Ma 2024 május 22. Júlia, Rita napja van. Holnap Dezső napja lesz.
82d0fbe40df96df8336f38819b9be788.jpg

Íme a kutatási eredmény! - Így okoznak cukorbajt a light italok

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Sokkolta az édesítőszer-gyártókat az a tanulmány, amelyet francia kutatók közöltek az American Journal of Clinical Nutrition című szakfolyóiratban.

Eszerint heti fél liter diétás ital rendszeres fogyasztása 15, heti másfél liter pedig 59 százalékkal növeli a felnőttkori cukorbetegség kialakulásának veszélyét. A franciák hadat üzentek az édesítőszereknek.

Francia Nemzeti Egészségügyi és Orvostudományi Kutatóintézet (INSERM) 66 ezer nőt vizsgált 14 éven keresztül, és arra a következtetésre jutott, hogy az édesítőszeres (light, diet) italok még veszélyesebbek is a cukorbetegség kialakulása szempontjából, mint a cukrozottak. A vizsgálat azért jelentős, mert nem valamely gyártó, hanem a független francia állam finanszírozta. Így eredményei olyan hatalmas táplálkozási változásokat is előidézhetnek, mint a dán állami forintokból támogatott ]]>transzzsír]]>-kutatások, amelyeknek átalakították az európai élelmiszergyártást.

A Fracloise Calver-Chapelon igazgató által vezetett kutatócsoport első megállapítása az volt, hogy a light italokból többet fogyasztottak a vizsgálat résztvevői, mint a cukrozottakból. A heti adagok 75 százalékkal magasabbak voltak, nyilván nem függetlenül attól, hogy a fogyasztók – tévesen – úgy vélhették, itt nincs „édes bűn", a light italok nem tartalmaznak hizlaló cukrot. Valójában a tanulmány szerint az édesítőszerek is okozhatnak elhízást. A másik közkeletű tévedés, hogy az aszpartam (a leggyakrabban használt édesítőszer) egyáltalán nem emeli meg a szervezet inzulinszintjét.

A Nemzetközi Édesítőszer Szövetség (ISA) azonnal közleményben tiltakozott a franciák által közzétett eredmények ellen. „Bár a jelen tanulmány, mint a cukorbetegségre vonatkozóan végzett bármely munka, érdeklődésre tarthat számot, azonban bizonyos mértékű óvatossággal érdemes azt megközelíteni" – mondta Hugues Pitre, az ISA elnöke. „Az iparág résztvevőiként természetesen figyelemmel kísérünk minden új tudományos adatot a témában. Mindazonáltal megleptek bennünket a tanulmány következtetései, amelyek ellenkeznek az alacsony energiatartalmú édesítőszerekről, az azok fogyasztásáról és előnyeiről rendelkezésre álló tudományos bizonyítékok zömével" – tette hozzá, vitatva, hogy a szer növeli a szerzett cukorbetegség kockázatát.

Az ISA azzal érvel, hogy a nagy mintán végzett hosszú ideig tartó vizsgálat pusztán az üdítőital-fogyasztást veszi figyelembe, az egyéb élelmiszerek fogyasztását nem. A franciák közben fiatalos videoklipben is népszerűsítik tudományos eredményeiket, hogy a fiatal generációk – a fő light-fogyasztók – számára is közismertté tegyék azokat.

hetivalasz.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Szépségápolás (15) Nézőpont (1) Vetítő (30) Alámerült atlantiszom (142) Egészség (50) Történelem (18) Irodalmi kávéház (537) Mondom a magamét (7612) Gasztronómia (539) Életmód (1) Kultúra (9) Sport (729) Rejtőzködő magyarország (168) Nagyvilág (1310) Politika (1582) Jobbegyenes (2805) Gazdaság (710) Emberi kapcsolatok (36) Mozi világ (440) Titkok és talányok (12) Belföld (11) Heti lámpás (313) Mozaik (83) Flag gondolja (36) Tereb (146) Autómánia (61) Tv fotel (65)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>