Ma 2024 június 22. Paulina napja van. Holnap Zoltán napja lesz.
cbd5b3db6f01292479354541d6820f1d.jpg

A dohányzás nem csökkenti a stresszt?

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

A Pew Research kutatási adatai szerint erősen vitatható az az elképzelés, hogy a dohányzás nyugtató hatású.

Az általuk közzétett elemzés szerint ugyanis a dohányosokra nem jellemző, hogy nyugodt, kiegyensúlyozott életet élnek, sőt nagyobb arányban panaszkodnak arra, hogy stresszes az életük, mint nem dohányzó társaik.

A dohányosok közel fele gyakran érzi feszültnek magát

A Pew Research 2250 fő megkérdezésével készített, az amerikai felnőtt lakosság demográfiai adataira nézve reprezentatív kutatása nem támasztotta alá azt, a zömmel dohányosok által vallott nézetet, hogy a cigarettázás nyugtató hatású. A megkérdezett dohányosok közel fele ugyanis arról számolt be, hogy mindennapjai során gyakran tapasztal stresszhelyzetet, amitől feszültnek érzi magát. Velük szemben a nemdohányzóknak csak 31, a cigarettáról leszokott válaszadók pedig 35 százaléka érez így. Emellett a dohányosok mintegy negyede ismerte el, hogy a gazdasági válság jelentette anyagi bizonytalanság hatására többet dohányzik, mint korábban, további 13 százalék pedig ugyanezen okra hivatkozva halogatja a leszokást.
Bár a dohányzás és bizonyos demográfiai faktorok között kimutatható kapcsolat, de a kutatók ezek kiszűrése után is erős összefüggést találtak a cigarettázás és a stresszes élettapasztalatok között. A válaszok alapján megállapították, hogy a dohányosok kevésbé érzik magukat boldognak és egészségesnek.
Míg a megkérdezettek körében a nemdohányzók közel 40, a volt dohányosoknak pedig 34 százaléka mondta azt, hogy nagyon boldognak érzi magát, addig a cigarettázóknak csak 25 százaléka érezte igaznak önmagára nézve ezt az állítást. A dohányosok kevésbé hajlanak arra, hogy életkörülményeikkel kapcsolatban elégedettségüknek adjanak hangot. A nemdohányzók és azok, akik leszoktak nagyobb arányban mondták, hogy nagyon elégedettek a családi életükkel, mint dohányzó társaik. Az előbbiek körében 70, az utóbbiak esetében 60 százalék körüli az egyetértők aránya. Az életszínvonallal való elégedettség esetén a dohányosok 27, a nemdohányzók és volt dohányosok 38-39 százalékos arányban vallják magukat nagyon elégedettnek. Végül, a dohányosok 36 százaléka érzi magát nagyon elégedettnek a munkájával, míg a nemdohányzók körében ez az arány 43 százalék.
Jelentős a különbség a cigarettázók és nemdohányzók között abban a tekintetben is, hogy egészségügyi állapotukkal mennyire elégedettek. Míg a dohányosok 45 százaléka mondta, hogy fizikailag nagyon jól érzi magát, addig ezek aránya a leszokottak körében 55, a nemdohányzók körében pedig 63 százalék. Ezzel párhuzamosan a cigarettázók körében többen vannak azok, akik egyszerűen jónak, vagy nem túl jónak minősítik egészségi állapotukat. A nemdohányzók és a volt dohányosok mintegy negyede, a dohányosok harmada mondta, hogy jó az egészsége. Ugyanakkor a dohányzók 21, a volt dohányosok 18, a nemdohányzóknak pedig 13 százaléka érezte magát nem túl egészségesnek.


gondola.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Flag gondolja (36) Mozaik (83) Szépségápolás (15) Rejtőzködő magyarország (168) Vetítő (30) Egészség (50) Alámerült atlantiszom (142) Irodalmi kávéház (537) Mondom a magamét (7667) Emberi kapcsolatok (36) Autómánia (61) Tv fotel (65) Gasztronómia (539) Jobbegyenes (2818) Tereb (146) Nézőpont (1) Titkok és talányok (12) Politika (1582) Mozi világ (440) Belföld (11) Sport (729) Nagyvilág (1310) Történelem (18) Gazdaság (711) Kultúra (9) Heti lámpás (319) Életmód (1)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>