Ma 2024 június 17. Laura, Alida napja van. Holnap Arnold, Levente napja lesz.
meditacio.jpg

Egészségtár - Meditáció és szívbetegség

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Két fontos amerikai kutatás is foglalkozott mostanában a meditáció hatásával a szívbetegekre. Az egyiket az American Heart Association (Amerikai Szív Szövetség) éves konferenciáján ismertették, a másik pedig az Archives of Internal Medicine (A Belgyógyászat Archivuma) magazinban jelent meg.

Mindkettőben szívkoszorúér megbetegedésben szenvedőket figyeltek meg. A betegek egyik csoportja minden nap meditált legalább félórát, míg a másik egyáltalán nem meditált. Több mint nyolc éven át követték nyomon a vizsgálati alanyok egészségi állapotát és arra az érdekes eredményre jutottak, hogy a rendszeresen meditálók sokkal ritkábban betegedtek, körükben kevesebb szívinfarktus, agyvérzés és halál eset történt.
 Sőt azt is észlelték, hogy a meditációt végzők vérnyomása sokkal kiegyensúlyozottabb lett, csökkent az inzulin rezisztencia mértéke és a stressz helyzeteket is sokkal jobban kezelték.

A meditáció jótékony hatását már évezredek óta ismerjük. Az ősember is képes volt más tudat állapotba kerülni zene, kántálás vagy tánc segítségével. A sámánok és a gyógyító papok is használták a meditációt a beteg gyógyítására. A keresztény hit térítői a pogányok káros szokásai közé sorolta, csak azt nem vette figyelembe, hogy az elmélyült imádság nem más mint meditáció.

 
Manapság a meditációról a semmibe meredő buddhista szerzetesek, füstölők, esetleg a New Age hullám követői jutnak eszünkbe. A meditációnak azonban nem csak egy formája van, hanem nagyon sok.

A szerzetesek gyermekkoruktól kezdve sok-sok éven át tanulják a meditálás művészetét. Naponta több órán keresztül próbálják elméjüket elcsendesítve a semmire koncentrálni és ezáltal egy más tudatállapotba kerülni, ahol szívünk és lelkünk is gyógyulásra lelhet. A modern nyugati embernek azonban erre nincs ideje, lehetősége.

A Transzendációs Meditáció az egyik legismertebb és leggyakrabban tanított formája a meditációnak. Az Interneten sok ilyen tanfolyamot találhatunk. De ha ilyen szinten nem akarunk belemélyedni a dologba egyszerűbb módja is van a meditációnak. Az egyik például a vezetett meditáció, amikor a vezető szavaira koncentrálva mélyedünk el és zárjuk ki a környezet zavaró hatásait.
  
 
Egy magányos séta a természetben, amikor is csak a természet szépségeire koncentrálunk is a meditáció egy formája. Úszással, szobabiciklizéssel vagy akár önfeledt tánccal is más tudat állapotba juttathatjuk magunkat. És mint korábban már említettem az elmélyült imádság sem más mint meditáció.

Mint azt a dr. Robert Schneider is állítja a meditációt recepten kellene felírni a szívbetegeknek. Ez az „újfajta” gyógymód a szervezet belső patikáját stimulálja önmaga gyógyítására. De ha nem hisznek a meditáció gyógyító hatásában megéri napi félórát magunkra szánni. A csend és nyugalom, magunkba mélyülés felfrissít és felvértez a mindennapok küzdelmeire.

 

Nyári Zsuzsa, gyogyulasutjai.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Tv fotel (65) Egészség (50) Flag gondolja (36) Történelem (18) Irodalmi kávéház (537) Tereb (146) Nagyvilág (1310) Mozi világ (440) Jobbegyenes (2815) Emberi kapcsolatok (36) Belföld (11) Sport (729) Heti lámpás (319) Gasztronómia (539) Politika (1582) Nézőpont (1) Mondom a magamét (7654) Gazdaság (711) Kultúra (9) Életmód (1) Mozaik (83) Rejtőzködő magyarország (168) Alámerült atlantiszom (142) Szépségápolás (15) Titkok és talányok (12) Vetítő (30) Autómánia (61)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>