, ezt általában két nap alatt teszik meg a szervezett túrán kerekezők, de szerényebb kirándulások is tehetők. Például a Fertőszéplak - Illmitz - (másik úton vissza) Fertőd - Sarród - Nagycenk - Fertőrákos etap tisztességes egynapi, 70 km-es adag.

A kerékpárutak mellett felállított táblák jól jelzik a távolságokat, és általában egy-két boros pincéhez is le lehet térni (a Balf - Fertőrákos szakaszon például a Fényes látványpincéhez). Természetesen a panziók, vendéglátóhelyek zöme kerékpárbarát, s aki nem visz saját bringát, akár ingyen is kaphat, ha olyan helyen száll meg (de legalább is bérelhet). Akit érdekelnek a részletek, az böngészhet a ]]>www.bringaut.hu]]> keresőjében, megnézheti a zűrösebb elágazásokat fényképen, s akár kerékpáros társakra is lelhet. Ugyancsak jó tájékozódást nyújtanak a Pro Kultúra Sopron Kft. Turisztikai központ és Tourinform-iroda ingyenes kiadványai. Hogy egy ilyet megkaparintsunk, nem kell feltétlenül Sopronig menni, a látványosságoknál - mint a Fertőrákosi kőfejtő, a Mithras-barlang, vagy a Széchenyi- és az Esterházy-kastély - ugyancsak elérhetők ezek a brossúrák. Az internetes letöltésük sem bonyolult. A határátlépéshez elég, ha személyi igazolvány van nálunk, kerékpárral vagy gyalog külön átkelőket használhatunk.

A két kerék helyett persze maradhatunk a túrabakancsnál. A Soproni-hegységben tiszta, jó levegőn nagyokat barangolhatunk Brennbergbánya felé, vagy Ágfalvára, a szelídgesztenyésekhez, de mehetünk a kelta múltat őrző Várhelyre, avagy az Ördög-árokba is. A „Magyar Alpokalja" viszonylag gazdag tanösvényekben. A 6 km-es Ciklámen és a 2.5 km-es Károly-kilátó túra a soproni Állami Szanatóriumtól indul, a 3.5 km-es Gyöngyvirág tanösvény pedig a Tómalomnál kezdődik, bár a kiindulópontot - ott jártunkkor - sehogy sem sikerült fellelni.

A Tómalom amúgy kedvelt horgászhely és fürdésre is kiváló, a nagyközönség a jó idő beköszöntével, az idén május 1-jétől múlathatja itt az időt. Aki még nem járt itt, az kerítéssel körbevett, zárt strandra készüljön, olcsó belépődíjjal, öltözőkkel, bérelhető vízi járgányokkal, napozóstégekkel és erdőzúgással.

A fürdő története az 1500-as évektől ismert, amikor az akkori városbíró és polgármester, Herb Kristóf malmot építtetett. A következő évszázadokban számos tulajdonosa volt a tónak, amelyet fürdőként is folyamatosan használtak. A strandfürdő, a szállóval és vendéglővel 1920 és 1922 között épült, s hamar kibővítették egy cölöpökön álló kabinsorral és egy igen hosszú, U alakú deszkamólóval, amelyen a tó legmélyebb pontja fölött körülbelül 4 méter magas ugrótorony is volt. A népszerű üdülőhelyet a II. világháborúban lebombázták, a malomba pedig egy szovjet alakulat költözött, az épület hamarosan leamortizálódott. A fürdőt viszont újjáépítették, és ha nem is olyan, mint a korabeli fényképeken, van egyfajta ódon bája.

A Tómalom vízének hőfoka nyáron kellemesen hűvös, a minőségét rendszeresen ellenőrzik, ami pedig a látványt illeti: a vízfelület szép tiszta, a szélén nádas és pár tavirózsa található. A tavat 2002 óta a Sopron és Környéke Víz- és Csatornamű ZRt. (]]>www.sopviz.hu]]>) üzemelteti. Tavaly készült el az új gyermekmedence, felújították a vizesblokkokat és ívó-kutakat is telepítettek.

Aki melegebb vizekre vágyik, az 3 gyógyvíz közül választhat a környéken. A legrégebbi, s hazánk egyik leghíresebbike, a közigazgatásilag Sopronhoz tartozó Balfi Gyógyfürdő. Az újak között pedig ott a hegykői Sá-Ra Termálfürdő és a Petőházi strand. Az utóbbit évekig a nagy múltú helyi cukorgyár üzemeltette, aztán még mielőtt az bezárt volna, veszélybe került a termálfürdő is. Három éve nem is tudtak kinyitni, és 2007-ben is csak 20 ezer látogatójuk volt. De az idén újra gondozott a gyep, és bár kiírva nincs, de a helyi lakosoktól származó hír szerint május 29-étől kinyit a pénztár. A 30 ezer négyzetméteres, árnyékos parkban egy-egy gyermek- és úszómedence, illetve a bejáratnál lévő tájékoztató tanúsága szerint 2004-ben gyógyvízzé minősített termálmedence található. A vizet egyébként 1970-ben találták - olaj helyett. Az akkori próbafúrás 1348 méterről, percenként 950 liter vízhozamú, 45 Celsius fokos, ásványokban gazdag termálvizet hozott a felszínre. A nátrium-hidrokarbonátos, metakovasavas víz elsősorban a mozgásszervi betegségek gyógyítására alkalmas, de jót tesz minden megfáradt csípő- és térdizületnek.Más műfaj, már csak folyamatos nyitva tartás miatt is, Hegykő, ahová nem kell a közönséget csalogatni. A 2000 óta a hosszú távú bérlők vezetéknevéből alkotott mozaikszó okán Sá-Ra névre keresztelt termálfürdő éves szinten rendre úgy 150 ezer vendéggel számol. Köztük nagyon sok az osztrák és a német, különösen, amióta gyógyászati szolgáltatásokat is nyújtanak.

Április végén a közös bejárat jobb oldalán, a kemping részben már több tucatnyi lakókocsit láttunk parkolni. A legjobb kombináció amúgy itt megszállni. Ez esetben se a külső (tetszetős, árnyas) gépkocsi parkoló napidíját nem kell megfizetni, se külön fürdőjegyet nem kell venni. Az itt lakók, illetve a fürdő területén lévő apartmanban, vagy panzióban megszállók, bármikor élvezhetik a kénes gyógyvizes medencéket, vagy a csapvízzel higított, hűsebb fürdőket. Az egész évben nyitva tartó termálstrand - ahogy a napi látogatók száma és a levegő hőmérséklete nő - sorra nyitja ki a szabadtéri medencéit, így lesz a három télen is használható medencéből a főidényre hét. Tavasszal és ősszel a legtöbben persze a gyógyvizes ülőmedencében vannak, az eredetileg 58 Celsius fokos termálvizet még hűteni is kell. (Régebben a közeli kertészet is innét kapta a hőt.) A leghasznosabb mellett a legszebb a két éve épített, világos, legyező alakú wellness medence. Az idei újdonság, az ovis úszásoktatás is ebben a 30-32 Celsius fokú vízben zajlik. A gyógyvíz alkotórészeiről mg/liter szinten a ]]>www.saratermal.hu]]> oldalon tájékozódhatunk, de nagy vonalakban elmondható, hogy nátrium-kloridos, alkáli-hidrogénkarbonátos, némileg kemény, fluoridos, kénes és jodidos, s mint ilyen, számos megbetegedésre, sőt megelőzésre is jó. Többek között segít az immunrendszert megerősíteni, és oldja a sportolás, a túlzott izommunka megterhelő hatását. A fürdőbe - bár vadonatúj fa játszóteret kapott, és a wellnessben akad néhány nyakzuhany - nem terveznek csúszdát vagy más, hangos, másutt népszerű élményelemeket. Szeretnék megőrizni a nyugodt, pihentető, gyógyító jelleget.

Írásunk végére hagytuk, ahogy a különlegességet illik, a Balfi Gyógyfürdőt. A soproni Állami Szanatóriumhoz tartozó létesítményt beutaló nélkül, megelőzésre, kondicionálásra, pihenésre is használja a lakosság. A hatalmas parkban több épület található, így a Gyógyfürdőkórház (beutaltaknak, az ország valamennyi részéről; a várólistákról a cég honlapján, a ]]>www.sopronszanat.hu]]> oldalon tájékozódhatunk), a fürdő és a Gyógy-Kastélyszálló. Az utóbbi 3 csillagos, családias, tekintélyes törzsvendég-körrel. „A vendégeink fele általában pihenni, regenerálódni jön - mondta Havasné Lukács Edina értékesítési csoportvezető - de van köztük olyan, aki nagyon beteg, és nem tudja kivárni a sorát a szanatóriumban, vagy az utókezeléséhez ajánlott a két-három hetes gyógyvizes kúra."

A 23 szobás, stílbútorokkal berendezett szálloda vendégköre 95 százalékban magyar. A fürdőzésen kívül népszerűek az ingyenes kerékpárok, a biliárd terem és a gyalogtúrák.

A háztól két ösvényen túrabakancsban is neki lehet vágni a tájnak. De kellemesen el lehet tölteni az időt a belső udvaron olvasgatva, napozgatva, vagy a múltidéző vitrineket böngészve. És aki itt lakik, nem hagyhatja ki az ívó kúrát sem. A zárt folyosón a fürdőmedencék felé félúton található csinos ivókútból bárki, bármilyen mennyiséget szabadon feltankolhat (persze célszerű szakorvossal megtárgyalni, az adott gyógyvízből mennyit érdemes fogyasztani). A település lakói körében népszerű ez a kút, miként a Fertőrákos felé eső faluvégen lévő szabadtéri ivókút is. A Balfi Ásványvíz palackozója előtti, Zsolnay kerámiával burkolt, pagodás kút tavaly szeptemberben készült el, s azóta igencsak látogatott. Amikor arra jártunk, több középkorú pár töltögette palackjait, de motorral befutott az ifjúság is, a fiatalemberek hátizsákjából ugyancsak előkerült pár megtöltésre váró flakon. A hűvös, 11-13 Celsius fokos vizet kipróbáltuk, nem különösebben szagos, inkább csak fogyasztás közben érezhető a kénes záptojás íz és illat. A szabadon csordogáló kút vize ezen kívül igen gazdag lítiumban, kalciumban és magnéziumban, s alapból alkáli-hidrogénkarbonátos. Hatása igen összetett, segíti a gyomorműködést, a csontépítést, a sejtek regenerálódását, valamint az idegrendszeri stabilitás megőrzését.

Balf történelmileg azonban elsősorban, mint gyógyfürdő híresült el. A rómaiak által is ismert forrásokra 1560-ban emelték az első fürdőházat és izzasztófürdőt, s 1588-ban már 8 fürdőépület volt a területen. 1931-ben az első magyar nyelvű balneológiai kiadvány is erről a fürdőről készült, Scholtz Jeremiás tollából. Akkoriban 14 fürdőkamra és közel ennyi vendégszoba volt a házban. A fürdő a 18. század második felében új köntöst kapott és 1773-ra felépült a szomszédos fürdőkápolna is, amelybe pár évvel később a neves Dorffmaister István különleges, fürdőjelenetet ábrázoló mennyezetfreskót festett „Krisztus betegeket gyógyít" címmel. A kápolna jó állapotban van, eltekintve, hogy kissé vizesedik - de ezt épp orvosolni igyekeznek. A falon az új, és talán legjelentősebb fürdőtulajdonos, Dr. Wosinski István ezredorvos márványtáblán hirdeti, hogy ő és neje 1913 júniusában vette tulajdonba a fürdőt Sopron városától és ettől kezdve ő és örökösei örökké gondoskodnak majd róla. S bár 10 gyerekét mind felsorolja, az örökkévalóságot nem sikerült a családnak megvalósítania, a család nagyobbik ága Németországba került - a főnővér, Németh Istvánné szerint - már csak kúráltatni jártak vissza a 70-es években. Egyébként Magdika számos titok tudója, s mint kiderült, a kastélyszálló bútorzatától a fürdő gyógy-részlegén lévő kezelőágyakig sok minden beszerzéshez volt ötlete (utóbbiak jó részét ingyen szerezték a külföldi Jószolgálattól).

Az ő körbevezetése alatt sok apróságra fény derült. Például, hogy a gyógymedencébe egyszerre csak húszan tartózkodhatnak, a fürdősapka használata kötelező, s az időpontokra a diszpécsernél kell feliratkozni. A forrásoknál 28 Celsius fokos kénes alkálikus vizet 34-35 fokosra melegítetten engedik az 1975-ben épített gyógymedencébe. S mivel minden vendég után 1 köbméter vizet pótolnak, a teljes vízmennyiség naponta úgy háromszor lecserélődik. Az átlagos beutalt, aki reggel hétkor elkezdi valamelyik kezeléssel jó, ha délre végez, az ötperces szünetek csak arra elegendőek, hogy az egyik „állomásról" a másikra slattyogjon az illető. A kezelések tekintélyes része ma már közismert a wellness ágazatban is, ilyen például a tangentor, a Kneipp taposókád, vagy az aromás kádfürdő. Utóbbiakba gyógyvizet engednek, sőt, akinek javallott, az szénsavat is kaphat még hozzá. E részleget 2004-ben alakították át, akkor került ide a jacuzzi (ez nem gyógyvizes), és megújultak a kádak is. Az itteni Trautwein termékek bármelyik luxuszálló wellness részlegén megállnák a helyüket. „Sajnos a magyarok még kissé idegenkednek a mezítlábas taposókádtól - magyarázta a főnővér az üres medencét látva - pedig Kneipp doktor találmánya több, mint száz éve bizonyítottan hatásos a keringésre és a kedélyállapotra. Ugyancsak kevesen használják, igaz, ez sem TB-támogatott, a hideg-melegvizes értorna-kádakat." Kár. Mert az amúgy 350 Ft-os, alkalmanként negyedórás kezelés rendkívül hatásos.

A fürdőben a már említetteken kívül számos kezelés kapható. Az országos szinten is kiemelkedően nagy és jól felszerelt tornateremben 8 gyógytornászt és közmunkára érkezett állásnélkülieket is alkalmaznak, betanítanak. Ezen kívül végeznek a házban csontritkulás mérést, gépi és kézi masszázst, paraffin pakolást, és számos villanyos kezelést.

A ház természetesen nyitott a nagyközönség számára is. Utóbbiak elsősorban a svédek által épített, feszített víztükrű fedett úszómedencét használják. A partján napozóágyak is vannak, s ha jó az idő, akkor a szabadba is ki lehet feküdni.

Érdemes még szólni a hangulatról és a tisztaságról. Az utóbbi egy gyógyhelyen alapkövetelmény, de ettől még jó látni. A légkör pedig - bár értelemszerűen több betegbe, nehezen mozgó emberbe botlik az ember a fürdő területén - kedves, mosolygós, integetős. A személyzeti pihenők falán itt is, ott is kis mondásokat, bölcseleteket láttunk kitacepaózva, mint például Dale Carnegie A mosoly értéke című szösszenete.

Búcsúzóul Magdi főnővértől egy halom papirost kaptunk, történészek, műkedvelők gyűjtését Balfról. Akadt köztük 1566-ban írt levél, amelyben néhai tekintetes és nagyságos Nádasdy Tamás nádor úr özvegye kéri Sopron tanácsát, hogy engedjék meg neki, hogy Balfon fürdőkúrát vegyen, és volt olyan irat is, amely a vizek és források összetételét elemzi a különböző történelmi korokban. A nekünk legjobban tetsző dokumentumot ezennel mi is közhírré tesszük.Szolgálati Utasítás Mária Terézia idején

1. A vendégeket barátságosan kell fogadni és teljes tisztelettel kiszolgálni.

2. Tilos a berúgás, nehogy gorombák legyenek részegségükben.

3. A kád használat után kimosandó. Ne legyen a fürdő se túlságosan meleg, se hideg. A kádban ülő vendégről nem szabad megfeledkezni: aki sokáig üdül a vízben, nyugodtan és udvariasan figyelmeztetni kell, hogy ártalmára lesz a sok a jóból.

4. Vigyázni kell rá, hogy valaki rá ne gyújtson a kádban.

5. Mindenki teljesítse azt, amit orvosa rárótt; akinek izzadnia kell, izzadjon!

6. Kád és kazán este rendbe hozandó.

7. A fűtő korán keljen, fűtsön s ámbár kötelessége, hogy lehetőleg nagy tüzet rakjon, maga nem gyújthat rá.

8. A fürdő személyzetnek nincs kimenője.

9. Záróra este 10-kor, hogy más szórakozás híján a csendet élvezhessék a vendégek.

10. Tilos a személyzetnek gyanus elemeket fogadni a fürdőn.

A rendes kád 6 krajcár. Külön fürdőkamra elöl 12, hátul 9 krajcár. Érvágás 6 krajcár. Vendégfogadói szobaár napi 10 krajcár.
 

Morvai Katalin, hetivalasz.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Nagyvilág (1309) Autómánia (61) Életmód (1) Vetítő (30) Flag gondolja (34) Mozi világ (440) Szépségápolás (15) Gazdaság (689) Történelem (16) Gasztronómia (539) Titkok és talányok (12) Alámerült atlantiszom (142) Emberi kapcsolatok (36) Heti lámpás (276) Kultúra (6) Jobbegyenes (2685) Nézőpont (1) Politika (1581) Rejtőzködő magyarország (168) Belföld (10) Tv fotel (65) Egészség (50) Mozaik (83) Irodalmi kávéház (530) Mondom a magamét (7110) Sport (729) Tereb (145)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>